WhatsApp

Hoe u een tweedehands auto kunt inspecteren voordat u deze aanschaft: de complete handleiding

Voordat je een gebruikte auto koopt, is het verstandig om de volgende stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je een goede aankoop doet:

Bekijk het aanbod en vergelijk verschillende modellen en merken. Zoek naar beoordelingen van de auto's die je overweegt te kopen en lees de specificaties van de auto zorgvuldig door.

Maak een afspraak met de verkoper om de auto te bekijken en te testen. Neem iemand mee die verstand heeft van auto's of neem een professioneel getrainde monteur mee om de auto te inspecteren.

Controleer het chassisnummer van de auto om te zien of deze overeenkomt met het nummer dat op de papieren van de auto staat. Dit is belangrijk om te weten of de auto gestolen is of om te zien of de auto ooit in een ongeluk betrokken is geweest.

Controleer de staat van de carrosserie en zoek naar roest, deuken of andere schade. Controleer ook de staat van de banden en de remmen.

Controleer de staat van het interieur, zoek naar slijtage en eventuele problemen met de elektrische installatie.

Start de auto en luister naar het geluid van de motor. Kijk of de motor soepel draait en of er rook uit de uitlaat komt.

Test de verschillende systemen in de auto, zoals de verwarming, airconditioning, verlichting en ruitenwissers.

Maak een proefrit en controleer of de auto goed reageert op het stuur en of de versnellingsbak goed werkt.

Vraag de verkoper naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto en vraag of er ooit reparaties zijn uitgevoerd.

Controleer of de prijs van de auto in lijn is met de staat van de auto en met de prijzen van vergelijkbare auto's op de markt. Als de prijs te laag is, kan dit een reden zijn om extra alert te zijn.

Maakt u zich geen zorgen als u zich zorgen maakt over auto-onderhoud en veiligheid, maar geen technische basisvaardigheden hebt. We laten je zien hoe je het het gemakkelijkst kunt testen tijdens een proefrit door te luisteren, zien en zelfs ruiken als een professional.
1. Rem

LET OP: Als de alarmknipperlichten gaan branden nadat de auto is gestart en kort daarna uitgaan, betekent dit dat het systeem werkt zolang de auto ABS en ESP heeft.
Luister: Hoge piepjes bij het remmen. Een scherpe piep geeft aan dat de remblokken vervangen moeten worden.

2. Versnellingsbak

LUISTEREN: Sterk, trillend geluid bij accelereren of draaien. Dit geeft aan dat de versnellingsbak in slechte staat verkeert.
Test: Laat de 3e of 4e koppeling geleidelijk los tijdens het accelereren. Als de auto er lang over doet om af te koelen, kan de transmissie defect zijn.
Probeer: Laat de koppeling langzaam los zonder het gaspedaal te gebruiken. Als de motor ergens vast komt te zitten, kan de koppeling beschadigd raken.

3. Motor

Geur: Wanneer de olie naar benzine ruikt of er vies uitziet, is het tijd om de olie te verversen. De olie moet ook worden ververst wanneer het oliepeil het minimale oliepeil op de peilstok nadert.
Luister: Klikken en hoge tonen kunnen worden veroorzaakt door klepproblemen, terwijl lagere en kloppende geluiden lagerproblemen kunnen zijn.
Controleer: Het olielampje brandt of de temperatuur heeft de rode zone bereikt. Als dit het geval is, rijd dan niet.

4. Batterij

Test door de motor aan te zetten

STAP 1: Draai het contact om de motor te starten totdat de startmotor gedurende 2 seconden aanslaat.
Stap 2: Gebruik de OBD2-scanner om de auto uit te lezen.
Stap 3: Batterijen onder de 12 volt veroorzaken een capaciteitsverlies dat sulfatering wordt genoemd.

5. Kilometerstand

Kijk: Deel de leeftijd van de auto door de afgelegde kilometers.
Test: Controleer of de remmen niet versleten zijn en of er geen onverwachte schade aan de carrosserie is. Controleer ook of de banden er oud uitzien. Als dit het geval is, is er mogelijk met de kilometerstand geknoeid.
Vraag: Raadpleeg de servicehandleiding en controleer of er stickers zijn om de kilometerteller te vervangen. Als u het niet zeker weet, kunt u de auto laten keuren door een monteur.

6. Stuurwiel

Luister: een piep of gejank wanneer aan het stuur wordt gedraaid. Dit kan erop duiden dat de stuurbekrachtigingsvloeistof te laag is.
Test: Is het moeilijk om het stuur te draaien. Het kan moeilijk zijn om het stuur te draaien als er te weinig stuurbekrachtigingsvloeistof is of als de stuurriem lekt of beschadigd is.
Voelen: Als het stuur overmatig trilt bij draaiende motor. Dit geeft aan dat de riem beschadigd, los zit of moet worden vervangen.

7. Ophangsysteem

Test: piept of het voertuig stuitert en zwaait bij lage snelheden als het voertuig hard trekt in bochten.
Controleer: Het voertuig staat of waterpas.

8. Controleer de banden

Controleer: bandenprofiel. Als de banden ongelijkmatige slijtage vertonen, kan dit duiden op een uitlijnings- of ophangingsprobleem. .
Controleer op: spijkers of stenen in banden, evenals scheuren, slijtage of stoten.
Vraag: Als banden na de eerste 5 jaar van aankoop minimaal jaarlijks worden geïnspecteerd. De fabricagedatum vindt u aan het DOT-nummer op de zijkant van de band.

9. Voor- en achterlichten

Morgen en avond:

remlicht
flash

nacht:

zijlicht
koplampen

10. Verkeers- en automatische rapporten

Vraag: Gebruikt voor verkeer en automatische rapportage om boetes en andere kosten te verifiëren. Mogelijk ontvangt u ook een versie van dit document.
CONTROLEREN: Of het rapport aangeeft dat er een incident heeft plaatsgevonden. Dan bestaat de kans dat de auto niet kan worden overgedragen aan een andere eigenaar.

De volledige grafiek is hier te vinden.

  • Caravan of camper vakantie

  • Vintage auto's in 2018: deze klassiekers zullen dit jaar in waarde stijgen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Hoe u een tweedehands auto kunt inspecteren voordat u deze aanschaft: de complete handleiding