Alcohol en drugs in het verkeer

In het verkeer is het verboden om te rijden onder invloed van alcohol. De wet verbiedt het rijden onder invloed van alcohol als de hoeveelheid alcohol in het bloed hoger is dan een bepaalde hoeveelheid. Deze hoeveelheid staat bekend als de wettelijke alcoholgrens en is afhankelijk van het land waarin je rijdt. In Nederland is de wettelijke alcoholgrens voor bestuurders van motorvoertuigen 0,5 promille. Voor andere bestuurders, zoals bijvoorbeeld fietsers, geldt een alcoholgrens van 0,2 promille.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol het rijgedrag en de reactiesnelheid kunnen beïnvloeden, dus het is het beste om helemaal geen alcohol te drinken als je gaat rijden. Als je toch alcohol drinkt, is het verstandig om voldoende tijd te laten verstrijken voordat je gaat rijden, zodat de alcohol uit je bloedstroom verdwenen is. Het is ook verstandig om altijd een plan te hebben voor hoe je naar huis kunt komen als je te veel alcohol hebt gedronken, zoals bijvoorbeeld met een taxi of met een vriend die nuchter is.

Statistieken en cijfers over drinken in het verkeer
Alcoholgehalte in het bloed in België – wat is toegestaan ​​en wat niet?
Geen verkeersdoden in 2050

Het feest ging door tot in de vroege uurtjes, toen de bus over een half uur arriveerde. Veel automobilisten denken op dit soort momenten aan een comfortabele auto. “Ik kan wel rijden rijden!” zeggen mensen vaak omdat men bij het rijden onder invloed van alcohol of drugs snel zijn grenzen kan onderschatten. Bestuurders die ervoor kiezen om te drinken en te rijden, riskeren niet alleen zware straffen en het risico dat hun rijbewijs wordt ingetrokken, maar brengen ook hun eigen leven en dat van anderen in gevaar.
Het aantal verkeersdoden in België neemt elk jaar af, maar niet genoeg. In 2017 stierven in België 620 mensen bij dodelijke verkeersongevallen, zo blijkt uit onderzoek van VIAS. In 2017 waren er 4.210 ongevallen met rijden onder invloed. In 2017 werden maar liefst 49.150 automobilisten betrapt terwijl ze te veel glas achter het stuur zetten. In ons artikel “Alcohol in het verkeer” wordt uitgelegd waarom je na het drinken het beste uit de auto stapt.

Opmerking: het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat de lever een standaardglas alcohol heeft afgebroken. Drink je veel ‘s avonds? Dan kunt u ‘s ochtends nog steeds last hebben.

1. Statistieken en gegevens over drinken in het verkeer

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!

Alcohol is een probleem voor Belgen, blijkt uit een VIAS-studie. Gemiddeld drinkt 10% van de Europeanen te veel, terwijl dat in België maar liefst 23% is. Op de vraag of Belgen ooit een ongeval of bijna een ongeval hadden gehad door te veel drinken, antwoordde 1 op 12 “ja”.
Bedwelmde mensen waren minder geremd door alcohol, waren bereid meer risico’s te nemen en hadden meer zelfvertrouwen, maar verminderden tegelijkertijd de motoriek en het gezichtsvermogen. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen de cognitie veranderen. Onbetrouwbaar wordt:

Geschatte afstand: Geschatte afstand tot voorganger en naderende voertuigen wordt moeilijker na 0,5‰.
Geschatte snelheid: Nadat de alcoholconcentratie in het bloed 0,5‰ heeft bereikt, wordt ook de geschatte snelheid en het doorrijden met dezelfde snelheid beïnvloed.
Reactiesnelheid: Vanaf een alcoholgehalte van 0,3‰ neemt de reactiesnelheid op deze manier af.
Voertuigcontrole: Onder normale omstandigheden, wanneer het alcoholgehalte 0,5 bereikt, wordt de voertuigcontrole verminderd. In moeilijke gevallen is het al merkbaar bij 0.2‰.
Opmerking: de alertheid van de bestuurder wordt verminderd met 0,3‰. Chauffeurs reageren later en hun ogen blijven langer gesloten, zelfs als ze knipperen.

