De 10 auto-schandalen die het meest in het nieuws zijn geweest
Volkswagen-emissieschandaal: In 2015 werd ontdekt dat Volkswagen software in zijn dieselvoertuigen had geïnstalleerd waarmee ze met emissietests konden sjoemelen. Dit leidde tot aanzienlijke boetes en juridische stappen tegen het bedrijf.
Toyota onbedoelde acceleratie: In 2009 riep Toyota miljoenen voertuigen terug vanwege meldingen van onbedoelde acceleratie, die in verband werd gebracht met verschillende ongevallen en dodelijke slachtoffers.
GM ignition switch recall: In 2014, General Motors teruggeroepen miljoenen voertuigen als gevolg van een defecte ontsteking schakelaar die kan leiden tot de motor af te slaan en de airbags te mislukken. De terugroeping werd gekoppeld aan honderden ongevallen en dodelijke slachtoffers.
Ford Pinto brandstoftank defect: In de jaren 1970 werd ontdekt dat de Ford Pinto een defect had waardoor de brandstoftank kon scheuren bij kop-staartbotsingen, wat leidde tot branden en dodelijke slachtoffers.
Terugroeping van Firestone banden: In 2000 riep Firestone miljoenen banden terug vanwege een defect waardoor ze het begaven, met ongelukken en dodelijke slachtoffers tot gevolg.
Takata airbag terugroeping: In 2014 riep Takata miljoenen voertuigen terug met defecte airbags die konden scheuren en granaatscherven in de cabine van het voertuig konden sturen. Deze terugroeping is in verband gebracht met honderden gewonden en doden.
Audi plotselinge acceleratie: In de jaren 1980 en 1990, Audi teruggeroepen miljoenen voertuigen als gevolg van meldingen van plotselinge acceleratie, die werd gekoppeld aan verschillende ongevallen en dodelijke slachtoffers.
FCA Jeep brandstoftank defect: In 2013 riep Fiat Chrysler miljoenen Jeep SUV's terug vanwege een defect dat ervoor zorgde dat de brandstoftank scheurde bij kop-staartbotsingen, wat leidde tot branden en dodelijke slachtoffers.
Mercedes-Benz plotselinge motoruitval: In de jaren 1980 en 1990, Mercedes-Benz teruggeroepen miljoenen voertuigen als gevolg van meldingen van plotselinge motor shutdown, die werd gekoppeld aan verschillende ongevallen en dodelijke slachtoffers.
Toyota Corolla stuurfout: In 2004 heeft Toyota miljoenen Corolla's teruggeroepen vanwege een defect aan de stuurinrichting, wat tot ongelukken leidde.
Foto: Andreas Praefcke [CC BY 3.0] via Wikimedia Commons
Er is bevestigd dat Volkswagen software heeft geïnstalleerd op 11 miljoen auto’s om de uitstoot van auto’s te vervalsen. De software die de vervuiling in de gaten houdt, wordt pas geactiveerd wanneer de auto wordt getest op emissies en tijdens normaal rijden is de vervuiling 10 tot 40 keer hoger dan de wettelijke limiet. Het lijdt geen twijfel dat dit een wereldwijde fraude is, maar er zijn andere soortgelijke of zelfs grotere autoschandalen geweest. Terug kijken.
1. Er is geen toekomst voor de futuristische Tucker-torpedo
Foto: Sean O’Flaherty [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons
Foto: Sean O’Flaherty [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons
In 1948 fascineerde het autobedrijf Tucker het publiek in de VS met zijn futuristische design en indrukwekkende veiligheidsmaatregelen. Preston Tucker, de charismatische oprichter van het bedrijf, lanceerde een publiciteitscampagne in de Verenigde Staten om iedereen te misleiden. De campagne omvatte gloednieuwe Tucker-torpedo’s die retailers in bulk kochten en Tucker miljoenen dollars aan inkomsten opleverden. Toch was niet alles wat het leek en als gevolg daarvan ging het bedrijf vanaf het begin failliet. De gegenereerde inkomsten kunnen het bedrijf nog maar een paar maanden draaiende houden. De regering voelde zich uiteindelijk genoodzaakt om in te grijpen en Tucker en het hele bestuur werden beschuldigd van fraude.
