WhatsApp

DIV nummerplaat aanvragen?

Om een nummerplaat aan te vragen, moet u naar een servicecentrum van het rijksdienst voor identiteitskaarten (Rijksdienst voor Identiteitskaarten en Via-Passen, Rijksdienst voor Wegverkeer, of RDW). U kunt hiervoor een afspraak maken op de website van de RDW.

Om een nummerplaat aan te vragen, heeft u het volgende nodig:

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Een geldig kentekenbewijs van eigendom (KBvE) of een kopie van het kentekenbewijs van eigendom
  • Een geldig keuringsrapport (indien van toepassing)
  • Een geldig bewijs van betaling van de nummerplaatkosten

Houd er rekening mee dat de kosten voor een nummerplaat kunnen variëren, afhankelijk van het type nummerplaat dat u aanvraagt. Bovendien zijn er mogelijk extra kosten voor het maken van een afspraak of het verzenden van de nummerplaat.

Als u vragen heeft over het aanvragen van een nummerplaat, kunt u contact opnemen met de RDW of uw lokale servicecentrum voor meer informatie.

STAP 1: Vraag registratie aan
STAP 2: DIV of online kentekenaanvraag
STAP 3: Bevestig kenteken

Natuurlijk wilt u uw nieuwe auto zo snel mogelijk in gebruik nemen. Daarvoor moet u een vergunning aanvragen. Daartoe moeten bepaalde stappen worden ondernomen. U moet uw voertuig inschrijven bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). Wanneer u een DIV registreert, ontvangt u een kentekenbewijs en kunt u een nieuwe nummerplaat aanvragen.

Volg de onderstaande stappen om uw registratieaanvraag zo snel en gemakkelijk mogelijk te verwerken:

Stap 1: Registratieaanvraag indienen

Om een nieuwe nummerplaat aan te vragen en uw voertuig te registreren bij de DIV, vult u het aanvraagformulier in. Het aanvraagformulier (roze) is verkrijgbaar bij:

  • Autoverkopers
  • Verzekeringsmaatschappijen

Als u een tweedehands auto heeft gekocht en de verkoper heeft het formulier niet meer, kunt u het verkrijgen op de eerder genoemde plaatsen.

Stap 2: Aanvragen bij DIV of online

U kunt het ingevulde formulier aan uw verzekeringsmaatschappij, automakelaar of het bedrijf waarvan u de auto heeft geleased geven. Zij zullen het formulier genereren met behulp van de WebDIV-toepassing. Vergeet niet een kopie van uw geldige ID en rijbewijs bij te voegen. U kunt zich online registreren en de volgende werkdag ontvangt u uw kentekenbewijs en kentekenplaat. Deze toepassing is bedoeld voor bedrijven en particulieren die niet zelf kunnen inloggen. Een andere optie is om het formulier per post naar de DIV te sturen, maar houd er rekening mee dat dit langer kan duren.

Wachttijd voor nummerplaat aanvragen

U kunt online een nieuwe nummerplaat aanvragen of een aanvraag indienen. De snelste manier is online, waarbij de wachttijd voor een vergunningsaanvraag 24 tot 28 uur bedraagt. Uw nieuwe nummerplaat en inschrijvingsbewijs worden door uw postbode (Bpost) bezorgd. De kosten bedragen 30 euro, die contant moeten worden betaald. U kunt aangeven of u de nieuwe plaat naar een ander adres of postkantoor wilt laten sturen.

Europese nummerplaten

Sinds 2010 hebben we Europese nummerplaten. Deze nummerplaat begint met het nummer 1 of 2, gevolgd door drie letters en drie cijfers. Als u een oude nummerplaat heeft, moet u deze vervangen zodra u het voertuig vervangt.

Stap 3: Bevestiging van de nummerplaat

U krijgt één registratienummer dat het "officiële registratienummer" is, waarop het officiële DIV-logo verschijnt. Dit officiële kenteken moet u ook inleveren bij de uitschrijving van uw voertuig. Bevestig de nummerplaat aan de achterkant van uw auto. U moet ook de voorste kentekenplaat maken. U kunt online locaties vinden waar officiële Europese kentekenplaten kunnen worden gereproduceerd, of u kunt terecht bij de DIV. Het dupliceren van de kentekenplaat kost ongeveer 25 euro en de plaat is meestal snel klaar terwijl u wacht.

Zorg ervoor dat u beide kentekenplaten correct monteert en dat uw auto minimaal een BA-verzekering heeft. Nu bent u klaar om veilig de weg op te gaan. Als u zich afvraagt hoe u de kentekenplaten moet retourneren, lees dan ons artikel "Kentekenplaten retourneren".

  • The Car of the Year 2018

  • Europese nummerplaat?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
DIV nummerplaat aanvragen?