Europese nummerplaat?
Als u van een Belgische naar een Europese nummerplaat wilt overschakelen, moet u eerst uw voertuig laten registreren in het land waar u wilt rijden. Dit betekent dat u de lokale verkeersregels moet volgen en eventueel de nodige aanpassingen moet laten uitvoeren aan uw voertuig.
Om een Europese nummerplaat te krijgen, moet u naar het dichtstbijzijnde kentekenbureau gaan en een aanvraag indienen voor een nieuw kenteken. Dit kan online of op papier gebeuren. U moet dan een geldig identiteitsbewijs, het kentekenbewijs van uw voertuig en eventueel andere relevante documenten overleggen. Als uw aanvraag is goedgekeurd, krijgt u een Europese nummerplaat toegewezen en kunt u deze laten aanbrengen op uw voertuig.
Houd er rekening mee dat de kosten voor het aanvragen van een Europese nummerplaat kunnen variëren naargelang het land en het type voertuig. Vraag daarom altijd naar de specifieke kosten voordat u uw aanvraag indient.
Waarom hebben we kentekenplaten
kenteken verschil
Controleer kenteken of framenummer
1. Waarom hebben we kentekenplaten?
Sinds 1899 heeft België een kenteken of kenteken nodig voor voertuigen. Jaren later is het nog steeds een verplichting en wordt de kentekenplaat geassocieerd met het voertuig en de eigenaar. In België draag je je kentekenplaat voor de rest van je leven naar de volgende auto.
Wat heeft het voor zin om een kenteken in te voeren? De eerste auto was niet zo geavanceerd als nu. Je hoort de wet te overtreden in je auto, heeft de oom agent dat gezien? Dan kan hij je op de fiets nog bijhouden. Al snel verschenen er krachtigere auto’s en werd het onmogelijk om de auto te volgen. Om criminelen toch te kunnen registreren, werden kentekenplaten ingevoerd.
Ook helpen kentekenplaten bij de veiligheid. Nummerplaten volgen mensen en eventuele gestolen voertuigen kunnen worden teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaren. In veel landen, zoals ons buurland Nederland, kunt u kentekenplaten opzoeken en informatie krijgen over uw auto.
Vanaf november 2010 is er een nieuwe kentekenplaat: de Europese kentekenplaat. Deze wordt toegekend aan alle nieuw geregistreerde voertuigen in Europa. Europese kentekenplaten beginnen met het cijfer 1 of 2, gevolgd door 3 letters en 3 cijfers.
Na registratie van uw voertuig bij DIV (Vehicle Registration Service), ontvangt u uw kenteken. Niet iedereen krijgt hetzelfde type kentekenplaat. Diplomaten krijgen bijvoorbeeld kentekenplaten die beginnen met “CD”, terwijl kentekenplaten van taxi’s kunnen worden geïdentificeerd met “TX”.
2. Het verschil tussen kentekenplaten
Normale kentekenplaat/Europese kentekenplaat: Dit is de kentekenplaat die u als particulier ontvangt wanneer u uw voertuig registreert (afmetingen: 520 mm x 110 mm). De kentekenplaat is te herkennen aan DIV-beveiligingskenmerken, stempels en watermerken, VST (Visual Security Thread) en beveiligingsbeelden met frontale identificatie.
Tijdelijk kenteken: Dit wordt ook wel een transitkenteken genoemd. Deze tijdelijke kentekenplaten X en W kosten 75 euro. Op de kentekenplaat staan 2 nummers. Deze geven het jaar aan en de twee stickers op de kentekenplaat geven de dag en de maand aan. Tijdelijk kenteken W is voor personen die tijdelijk in België verblijven, kenteken X is enkel voor exportvoertuigen en is geldig voor 30 kalenderdagen.
Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!
Commerciële kentekenplaten: Commerciële kentekenplaten zijn te herkennen aan groene letters. Deze kentekenplaten zijn een jaar geldig. Zo is er een verschil tussen een proefrijbewijs en een dealerrijbewijs. Testkentekenplaten beginnen met “ZZ” en dealerkentekenplaten worden aangeduid met een “Z”.
Oldtimer Kenteken: Voertuigen ouder dan 25 zijn Oldtimer. De oldtimers hebben hun eigen kentekenplaten die beginnen met de letter “O”.
Gepersonaliseerde kentekenplaat: U kunt uw eigen kentekenplaat maken. Het komt echter met veel regels. Je hebt dus maar 8 cijfers en/of letters om je eigen kentekenplaat te maken. Bovendien kost het je 1000 euro en moet je de beschikbaarheid controleren bij de DIV. Houd er rekening mee dat niet alle combinaties zijn toegestaan. Natuurlijk zijn racisme en andere aanstootgevende combinaties verboden. Zoals een combinatie van “speciale” kentekenplaten, zoals Diplomatic License Plates (CD) of Commercial License Plates (Z-plates).
Naast al deze verschillende kentekenplaten zijn er nog veel meer varianten. Zo krijgen diplomaten en leden van de regionale en Europese parlementen ook herkenbare badges. Zelfs de koning en koningin hebben hun eigen wapen.
Is je kenteken niet duidelijk? Dan riskeer je boetes. Zorg ervoor dat uw kentekenplaat altijd goed zichtbaar is. Als u de nummers op uw kentekenplaat niet kunt zien door een laag modder, geblokkeerde of beschadigde trekhaken, etc., kunt u een boete krijgen.
3. Controleer kenteken of framenummer
In sommige gevallen wilt u gegevens over de auto opvragen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het kopen van een gebruikte auto. In België krijg je bij de inschrijving van je wagen een kentekenplaat, die je vervolgens meeneemt naar je volgende wagen. Hierdoor vind je bij het opzoeken van het kenteken geen informatie over de huidige auto.
Bij onze Nederlandse buren doen ze het anders. In Nederland worden gegevens over auto’s opgeslagen door de RDW. In Nederland is het agentschap verantwoordelijk voor de kenteken- en kentekenplaatuitgifte. Afhankelijk van de kentekencontrole kan er in Nederland diverse informatie over een auto worden opgevraagd. U kunt onder andere de schadehistorie opvragen en zien wanneer de huidige keuring verloopt. Handig bij het kopen van een auto. In België doen we het anders. Het kenteken kan niet worden opgezocht, maar de informatie kan wel worden opgezocht aan de hand van het framenummer. U voert online het chassisnummer van uw voertuig in en u ontvangt informatie over de schadegeschiedenis van uw voertuig, of het is gestolen, hoeveel eigenaren het heeft en kilometerregistratie-informatie.
-
DIV nummerplaat aanvragen?
-
Nummerplaat inleveren of Oude nummerplaat behouden?
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”