Ook gevoelig voor verblinding omdat de pupil zo traag reageert als er licht op valt, en je hersenen informatie veel langzamer verwerken. Daarom is het bij gevaar vaak te laat om te reageren. Zogenaamde tunnelvisie is ook het gevolg van het drinken van te veel alcohol. Je eigen zicht is vernauwd en de situatie op de weg wordt vaak over het hoofd gezien.
Omgaan met gevaarlijke situaties wordt moeilijker. Bijvoorbeeld de remmen: deze is meestal schokkerig en er wordt hard aan het stuur getrokken. Met alle gevolgen van het drinken van alcohol wordt het moeilijker en zeer gevaarlijk om onder invloed de controle over het voertuig te behouden.
2. BAG in België – wat mag en wat niet
Verkeer en alcohol gaan niet samen, dat weten we. Maar wat zijn de regels precies? De bloedalcohollimiet voor beginnende bestuurders (die met een rijbewijs jonger dan 2 jaar) is 0,2‰. Als je een glas wijn hebt gedronken, heb je die limiet bereikt. 0,5‰ mag in het bloed van ervaren ruiters.
Wettelijke limieten voor alcohol in het bloed in België

Bestuurder: 0,5‰
Fietsers: 0,5‰
Vrachtwagenchauffeur: 0.2‰
Brom- en bromfiets: 0,5‰
Beginnende bestuurder: 0.2‰

bestuurder
begrenzing

bestuurder
0,5‰

fietser
0,5‰

vrachtwagenchauffeur
0.2‰

Bromfietsen en bromfietsen
0,5‰

beginnende bestuurder
0.2‰

Boetes en rijverboden, wat gebeurt er met u als u onder invloed rijdt?
Als je in België drinkt en rijdt, kan je een fikse boete en/of een rijverbod (OBM) krijgen. Maar boven een bepaald bloedalcoholgehalte riskeert u zelfs een taakstraf of gevangenisstraf. Gebeuren er weer ongelukken? Dan komen er zwaardere straffen.
Boetes onder invloed van alcohol en rijden (ervaren chauffeurs)

Promille: tussen 0.2 en 0.5

Boete: 105 EUR (onmiddellijk in rekening gebracht) + gerechtelijke boete: 200 tot 4.000 EUR.
Rijverbod: minimaal 2 uur (tijdelijk) + mogelijk 8 dagen tot 5 jaar rijverbod in de rechtbank.

Promille: tussen 0,5 en 0,8

Boete: 179 EUR (onmiddellijk in rekening gebracht) + gerechtelijke boete: 200 tot 4.000 EUR.
Rijverbod: Minimaal 3 uur (tijdelijk) + mogelijk 8 dagen tot 5 jaar rijverbod in de rechtbank.

Promille: tussen 0,8 en 1,0

Boete: EUR 420 (onmiddellijk in rekening gebracht) + gerechtelijke boete: EUR 1.600 tot 16.000.
Rijverbod: mogelijke onmiddellijke intrekking van het rijbewijs + mogelijk rijverbod voor de rechtbank van 8 dagen tot 5 jaar + mogelijke alcoholketen.

Promille: tussen 1,0 – 1,2‰

Boete: 578 EUR + Gerechtelijke boete: 1.600 tot 16.000 EUR.
Rijverbod: mogelijke onmiddellijke intrekking van het rijbewijs + mogelijk rijverbod voor de rechtbank van 8 dagen tot 5 jaar + mogelijke alcoholketen.

Promille: tussen 1.2 – 1.5‰

Boetes: Gerechtelijke boetes: 1.600 tot 16.000 euro.
Rijverbod: mogelijke onmiddellijke intrekking van het rijbewijs + mogelijk rijverbod voor de rechtbank van 8 dagen tot 5 jaar + mogelijke alcoholketen.

Promille: groter dan 1.5‰

Boetes: Gerechtelijke boetes: 1.600 tot 16.000 euro.
Rijverbod: Mogelijke onmiddellijke intrekking rijbewijs + mogelijk 8 tot 5 dagen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Alcohol en drugs in het verkeer