WhatsApp

Nummerplaat inleveren of Oude nummerplaat behouden?

Om uw nummerplaat in te leveren, moet u naar het kantoor van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) gaan. U kunt ook uw nummerplaat per post naar het RDW sturen.

Om uw nummerplaat in te leveren, heeft u het volgende nodig:

De nummerplaat(en) die u wilt inleveren

Een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of rijbewijs

Het kentekenbewijs van de auto waar de nummerplaat op zat

U kunt de nummerplaat(en) alleen inleveren als u de eigenaar van de auto bent of als u hiervoor gemachtigd bent door de eigenaar. Als u de nummerplaat(en) inlevert, krijgt u hiervoor een bewijs van inlevering. Bewaar dit bewijs goed, want u heeft dit nodig als u later weer een nummerplaat wilt aanvragen.

1. Verwijder de auto – lever het oude kenteken in bij de DIV
Bent u niet meer in het bezit van uw auto of bent u van plan deze te gaan gebruiken? Dan moet u uw oude kenteken inleveren. Uw kenteken inleveren bij DIV (Vehicle Registration Service) wordt ook wel kentekenannulering genoemd. Wacht niet te lang met het inleveren van uw kenteken, want zonder kenteken blijft u wegenbelasting betalen.
Op het moment dat u uw auto uitschrijft, ontvangt u een annuleringsbericht per post. Nadat u uw auto heeft afgeschreven, heeft u 4 maanden de tijd om:

Verwijdering van kenteken
Registreer een andere auto onder dit kenteken (alleen mogelijk als het kenteken op Europees formaat is)

Om uw auto af te schrijven, moet u uw officiële kenteken inleveren bij DIV. De officiële kentekenplaat is die met het DIV-stempel op de achterkant. U kunt uw oude kenteken inleveren door:

Je kan je officiële nummerplaat in het pakket voorzien van de sticker die je met de oude nummerplaat hebt gekregen en deze zonder verpakking in de rode brievenbus van Bpost retourneren.
U kunt uw officiële kenteken aan uw verzekeringsmaatschappij geven
U kunt het kenteken (zonder sticker) ook zelf aan de DIV afgeven. U kunt uw kenteken in de brievenbus van de DIV of bij het DIV-loket deponeren. Houd er rekening mee dat deze brievenbussen alleen geopend zijn tijdens openingstijden.
U kunt uw kenteken (zonder sticker) ook inleveren bij het Bpost-kantoor. Hier ontvang je direct een bon, die je 9,75 euro kost.

Waar oude kentekenplaten inleveren? We raden aan om naar het postkantoor van Bpost te gaan. Op deze manier heeft u het probleembewijs dat als de kentekenplaat verloren gaat, er niets gebeurt.

oude kentekenplaten verwijderen
Door naar Bpost te gaan, weet je zeker dat je oude kenteken dezelfde dag nog verwijderd wordt en dat er geen onverwachte kosten bijkomen.
Bij het zelf opsturen of afleveren van de kentekenplaat wordt het voertuig op de dag dat de DIV de brievenbus opruimt, weggehaald. Bij het deponeren van uw kenteken in de brievenbus heeft u geen kentekenbewijs overhandigd.

  • Europese nummerplaat?

  • Tweedehands auto inschrijven?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Nummerplaat inleveren of Oude nummerplaat behouden?