2. Chevrolet’s gevaarlijke aandrijfriem
Ongeveer drie jaar lang hebben Chevrolet en de Amerikaanse autoriteiten geheim gehouden dat een fabricagefout heeft geleid tot een levensbedreigend defect in de aandrijfriemen van Chevrolet-voertuigen. Het blijkt dat bij hoge snelheden de motor ongecontroleerde acceleratie kan veroorzaken en de controle over de versnellingen kan verliezen, waardoor het onmogelijk wordt om de auto te stoppen. Uiteindelijk moest Chevrolet in 1971 zijn fout toegeven en 6,5 miljoen voertuigen terugroepen voor reparatie.
3. Licht ontvlambare Ford Pinto
Foto: Morven [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons
Foto: Morven [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons
Ford lanceerde in 1971 de Pinto, een model ontworpen om te concurreren met goedkope geïmporteerde auto’s. De auto was aanvankelijk een enorm succes, met 328.275 verkochte exemplaren in het eerste jaar. De Pinto heeft echter een gebrek dat fataal kan zijn bij een kop-staartbotsing. De brandstofslang kan dan losraken van de tank en deze doorboren. Hierdoor kon de brandstof de cabine binnendringen en vlam vatten. Ford was op de hoogte van het probleem, maar besloot geen actie te ondernemen. De autofabrikant schat dat de reparatiekosten ($ 1 tot $ 11 per voertuig) hoger zijn dan de juridische kosten die uit de schade zouden kunnen voortvloeien. Uiteindelijk kwamen bijna 180 mensen om het leven door het defect, en Ford betaalde honderden miljoenen dollars aan schade, vele malen meer dan oorspronkelijk was berekend voor de reparaties.
4. De waanzinnige automaat van Ford
De Amerikaanse autogroep lijkt niet te hebben geleerd van zijn fouten en zet dezelfde tactiek voort om een ander groot probleem te ontkennen. In dit geval gaat het om het rijden van zelfrijdende auto’s geproduceerd tussen 1966 en 1980, wat in dit geval iets te letterlijk is. Een minpunt van deze auto’s is dat de versnellingspook vanzelf van stationair naar achteruit kan schakelen. De fout resulteerde in 777 ongevallen, waarbij 259 mensen gewond raakten en 23 mensen stierven. Het probleem werd “opgelost” door 23 miljoen stickers te sturen om bestuurders eraan te herinneren niet op een parkeerplaats te parkeren totdat de motor was uitgeschakeld.
5. Onbewuste acceleratie van de Audi 5000
Eind jaren 80 probeerde Audi zich te positioneren als Amerikaanse producent van luxe auto’s met de Audi 5000, een sportsedan. Die plannen werden echter verijdeld door berichten op CBS’ 60 Minutes, waarin ze Audi 5000-bezitters interviewden. Ze bevestigden dat de auto soms accelereerde bij het remmen. Om deze verklaringen te testen, voerde het programma een experiment uit waaruit bleek dat het gaspedaal vanzelf bewoog. Wat ze niet zeggen is dat de auto is aangepast en een luchtcompressor gebruikt om het gaspedaal te bewegen. Volgens deskundigen is het defect hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat de bestuurder zijn voet van het rempedaal liet glijden. De klachten van de Duitse autofabrikant over de valse beschuldigingen hielpen niet: het zou meer dan twee decennia duren voordat Audi dezelfde verkoopcijfers in de Verenigde Staten had.
6. Firestone Blowout en Ford Explorer
De Ford Explorer met Firestone-banden werd in 1990 geïntroduceerd. De auto werd een van de best verkochte SUV’s van het decennium. Toen de autoriteiten Firestone en Ford verantwoordelijk hielden voor de dood van meer dan 100 mensen door de klapband, weigerden beide bedrijven de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Bandenmakers en autofabrikanten hebben de rechtbank verlaten zonder duidelijkheid over wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de gebreken.
7. Toyota accelereert ongecontroleerd
In 2012 werd het Japanse bedrijf gedwongen een boete van $ 1,2 miljard te betalen aan de Amerikaanse overheid nadat het jarenlang had ontkend dat er in verschillende Toyota- en Lexus-modellen gevallen waren van onopzettelijke acceleratie.
Topsancties tegen autobedrijven houden Toyota buiten de rechtbank.
blijken
-
Zeven situaties die een gevaar voor u kunnen vormen in het verkeer
-
7 adviezen om uw auto voor te bereiden op de winter
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”