WhatsApp

Auto verkopen aan buitenlander: Waar te beginnen?

Het verkopen van een auto aan een buitenlander is op zich niet anders dan het verkopen aan iemand uit uw eigen land. U kunt dezelfde stappen volgen om uw auto te verkopen, zoals het bepalen van de waarde van uw auto, het opstellen van een goede advertentie en het overwegen van verschillende verkoopkanalen.

Er zijn echter enkele extra overwegingen waar u rekening mee moet houden als u uw auto aan iemand uit een ander land wilt verkopen:

Houd rekening met eventuele verschillen in wetgeving en regelgeving tussen uw land en het land van de koper. Zo kunnen er bijvoorbeeld verschillen zijn in de manier waarop de verkoop van een auto geregeld is, of in de eisen die gesteld worden aan de verzekering of het kenteken van het voertuig.

Wees voorbereid op eventuele taalbarrières. Als de koper geen goed beheersing heeft van de lokale taal, kan het nuttig zijn om een tolk in te schakelen of om de communicatie in het Engels te voeren.

Overweeg hoe u het voertuig aan de koper zult overhandigen. Als de koper in het buitenland woont, kan het moeilijk zijn om het voertuig zelf af te leveren. In dat geval kunt u overwegen om gebruik te maken van een transportbedrijf om het voertuig naar de koper te vervoeren.

Ik hoop dat deze tips u kunnen helpen bij het verkopen van uw auto aan een buitenlander. Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om me die te stellen.

Soms zijn auto’s winstgevender in het buitenland dan in België. Dit kan te maken hebben met de verschillende eisen die we in elk land aan auto’s stellen.

Hoeveel is mijn auto waard?
Claim gratis de waarde van uw auto. Snel en gemakkelijk verkopen tegen de beste prijs!

Een auto die hier niet meer rendabel is omdat hij oud is, is in een ander land nog waardevol.
Wilt u de beste auto voor u? Dan is het verkopen van uw auto aan buitenlanders een goede optie.
U kunt een betere prijs voor uw auto krijgen door deze te exporteren. Maar auto’s verkopen aan buitenlanders is niet zonder werk. U draagt ​​de auto niet zomaar over op naam van de koper.
Lees deze goed door voordat u uw auto gaat exporteren, want alles zelf regelen kost tijd en geld. Houd rekening met deze extra kosten en eventuele knelpunten.
Voordelen van het verkopen van voertuigen aan buitenlanders:

In sommige gevallen kunt u meer verdienen met uw auto
Auto’s uit België populair aan de grens door goed onderhoud
Een auto die totaal verloren is of te duur is om hier te repareren, heeft toch een kans in het buitenland

Nadelen van het verkopen van voertuigen aan buitenlanders:

Leugenaars en leugenaars liggen op de loer
Taalbarrières – zorg dus dat je iemand hebt die de taal spreekt
Schemabeheer en verwijdering
Regel het vervoer van de auto

In dit artikel van auto-sales-belgie.com leggen we de stappen uit die je moet nemen als je je auto aan een buitenlander wilt verkopen.
Stap 1: Auto’s verkopen aan buitenlanders begint met DIV
Een auto verkopen aan een buitenlander is hetzelfde als een auto exporteren/exporteren. Het is belangrijk om je auto te slopen als je eenmaal een goede koper hebt gevonden.
U kunt uw auto laten slopen door uw kenteken op te sturen naar de DIV.

tip! Geef zo ​​snel mogelijk uw kenteken door aan DIV. U blijft wegenbelasting betalen totdat de DIV uw kentekenplaat ontvangt.

