WhatsApp

Oude auto's blijven geliefd: een blik op de leeftijd van tweedehands voertuigen

"Oude liefde roest niet" is een Nederlands gezegde dat "oude liefde roest niet" betekent. Het wordt vaak gebruikt om aan te geven dat sterke emotionele banden of gehechtheden niet verzwakken of vervagen na verloop van tijd.

Wat de leeftijd van gebruikte auto's betreft, of "occasions" zoals ze in het Nederlands worden genoemd, wordt algemeen aangenomen dat auto's na ongeveer 10 jaar "oud" worden. De werkelijke leeftijd waarop een auto als "oud" wordt beschouwd, kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals het merk en model van de auto, de algemene staat ervan en hoe goed hij is onderhouden. In het algemeen gaan auto's die goed zijn onderhouden en weinig kilometers hebben gereden waarschijnlijk langer mee en worden ze voor hun leeftijd als "jonger" beschouwd, terwijl auto's die slecht zijn onderhouden of veel kilometers hebben gereden als "ouder" kunnen worden beschouwd, zelfs als ze niet zo oud zijn als sommige andere voertuigen.

Als u op zoek bent naar een tweedehands auto, of als u uw tweedehands auto zelf wilt verkopen, kunt u het zich niet veroorloven dat niet te doen. Het bouwjaar is van grote invloed op de prijs die u uiteindelijk betaalt of krijgt. Maar hoe belangrijk is het? Heeft het zin om een iets oudere auto te kopen voor een lagere prijs, of zul je na vijf reparaties merken dat je niet veel geld hebt? In dit artikel helpt auto-sales-belgium.com u op weg met tips en trucs om het effect van de leeftijd op de prijs en vooral de waarde van een tweedehands auto in te schatten!
leeftijd is niet alles
Op een paar auto’s na, jong en oud, verliezen ze waarde met elke dag, elke gereden kilometer. Voertuigen zijn natuurlijk aan slijtage onderhevig. Oudere auto’s vergen meer onderhoud en na verloop van tijd stijgen de kosten zo snel dat de auto “versleten” is en dus rijp voor de sloop. Bovendien is de inruilwaarde van een gebruikte auto voor een nieuwe koper natuurlijk veel lager.
Er zijn in wezen vijf factoren die de prijs van een auto bepalen. Deze omvatten de leeftijd of het bouwjaar en de kilometerstand, het model en de uitvoering, en natuurlijk de staat van de auto. De eerste vier factoren zijn gemakkelijker in te schatten, en om de staat van een auto in te schatten is meestal het oog van een monteur nodig. Ook leeftijd en kilometerstand geven niet noodzakelijkerwijs de staat van de auto weer of de kans dat er dure reparaties nodig zijn.

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan een miljoen klanten vertrouwen erop. Auto’s taxeren en verkopen: zo eenvoudig is het!

Eelt op banden: waarom gebruikte auto’s minder waard zijn.
Waarom verliezen auto’s waarde naarmate ze ouder worden? Hier is een blik op de redenen.

De vergrijzing treft niet alleen de Belgische bevolking. Het Belgische team wordt ook ouder. Hieruit blijkt dat auto’s steeds betrouwbaarder en stabieler worden, vooral gezien de groei van de verkoop van tweedehands auto’s.

absorberen
De belangrijkste en duidelijkste reden voor de waardevermindering van tweedehands auto’s in de loop der jaren is natuurlijk slijtage. Er kan nu een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen deze twee soorten slijtage. Slijtage van een aangedreven voertuig wordt veroorzaakt door verschillende vormen van wrijving, trilling en druk. De ophanging kan bijvoorbeeld na verloop van tijd tekenen van metaalmoeheid vertonen, of het chassis kan slijten door voortdurende trillingen. Banden slijten ook op natuurlijke wijze. Deze slijtage is echter grotendeels afhankelijk van het aantal kilometers.
Een andere vorm van slijtage heeft minder te maken met de kilometerstand en meer met de leeftijd van de auto. Denk aan roest (de grootste vijand van de bestuurder), tekenen van slijtage (bekleding, deuren) en andere niet rijgerelateerde effecten. Leeftijd speelt hierbij een cruciale rol.
Hoe beïnvloedt leeftijd kleding? Als je wilt schatten, moet je zien hoe de auto geparkeerd staat. Extern? Verwacht dan serieuze roest. Heeft de auto maar een paar kilometer gereden? Ten tweede, controleer op regelmatig onderhoud. Voor veel onderdelen van een auto is de kilometerstand belangrijker. Een oudere auto met een lage kilometerstand heeft bijvoorbeeld altijd een nieuwe distributieriem, zodat hij evenveel waard is als een jonger model met meer dan 50.000 mijl erop!
versie en model
Het lijkt misschien een luxe, maar veel mensen willen een relatief modern model. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Jongere modellen hebben vaak diverse snufjes waar jongere bestuurders al aan gewend zijn, zoals parkeerhulpsystemen. Veel oudere auto’s hebben geen airconditioning, dus zomervakanties in Italië zijn echt moeilijk.
Hier kunnen de esthetische aspecten van de geschiedenis (het uiterlijk van de auto of de voorkeuren van de mensen) worden onderscheiden van de meer praktische aspecten (functionaliteit, veiligheid, enz.). Dus als u het uiterlijk van de auto zelf niet mooi vindt, kunt u zoeken naar een ouder (minder mooi) model dat nog steeds aan elk ander eisen voldoet. Verkoopt u uw auto? Respecteer dan het uiterlijk of de functie ervan!
Verkoopt u aan een gezin of koopt u zelf een gezinsauto? Dan zijn achter- of zijairbags natuurlijk wenselijk. Daarom zijn de eisen van de koper altijd afhankelijk van de situatie. In een vintage sportwagen zijn uiterlijk en uitrusting vaak veel belangrijker dan een oude gezinsauto.
andere factoren
Bij het kopen van een auto zijn enkele factoren die u in het begin misschien niet in overweging neemt, ook essentieel. Bent u van plan een oudere dieselauto te kopen voor een zakenpartner in Duitsland? Dan kun je erop rekenen dat je meerdere steden niet meer in kunt. Ook zijn de uitstoot en het verbruik van veel oudere auto’s zeker niet milieu- (en portemonnee) vriendelijk. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen.
Ook de leeftijd van de auto heeft invloed op de dekking en premies. Een cascoverzekering afsluiten voor een Fiat Punto uit 2008 heeft geen zin meer. De waarde van de auto is zo laag geworden dat het niet meer loont om eventuele schade te dekken. Een snelle maar oude auto neemt meer risico dan een jonge en snelle auto. Dit heeft ook gevolgen voor de verzekeringspremies.
Oude liedjes kunnen nog steeds waardevol zijn!
oude auto drukt niet op

  • Vintage auto's in 2018: deze klassiekers zullen dit jaar in waarde stijgen

  • Maak van uw trouwdag een feest: de vijf meest gewilde auto's voor bruiloften

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Oude auto's blijven geliefd: een blik op de leeftijd van tweedehands voertuigen