WhatsApp

Vintage auto's in 2018: deze klassiekers zullen dit jaar in waarde stijgen

Oldtimers zijn geliefd en waardevol vanwege hun zeldzaamheid, historische waarde en de staat waarin ze bewaard zijn gebleven. Hoewel sommige merken en modellen waarschijnlijk meer waard zijn dan andere, is het moeilijk om specifieke voorspellingen te doen vanwege de sterke fluctuaties in de waarde van oldtimers. Daarom is het essentieel om grondig onderzoek te doen voordat je een oldtimer koopt. Het bekijken van verkoopprijzen van vergelijkbare auto's en het inwinnen van professioneel advies kunnen hierbij helpen.

Het investeren in een auto is over het algemeen zelden rendabel. Jaarlijkse kosten, onderhoudskosten en regelmatige inspecties stapelen zich jaar na jaar op, waardoor vaak de waardestijging van oudere auto's wordt gecompenseerd. Bovendien heeft een auto in nieuwstaat altijd een hogere waarde. Echter, als je een van de onderstaande modellen kunt kopen of al in bezit hebt, heb je mogelijk geluk. Deze vallen namelijk onder het Senioren Vrijstellingsprogramma (Transitieregeling) van dit jaar.

In België veranderen de regels met betrekking tot vrijstellingen voor ouderen om de paar jaar. De meest recente wijzigingen werden doorgevoerd op 20 mei 2018. Om in aanmerking te komen voor een O-plaat, moet een oldtimer vóór 1993 gebouwd zijn. Daarnaast moeten de meeste senioren nu ook om de twee jaar een keuring ondergaan. Deze veranderingen hebben het bezitten van een klassieke auto in België minder aantrekkelijk gemaakt. Het Senioren Vrijstellingsprogramma geldt alleen in Vlaanderen, terwijl er andere regels gelden voor het Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. In Vlaanderen mogen oldtimers niet worden gebruikt voor dagelijkse transporten, waaronder woon-werkverkeer en zakelijk of professioneel gebruik. Daarom worden oldtimers in Vlaanderen voornamelijk gebruikt als tweede auto voor liefhebbers of als investering.

Hieronder vind je een lijst met auto's die dit jaar vrijgesteld zijn van wegenbelasting, en deze vrijstelling geldt ook in de komende jaren, omdat de overgangsregeling jaarlijks met een jaar wordt uitgesteld. Deze auto's omvatten onder andere:

  • Renault Safra (Frankrijk) - Middenklasse
  • Ford Taurus (Verenigde Staten) - Middenklasse
  • Mazda RX7 (derde generatie) (Japan) - Sportwagen
  • Jaguar XJ220 (Verenigd Koninkrijk) - Sportwagen
  • Renault Twingo (Frankrijk) - Stadsauto
  • Ford Mondeo (Verenigde Staten) - Middenklasse
  • Alfa Romeo 155 (Italië) - Auto

Het is belangrijk op te merken dat de Renault Safra en de Ford Taurus beide worden geclassificeerd als middenklasse auto's, terwijl de Mazda RX7 (derde generatie) en de Jaguar XJ220 worden beschouwd als sportwagens. De Renault Twingo is een populaire stadsauto en de Ford Mondeo behoort tot de middenklasse. Tot slot is de Alfa Romeo 155 een ander type auto dat in aanmerking komt voor vrijstelling onder het Senioren Vrijstellingsprogramma.

Als je geïnteresseerd bent in het bezitten van een oldtimer of al een van deze modellen bezit, is het belangrijk om rekening te houden met de geldende regels en voorschriften in jouw regio. Het raadplegen van deskundig advies en het doen van grondig onderzoek kunnen je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot de aanschaf en het bezit van een oldtimer.

  • Hoe u een tweedehands auto kunt inspecteren voordat u deze aanschaft: de complete handleiding

  • Oude auto's blijven geliefd: een blik op de leeftijd van tweedehands voertuigen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Vintage auto's in 2018: deze klassiekers zullen dit jaar in waarde stijgen