Winterbanden
Winterbanden zijn speciaal ontworpen om te rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijs en slush. Ze hebben een andere samenstelling dan zomerbanden, waardoor ze beter grip hebben op een besneeuwde of ijzige weg.
Er zijn verschillende manieren waarop winterbanden meer grip bieden:
- Ze hebben een andere loopvlakstructuur, met diepe groeven en noppen die de grip op het wegdek verbeteren.
- Ze zijn gemaakt van een zachtere rubbercompound, wat ervoor zorgt dat ze beter aansluiten op het wegdek en meer grip hebben.
- Ze hebben een bredere loopvlak, wat de grip op sneeuw en ijs verbetert.
- Ze hebben een lager profiel, wat ervoor zorgt dat er meer rubber in contact is met het wegdek.
- Als je wilt rijden in winterse omstandigheden, is het aan te raden om winterbanden te gebruiken. Ze bieden niet alleen meer grip, maar ook een betere wegligging en remprestaties.
Dit komt doordat de rubbersamenstelling van winterbanden anders is dan die van zomerbanden. De nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte van 9 mm en u kunt ermee rijden tot een profieldiepte van 4 mm. Dit betekent een afstand van 40.000 tot 70.000 kilometer, afhankelijk van de auto die u bezit, banden en rijstijl. Vanaf september kunt u winterbanden monteren en in het voorjaar kunt u weer winterbanden wisselen naar zomerbanden. Om zomerbanden te kunnen gebruiken, moet de temperatuur minimaal 7 graden Celsius zijn.
Bij koudere temperaturen verliezen zomerbanden hun grip op de weg
Je kunt de banden ook zelf verwisselen als je handig bent. Dan moet u een geschikte opslagruimte voor uw banden regelen. Er zijn zomerbanden in de winter en winterbanden in de zomer. Hieronder vindt u een korte uitleg van de verschillen tussen zomer- en winterbanden. We wijzen u er ook op wanneer u geïnteresseerd bent in het gebruik van 4-seizoenenbanden. We helpen u op weg met instructies voor het wisselen van banden. Dus, in alle weersomstandigheden, kan niets de grip op de weg stoppen.Winterbanden versus winterbanden Zomerbanden – verschillen
Inleiding: Winterbanden hebben andere bandenindrukkingen dan zomerbanden. Deze inkepingen, ook wel lamellen genoemd, zorgen voor meer grip bij het accelereren en remmen.
De rubbersamenstelling in het loopvlak van winterbanden houdt de band flexibel, zelfs bij lage temperaturen. Loopvlak verwijst naar het deel van de band dat in contact staat met het wegdek. Deze speciale rubbersamenstelling zorgt ervoor dat de band gemakkelijker vervormt, waardoor hij meer grip op de weg heeft.
- Remweg: Op nat wegdek en op sneeuw hebben winterbanden een kortere remweg dan zomerbanden. Met winterbanden bij 100 km/u ben je op nat wegdek 4 meter sneller dan met zomerbanden. Met 50 kilometer per uur stop je op besneeuwde wegen 28 meter eerder dan met zomerbanden.
- Geluidsproductie: Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden relatief stug, waardoor er meer rolgeluid ontstaat. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, waardoor ze in de winter minder geluid maken dan zomerbanden.
Wanneer kiezen voor 4-seizoenenbanden?
Het profiel van een 4-seizoenenband is een combinatie van de eigenschappen van een zomerband en een winterband. In vergelijking met winterbanden is deze band minder geschikt voor de winter. Dit geldt met name voor tractie en grip. Met 4-seizoenenbanden wordt het starten op besneeuwde hellingen vanuit stilstand moeilijk. Als je in België blijft en niet veel weet van de pistes, kunnen 4-seizoenenbanden een alternatief zijn voor winterbanden. Blijf verder weg en pas je snelheid aan.Niet verplicht in België, meestal in het buitenland
Ga je naar het buitenland, check dan of daar winterbanden verplicht zijn. Als je bijvoorbeeld aan wintersport doet, kun je door verschillende landen reizen. Sommige landen hebben een vaste periode waarvoor winterbanden op uw auto moeten worden gemonteerd. In andere landen hangt het af van de weersomstandigheden. Dan moet u op winterbanden rijden bij ijs, sneeuw of gladde omstandigheden. Soms moeten sneeuwkettingen worden gebruikt. Het wordt dan aangegeven met verkeersborden. De maximale snelheid voor sneeuwkettingen staat vermeld op de verpakking. Het is belangrijk om deze snelheid niet te overschrijden.
Winterbandenregels voor populaire wintersportbestemmingen
- Duitsland: In winterse omstandigheden moeten winterbanden of 4-seizoenenbanden worden gebruikt. Er is geen vaste periode, aangezien winterse omstandigheden ook in andere maanden dan de winter kunnen voorkomen. Winterbanden moeten het symbool M+S (Mud + Snow) of sneeuwvlokken hebben.
- Frankrijk: Winterbanden zijn over het algemeen niet verplicht, maar wel aan te raden. Op sommige wegen zijn winterbanden verplicht. Het wordt dan aangegeven met verkeersborden. Banden moeten een profieldiepte van minimaal 3,5 mm hebben en gemarkeerd zijn met M+S.
- Italië: Winterbanden zijn verplicht voor Valle d’Aosta en A22 (Brennapas). In de rest van Italië is dit niet verplicht. Voor sommige wegen kan dit echter een vereiste zijn. Het wordt dan aangegeven met verkeersborden. De minimale profieldiepte is 1,6 mm. Een profieldiepte van 4 mm wordt aanbevolen omdat winterbanden met een kleiner profiel niet meer geschikt zijn.
- Oostenrijk: verplicht gebruik van winterbanden in winterse omstandigheden van 1 november tot 15 april. Buiten deze periode is het bijvoorbeeld ook verplicht om in de bergen te zijn. Dit wordt weergegeven door symbolen. Heeft uw auto geen winterbanden? Dan moet je sneeuwkettingen gebruiken. De minimale profieldiepte is 4 mm en de M+S-markering op de banden is ook verplicht.
- Tsjechië: Op sommige wegen kunnen winterbanden verplicht zijn. De minimale profieldiepte is 4 mm.
Zwitserland: Geen verplichting, wel boetes voor overlast op de weg door banden met te weinig grip. Daarom worden winterbanden sterk aanbevolen in winterse omstandigheden.
Stappenplan voor het monteren van winterbanden
Pak eerst de dingen die je nodig hebt: winterbanden, een krik en gereedschap om de bouten los te draaien.
Verwijder de wieldop. Je kunt hem eraf trekken of voorzichtig met een schroevendraaier openwrikken.
Draai vervolgens de bouten iets los. Als u dat niet doet, krijgt u problemen met het draaien van de band na de krik. Plaats de krik ongeveer 20 cm van het wiel en zorg ervoor dat deze stabiel staat.
-
Aluminium velgen herstellen
-
Benodigdheden Onderweg met hond, huisdieren
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”