Bonus-malussysteem: In het bonus-malussysteem wordt uw autoverzekering berekend.
In het bonus-malussysteem wordt uw autoverzekering berekend op basis van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager uw premie zal zijn.
Er zijn verschillende manieren waarop u kunt profiteren van schadevrije jaren:
Rij voorzichtig: Door voorzichtig te rijden kunt u helpen voorkomen dat u in een ongeval terechtkomt of schade veroorzaakt aan uw voertuig. Dit kan ervoor zorgen dat u langere tijd schadevrij blijft en u kunt profiteren van lagere premies.
Maak gebruik van rijhulpmiddelen: Er zijn verschillende rijhulpmiddelen beschikbaar, zoals achteruitrijcamera's en parkeersensoren, die u kunnen helpen voorkomen dat u schade veroorzaakt aan uw voertuig. Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen kunt u uw schadevrije jaren behouden of zelfs verlengen.
Wees voorbereid op het weer: Door goed voorbereid te zijn op slecht weer en voldoende afstand te houden tot andere voertuigen, kunt u helpen voorkomen dat u in een ongeval terechtkomt. Dit kan ervoor zorgen dat u langere tijd schadevrij blijft.
Maak gebruik van no-claimkorting: Als u een autoverzekering heeft met een no-claimkorting, kunt u profiteren van lagere premies als u langere tijd schadevrij blijft. De no-claimkorting kan oplopen tot wel 75% van uw premie, afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat u heeft.
Het is belangrijk om te onthouden dat het behouden van schadevrije jaren niet alleen kan leiden tot lagere premies, maar ook tot een veiligere wegervaring voor u en andere weggebruikers.
Wat zijn schadevrije jaren en hoe beïnvloeden ze uw premie?
Schadevrije jaren voor huurauto’s en tweede auto’s
De verzekeringsmaatschappij neemt de kosten van uw autoschade over door de premie te betalen. Om dit premiebedrag te berekenen, moet de verzekeraar inschatten hoe groot de kans is dat de kosten die hij moet betalen zich voordoen, bijvoorbeeld door een ongeval met uw auto. Een van de factoren die hem helpen bij het maken van een dergelijke inschatting is dat er naast de leeftijd van uw auto en de kenmerken van de bestuurder gegevens zijn over (uitblijven van) ongevallen in het verleden: zogenaamde schadevrije jaren. Waarom pakt het deze problemen aan en hoe kan het worden gebruikt om te besparen op verzekeringskosten?
1. Wat zijn schadevrije jaren en hoe beïnvloeden ze uw premie?
Een eigen risicojaar verwijst – zoals de naam al doet vermoeden – naar het aantal jaren dat u schadevrij heeft gereden. Hoe meer aftrekjaren, hoe lager uw premie. Simpel toch? Helaas is het niet zo eenvoudig als het klinkt. Hieronder leest u alles wat u moet weten over het eigen risicojaar en het zogenaamde bonussysteem.
Claimvrije periode en bonusprincipe
Aftrekbare jaarplannen zijn gebaseerd op het principe van dividendvrijstelling. Volgens dit principe moeten degenen die ongelukken veroorzaken worden gestraft en degenen die voorzichtig rijden zonder ongelukken worden beloond. Dit geldt met name voor uw autoverzekering, die grote invloed kan hebben op de hoogte van de premie die u betaalt. Kortingen (bonussen) tot 50% van uw premie, omgekeerd kunnen herhaalde claims uw premie verdubbelen!
Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!
Een goed gedefinieerde lijst met factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van uw startpositie op de BM-schaal
Lijst met goed gedefinieerde factoren die van invloed zijn op uw BM-graad
Minimale en maximale aantallen of niveaus van de BM-schaal
Methoden die door verzekeringsmaatschappijen worden gebruikt om verschillende bedragen op de BM-schaal te berekenen
Wil je toch claimen?
Wat gebeurt er eigenlijk als je nog steeds heel voorzichtig bent met het indienen van een claim? Tot 1 januari 2004 hadden autoverzekeraars dezelfde regeling: één claim betekende een extra bonus – een zekere boosaardigheid. Tegenwoordig vertrouwen autoverzekeraars op bewijs van schade om de relatie tussen kortingen en toeslagen te berekenen.
bewijs van schade
Een Proof of Damage (voorheen bonus – Proof of Malice) is een overzicht van je incidenten van de afgelopen vijf jaar. Dit schadebewijs is nodig als u een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten. Uw nieuwe verzekeraar gebruikt dit overzicht om uw premiebedrag te berekenen. U kunt op drie manieren een certificaat behalen:
Nadat u uw polis heeft opgezegd, kunt u deze bij uw vorige verzekeringsmaatschappij krijgen
U ontvangt het zoals vereist door uw huidige verzekeringsmaatschappij
Op de website van CarAttest kunt u vanaf 1 april 2013 afgegeven schadecertificaten inzien en downloaden
Blessure zonder negatieve effecten
De volgende soorten schade hebben over het algemeen geen invloed op je positie op de bonusladder:
Schade die niet door u is veroorzaakt en wordt vergoed door de verzekering van iemand anders
eigen verlies
Schade veroorzaakt door omstandigheden buiten uw controle, zoals hagel, storm, aardbeving, boom die op uw auto valt… De definitie van deze situaties wordt meestal nauwkeurig gedefinieerd door uw verzekeringsmaatschappij, dus controleer de situatie goed!
Schade door inbraak of rit
Schade tijdens vervoer van slachtoffers
Schade direct veroorzaakt door aanrijding met dieren
2. Schadevrije periode voor huurauto en tweede auto
Voor het berekenen van uw schadevrije jaren kunt u gebruik maken van speciale regelingen voor huurauto’s en gebruikte auto’s. Lees het hier.
Claimvrije periode voor huurauto’s
Als u vele jaren in een huurauto rijdt voordat u uw eigen auto koopt, kunt u die jaren meetellen voor uw eigen autoverzekering. Hiervoor volstaat het om een verklaring van het verhuurbedrijf te vragen.
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”
