Vanaf maart 2018 is eCall verplicht
eCall is een systeem waarbij een automatisch noodsignaal wordt verzonden naar de hulpdiensten wanneer een voertuig een zware aanrijding heeft gehad. Het systeem maakt gebruik van gps en andere technologieën om de precieze locatie van het voertuig te bepalen en stuurt vervolgens een automatisch noodbericht naar de hulpdiensten met informatie over het aantal inzittenden en de ernst van de aanrijding.
Vanaf maart 2018 is eCall verplicht in alle nieuwe personenauto's en lichte bedrijfswagens in de Europese Unie. Het doel van deze verplichting is om de tijd te verkorten die nodig is om hulp te verlenen bij aanrijdingen, wat kan leiden tot een afname van het aantal dodelijke slachtoffers op de Europese wegen.
Het is belangrijk om te onthouden dat eCall alleen actief is bij ernstige aanrijdingen en dat het niet bedoeld is als vervanging voor andere manieren om hulp te verkrijgen, zoals het gebruik van een mobiele telefoon of het aanroepen van de hulpdiensten via de 112-meldkamer.
Na een ongeval is het voor chauffeurs en aanverwante passagiers vaak lastig om de hulpdiensten te verwittigen. Dit kan komen door stress of blessures. Al kunnen een paar minuten het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom rijdt vanaf 31 maart 2018 de nieuwe digitale beschermengel met alle nieuwe automobilisten mee. Het eCall-systeem stuurt onmiddellijk na een aanrijding een melding naar de hulpdiensten om hen te helpen de plaats van het ongeval te bereiken. Volgens schattingen van de Europese Commissie zou het aantal sterfgevallen met gemiddeld 10% kunnen worden verminderd. In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende functies van eCall en de verplichtingen en problemen die daarbij horen.
1. Kijk snel bij eCall
Vanaf maart 2018 moeten alle nieuwe voertuigen zijn uitgerust met het eCall-noodsysteem. De EU heeft besloten dat die kersverse verordening 2015/758 van toepassing zal zijn op alle nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen. Als gevolg hiervan zullen chauffeurs bekend zijn met het nieuwe systeem, dat de hoeveelheid verkeersdoden in Europa met ongeveer 10 procent zou kunnen verminderen.
eCall is een acroniem voor Emergency Call en zal in heel Europa beschikbaar zijn. In een noodgeval levert het systeem spraakcommunicatie in samenwerking met de dichtstbijzijnde hulpdienst en de alarmcentrale 112. Het eCall-systeem maakt gebruik van mobiele telefoons en satellieten om de locatie te bepalen. Bijvoorbeeld het bepalen van belangrijke informatie over het voertuig, de inzittenden en de locatie om een trigger voor een noodsignaal te activeren. Met deze informatie kunnen hulpdiensten de aard van het ongeval vaststellen. Automatische noodoproepen besparen kostbare tijd en kunnen ook handmatig worden geactiveerd. Het doorgeven van informatie direct na een ongeval kan levens redden.
Doelen van het eCall-systeem
In 2016 kwamen in Europa 25.500 mensen om het leven op de wegen. Daarnaast raakten 135.000 mensen ernstig gewond. Hoewel deze aantallen door de jaren heen dalen, vielen er in Duitsland in heel 2017 maar liefst 3.177 verkeersdoden. Als gevolg hiervan zijn de Europese wegen nog ver verwijderd van de zogenaamde “Vision Zero” van verkeersdoden en ernstig gewonden. Dit was de aanleiding voor de EU om in 2015 een verplicht geautomatiseerd noodoproepsysteem in te voeren. De vertragingen werden veroorzaakt door protesten van gegevensbeschermingsautoriteiten en activisten. Met deze implementatie hoopt de EU de volgende doelstellingen te bereiken:
Het aantal sterfgevallen in Europa moet met ongeveer 2.500 per jaar worden verminderd.
Efficiëntere en snellere zorg bij verkeersongevallen.
Verminder de ernst van verwondingen bij ongevallen met ongeveer 15%.
Verminder de responstijd met 50% in landelijke gebieden en 40% in stedelijke gebieden.
Europese wegen en automobilisten zullen vooral profiteren van dit laatste doel, omdat het eCall-systeem dit probleem sterk kan verminderen. In afgelegen plekken duurt het vaak lang voordat hulpdiensten gemeld worden van een ongeval. In veel gevallen kunnen betrokkenen bij een ongeval om verschillende redenen, zoals coma, stress of letsel, de hulpdiensten niet bellen. Automatische eCall vermindert de tijd die nodig is om de eerstehulpafdelingen op de hoogte te stellen.
EHBO-plicht blijft De bestuurder blijft verplicht eerste hulp te verlenen, ook als het eCall-systeem al om hulpverlening vraagt. Er zijn twee redenen voor deze verplichting. Ten eerste hebben niet alle auto’s na 31 maart eCall-functies, omdat deze functies alleen op nieuwe auto’s worden geïnstalleerd. Verder zijn nog andere maatregelen nodig dan het alarmeren van hulpdiensten, zoals het afschermen van de plaats van het ongeval of het verlenen van eerste hulp aan gewonden.
Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!
Hoe het eCall-systeem werkt
Het eCall-systeem werkt als een zogenaamd “slaapsysteem”. Dat betekent dat hij pas een telefoonverbinding tot stand brengt nadat crashfeedback afkomstig is van een sensor of handmatig wordt geactiveerd. Andere weggebruikers kunnen het systeem ook handmatig activeren als ze een aanrijding willen melden. Het systeem zal contact opnemen met de dichtstbijzijnde hulpdiensten of het algemene alarmnummer 112.
GPS om de exacte locatie te bepalen
apparaat voor locatierapportage
GSM-antenne voor noodoproepen
Het systeem verzamelt gegevens en brengt verbindingen tot stand
Handsfree-module voor verbinding met passagiers
Noodstroomvoorziening in geval van batterijstoring
Schakelaar voor handmatige noodoproep
Indicatielampjes voor identificatie van systeemfuncties
Reddingsoverzicht met voertuigspecifieke informatie
Crashsensoren voor het bepalen van ongevalsituaties
De nieuwe auto zal verschillende belangrijke functies hebben om relevante informatie over het ongeval over te brengen. Naast het bepalen van de locatie zijn sensoren ook van belang voor het bepalen van de ernst van een ongeval, bijvoorbeeld door het registreren van airbag-inspanning. Op deze manier kunnen hulpverleners zich voorbereiden op een ongevalssituatie voordat ze ter plaatse zijn. Idealiter heeft het voertuig ook een knop om te helpen bij pech onderweg.
Welke gegevens te verzenden?
Redders moeten alles op zijn plaats zetten
-
Zijn de prijzen van auto's gestegen? Ontmaskering van 5 mythes over autoprijzen
-
Er zijn 6 manieren om een nieuwe auto te financieren
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”