WhatsApp

Elektrisch rijden: stimulansen voor het milieu op de snelweg

Het idee achter milieustimulansen voor elektrisch rijden op de snelste rijstrook is om mensen te stimuleren om elektrische voertuigen te kopen in plaats van conventionele voertuigen die rijklaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het toestaan van elektrische voertuigen om gebruik te maken van de snelste rijstrook op de snelweg, wat kan leiden tot kortere reistijden en minder tijd in de file.

Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden geïmplementeerd. Een mogelijke optie is het instellen van een minimumaantal elektrische voertuigen dat nodig is om toegang te krijgen tot de snelste rijstrook, of het instellen van tijdsintervallen waarbinnen elektrische voertuigen toegang hebben tot de snelste rijstrook.

Het belangrijkste doel van deze maatregel is om mensen te stimuleren om over te stappen op elektrische voertuigen, wat kan bijdragen aan een afname van de uitstoot van broeikasgassen en een vermindering van de luchtverontreiniging. Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit maar één van de vele manieren is om te stimuleren dat mensen elektrisch gaan rijden en dat er mogelijk andere maatregelen nodig zijn om dit te bevorderen.

Subsidie ​​oorlog felle strijd
Er is nog veel werk aan de winkel op het gebied van elektrische voertuigen en de verschillende subsidies die daarvoor worden aangeboden. Sommigen beweren dat belastinggeld een bodemloze put is in verschillende belastingvoordelen en prikkels. Anderen juichen dergelijke maatregelen toe, met het argument dat ze nodig zijn om echte innovatie op het Belgische wegennet te introduceren.
Het is echter duidelijk dat (volledig) elektrische voertuigen hulp nodig hebben. In een relatief klein land met een complex wegennet als België is de aanleg van een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen misschien eenvoudig, maar de verandering lijkt niet vanzelf te gaan. Daarom stimuleert de Belgische overheid de introductie van deze nieuwe technologie op verschillende manieren.

De Belgische regering heeft onlangs beslist om bepaalde subsidies aantrekkelijker te maken wegens een gebrek aan animo voor bepaalde (fiscale) voordelen.

Deze prikkels zijn vooral gericht op het verminderen van de lasten voor weggebruikers. Ook zijn er diverse premies die het kopen van een EV aantrekkelijker maken. Deze maatregelen zijn gericht op zowel zakelijke als particuliere gebruikers. auto-verkopen-belgie.com heeft hieronder een handig overzicht voor je samengesteld!

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!

Aankoopsubsidie ​​elektrische voertuigen
De Vlaamse overheid wil meer elektrische auto’s op de weg zien. Daarom is in januari 2016 een nieuwe premiemaatregel voor autokopers ingevoerd. Er zijn enkele aanvullende voorwaarden. Deze maatregel geldt alleen voor puur elektrische voertuigen (gewone personenauto’s en lichte vrachtwagens) van de categorie M of N1. Vanaf augustus 2017 geldt de regeling ook voor particuliere huurauto’s. Bovendien moet de wagen ingeschreven zijn op een adres in het Vlaamse Gewest en minimaal drie jaar ingeschreven blijven. Let op: Voor het aanvragen van premie is ook online registratie vereist.

Het premiebedrag is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto. U krijgt dus minder subsidies voor duurdere auto’s. Het maximale premiebedrag is € 4.000,-. Een mooi maar duur Tesla-model zal dus minder opleveren.

Belastingvoordelen
Vlaamse weggebruikers besteden jaarlijks een fortuin aan verschillende belastingen en verzekeringen voor hun wagen. Ook hier hebben bestuurders van (full) elektrische of plug-in hybride voertuigen recht op verschillende voordelen, die behoorlijk talrijk kunnen zijn.

Voordelen voor bedrijven – 120% en 100% belastingverminderingen zijn zeer interessant voor Belgische bedrijven (bedrijven). Volledig elektrische voertuigen en de meeste gerelateerde kosten zijn fiscaal aftrekbaar voor 120%. De elektriciteit is echter slechts 75%. Plug-in hybride voertuigen zijn volledig aftrekbaar. In 2018 verandert de regelgeving, dus het is raadzaam om de komende jaren de situatie te bekijken. ‘Boss’ Car’-voordelen voor privéchauffeurs – Rijdt u ook privé met uw bestelwagen? Dan moet u naast de inkomstenbelasting ook zogenaamde VAA’s (uitkeringen in natura) aangeven. Ook de CO2-uitstoot wordt meegenomen in de berekening van deze meerwaarde en voor volledig elektrische voertuigen geldt een minimum CO2-percentage. BIV – De Vlaamse overheid omschrijft BIV als volgt: “De Registratiebelasting (BIV) is een eenmalige belasting die elke eigenaar van een nieuwe of gebruikte wagen in België moet betalen vanaf het moment dat het voertuig in gebruik wordt genomen op de openbare weg.” De eenmalige kost van zo’n BIV varieert van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de CO2-uitstoot en het type brandstof. Verkeersbelasting – een woord dat maar weinig Belgen kunnen verwachten. De Vlaamse overheid is zich hiervan bewust, dus een van de meest effectieve manieren om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren, is om bestuurders van elektrische voertuigen en PHEV’s tevreden te stellen die minder dan 50 gram CO2- en waterstofvoertuigen per kilometer uitstoten (hoewel er maar heel weinig op de weg zijn) . Al deze voertuigen zijn vrijgesteld van wegenbelasting in het Vlaamse Gewest. In het Hoofdstedelijk Gewest betalen ze minimaal 77,35 euro.

Betaalt het kopen van een elektrische auto echt de moeite?
Elektrische voertuigen zijn duurder in aanschaf en het vinden van een laadstation of adapter is niet altijd eenvoudig. Daardoor wachten veel chauffeurs langer voordat ze overstappen. Als u echter van plan bent uw auto vijf jaar te gebruiken, kunt u aantrekkelijke voordelen verwachten. Gedurende deze tijd betaal je geen wegenbelasting, hoef je geen BIV te betalen bij de inschrijving van je voertuig en krijg je aantrekkelijke premies van de Vlaamse overheid.
Met een eenmalige BIV-korting kunt u gemiddeld zo’n € 500 besparen. De borg is over vijf jaar, dus 100 euro per jaar. De aankooppremie is dan nog eens 2500 euro, of 500 euro per jaar voor vijf tijdvakken. De wegenbelasting in België zou fors kunnen stijgen. U kunt gebruik maken van de rekentool van de Vlaamse overheid. Uitgaande van een normale CO2-uitstoot en cilinderinhoud kunt u rekenen op € 50,- per maand of € 600,- per jaar. In dit geval kun je dus 1200 euro per jaar besparen, of 100 euro per maand. Hierdoor kunt u uw auto elke maand volledig opladen, zo’n 100 kilometer per dag! (En dat omvat niet het besparen van brandstof!)
tot slot
Natuurlijk hebben EV’s één heel belangrijk voordeel ten opzichte van conventionele auto’s:

  • Gemakkelijke instap, comfortabel rijden: De beste auto's voor senioren

  • Zijn de prijzen van auto's gestegen? Ontmaskering van 5 mythes over autoprijzen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Elektrisch rijden: stimulansen voor het milieu op de snelweg