Zodra de DIV uw kenteken heeft verkregen en het voertuig is verwijderd, stopt de registratie en zijn al uw verplichtingen jegens het voertuig beëindigd.
Als u uw auto aan een buitenlander wilt verkopen, moet u uw officiële kenteken inleveren. De officiële kentekenplaat is de kentekenplaat op de achterkant van het voertuig en is te herkennen aan de DIV-stempel op de achterkant. U kunt kentekenplaten op de volgende manieren versturen:

Geef uw officiële kentekenplaat mee met de sticker die u bij de aanvraag heeft gekregen. Dit kenteken kunt u in de rode brievenbus van Bpost deponeren (zonder verpakking)
Geef uw officiële kenteken aan uw verzekeringsmaatschappij
Deponeer zelf je officiële kenteken in de brievenbus of DIV-balie van DIV (brievenbus is alleen open tijdens kantooruren)
Geef je officiële kenteken door aan het Bpost-kantoor. Je krijgt hier direct een kwitantie en betaalt hier 9,75 euro.

Aangezien u uw auto aan een buitenlander verkoopt, moet rekening worden gehouden met het transport van het voertuig.
In eerste instantie moet u volgens de overeenkomst tijdens de verkoop een aanhanger vervoeren of huren. U kunt uw auto ook zelf over de grens vervoeren.
Als de auto is afgeschreven, kunt u bij de DIV een tijdelijk kenteken aanvragen. Dit bord wordt het X-bord genoemd. Deze kentekenplaten zijn enkel geldig binnen België.
Stap 2: Verkoop van privéauto’s aan buitenlanders – Inspectie
Bij particuliere verkoop is het noodzakelijk om naar een keuringscentrum te gaan. Maak bij verkoop onderscheid tussen voertuigen die nog kunnen worden bestuurd en voertuigen die niet op de weg mogen.
Wanneer u echter een auto aan een buitenlander verkoopt, heeft u te maken met een export. In dit geval is deze controle niet nodig.
Deze technische controle kunt u aan de koper overlaten, maar u dient dit wel op de factuur te documenteren.
Bij het Keuringscentrum ontvangt u een roze “Aanmeldingsformulier”. U dient dit formulier voor de koper te bewaren.
Stap 3: auto’s verkopen aan buitenlanders – correcte documentatie
U heeft uw auto opgezegd bij DIV. U bent nu een stap verder in het proces van autoverkoop aan buitenlanders.
Het is belangrijk om kopers te voorzien van de juiste documentatie. Zonder de juiste documenten zullen kopers moeite hebben om het voertuig in hun eigen land te registreren.
De volgende documenten zijn van belang voor de koper:

originele aankoopfactuur
Kentekenbewijs (roze kaart)
“Aanvraagformulier voertuigregistratie” (roze tabel)
Inspectiecertificaat
Conformiteitsverklaring
LPG-installatiecertificaat: alleen als het voertuig is uitgerust met een
Tweedehands rapport (voorbereiding technische controle)
Car-Pass: Kilometerstand wordt in dit bestand geregistreerd
Onderhoudshandleiding

Stap 4: Annuleer uw verzekering
U bent niet verplicht, dus u kunt uw autoverzekering opzeggen. Doe dit natuurlijk zo snel mogelijk voordat de kosten blijven oplopen.
Zodra u uw auto uitschrijft, stopt de motorrijtuigenbelasting en hoeft u geen APK meer te halen. Daar hoef je dus niet meer over na te denken.

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!

3. Uw auto-exportpartner
Een auto verkopen aan een buitenlander kost wat tijd en moeite. Er zijn ook kosten aan verbonden. Daarom is het erg belangrijk om vooraf te berekenen of het verkopen van de auto aan een buitenlander loont.
Wellicht kent u al kopers uit het buitenland, of heeft u nog te maken met reclame voor uw auto op buitenlandse websites. Misschien kom je er na al het harde werken achter dat de export niet meer rendabel is, of kijk je op tegen al het harde werk.

Boek binnen 24 uur een afspraak met onze assessment tool
Onze schatting duurt slechts een half uur
Verkoop het beste bod

  • Fiat verkopen? Wat is zijn reputatie op de markt?

  • Mercedes: een vergelijking tussen toen en nu

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Auto verkopen aan buitenlander: Waar te beginnen?