WhatsApp

Zijn hybride auto''s fiscaal voordelig?

In sommige landen kunnen hybride wagens fiscaal voordeel opleveren. Dit is afhankelijk van de specifieke fiscale regels van het land en kan variëren per regio. In sommige gevallen kan het rijden in een hybride auto leiden tot lagere belastingen of een lager bijtellingstarief voor zakelijk gebruik. Het is aan te raden om de fiscale regels te checken in het land waar je woont of de auto wilt gebruiken om te zien of er fiscale voordelen zijn verbonden aan het rijden in een hybride auto.

De groei in plug-in hybrides en reguliere hybrides is goed. In 2018 werden 24.871 hybride voertuigen nieuw geregistreerd. Dit betekent dat hybride voertuigen nu een marktaandeel hebben van 4,5%. België erkent het belang van zuinig rijden, wat goed is voor de portemonnee en het milieu. Daarom hebben hybride auto’s een fiscaal voordeel!

Waar vroeger voor alle hybrides belastingvoordeel was, zijn de regels aangescherpt. Hybride voertuigen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km zijn tijdelijk vrijgesteld van registratiebelasting (BIV) en kunnen hiervan profiteren tot 31 december 2020.
Ook zijn ze vanaf 1 januari 2016 vrijgesteld van de jaarlijkse wegenbelasting. Als uw hybride auto echter nog steeds een hogere CO2-uitstoot heeft, zal uw BIV nog steeds lager zijn dan wat u zou betalen voor een gewone benzine- of dieselauto.

België wil af van namaakhybriden

Ook in België verdwijnen fiscale prikkels voor het kopen van hybrides. Er wordt gejaagd op nephybriden met hoge belastingvoordelen op de weg.
Maar wat bedoelen we met nep-mulat? Dat is een plug-in hybride. Tenminste niet allemaal. Plug-in hybrides zijn gewoon niet zo zuinig als eerder werd gedacht.
Vol rijden is mogelijk, maar hiervoor moet de auto wel volledig opgeladen zijn. In de praktijk is dit veel zeldzamer dan verwacht. Een plug-in hybride auto die niet oplaadt wordt dus een gesubsidieerde benzineauto!
Waar hybriden vroeger een aftrek van 90 tot 100 procent hadden, zou dat voordeel 40 tot 60 procent worden. In sommige gevallen, zoals de BMW X5 plug-in SUV, betekent dit dat de kosten drie keer hoger zijn. Het is een prijs die niemand gelukkig zal maken. Deze wijziging gaat in tot 2020, maar is van toepassing op alle hybrides die na 1 januari 2018 zijn gekocht.

Deze hybride voertuigen hebben fiscale voordelen. De belastingvoordelen die mensen krijgen als ze hybrides kopen, zijn natuurlijk weggenomen.
Vanaf 2020 verliezen plug-in hybrides hun belastingvoordeel als de batterij minder dan 0,5 kWh per 100 kilogram heeft. Tenzij de CO2-uitstoot van een hybride voertuig niet hoger is dan 50 g/km.
U wilt elektrisch rijden, maar vindt u de kosten van een volledig elektrische auto te hoog? Dan kun je ook op zoek naar hybride auto’s. Houd dan de accucapaciteit en emissies in de gaten voor maximaal voordeel.
Houd er rekening mee dat hybrides aanzienlijk duurder zijn dan benzine- of dieselauto’s als het gaat om aanschaf. Bereken dus goed uw voordelen en houd er rekening mee dat het milieu ook een belangrijke factor is bij het overstappen op een semi-elektrische of volledig elektrische auto.

Verschillende soorten hybride voertuigen

Als we het hebben over een hybride auto, hebben we het over een auto die zowel een elektromotor als een normale verbrandingsmotor heeft.
Hybride voertuigen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, namelijk hybride elektrische voertuigen (HEV-Hybrid Electric Vehicle) en plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV-Plug-in Hybrid Electric Vehicle).

HEV’s hebben een kleine batterij die automatisch wordt opgeladen door de motor en energie vrijgeeft bij het remmen. HEV kan ook worden onderverdeeld in verschillende typen:

  • Micro Hybrid – Eigenlijk werkt deze hybride heel anders, het is gewoon een auto die alleen op benzine of diesel rijdt, maar heeft een start/stop-systeem dat de motor automatisch uitschakelt wanneer de hybride wordt gestopt. Zodra het gaspedaal weer wordt ingedrukt, begint de motor weer te lopen. De auto wordt vervolgens gestart met een startmotor op batterijen, die op zijn beurt extra energie krijgt van de remkracht. Dit alles vermindert de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik met slechts een kleine hoeveelheid.
  • Mild Hybrid – Mild hybriden hebben hetzelfde start-stopsysteem en als extra een elektromotor die de verbrandingsmotor ondersteunt bij het accelereren. Hij kan ook het rijden tijdens het rijden overnemen, mits er niet veel vermogen voor nodig is.
  • Full Hybrid – Deze kan volledig elektrisch rijden, of volledig op de verbrandingsmotor, of een combinatie van beide. U hoeft zelf niets te doen, de auto heeft een intelligent softwaresysteem dat bepaalt welke stroombron in welke situatie het beste is.

Een PHEV of plug-in hybride maakt gebruik van een plug-in systeem, d.w.z. er wordt gebruik gemaakt van een oplaadbare batterij of andere energieopslag. In tegenstelling tot HEV’s kunnen deze vormen van energieopslag volledig worden opgeladen door de auto aan te sluiten op een externe stroombron. Dit werkt zelfs met traditionele stopcontacten! PHEV’s hebben over het algemeen ook een groter bereik en batterijen dan HEV’s.

Hybride auto’s verkopen

Heeft u een hybride voertuig met de juiste accucapaciteit en een uitstoot van minder dan 50 g/km? Dan heb je geluk dat je aan de slag kunt. Je auto verkopen moet een stuk makkelijker worden, want ook na 2020 heeft je auto fiscaal voordeel. Leuk voor nieuwe kopers!

De technologie van elektrische voertuigen ontwikkelt zich razendsnel en voor velen is het een reden om even te wachten met het kopen van een nieuwe auto of een elektrische occasion.
Voordelen van het verkopen van hybrides onder alle EV’s? Omdat je ook op benzine of diesel kunt rijden, rijden hybrides minder vaak korte afstanden dan volledig elektrische voertuigen. Energienetwerken in het buitenland zijn niet zo ontwikkeld als in Nederland. Tenminste voor hybriden, je kunt er zeker van zijn dat je dat niet bent

  • Een gefinancierde auto verkopen: Zo doe je dat!

  • Belgische Bestelbussen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Zijn hybride auto''s fiscaal voordelig?