Autonoom rijden: Nemen computers het stuur over in het verkeer?
Autonoom rijden, ook wel autonoom aangedreven voertuigen of zelfrijdende auto's genoemd, zijn voertuigen die zijn uitgerust met technologieën die het mogelijk maken om zonder menselijke inbreng te rijden. Autonome voertuigen maken gebruik van een combinatie van sensoren, waaronder radarsensoren, camera's en laserscanners, om hun omgeving te detecteren en te interpreteren. Met deze sensoren kunnen autonome voertuigen obstakels detecteren, de afstand tot andere voertuigen bepalen en de positie van verkeersborden en verkeerslichten bepalen.
Er zijn verschillende niveaus van autonomie die autonome voertuigen kunnen hebben. Sommige autonome voertuigen zijn alleen in staat om specifieke taken over te nemen, zoals het houden van een vaste snelheid of het volgen van een rijstrook, terwijl andere voertuigen in staat zijn om volledig autonoom te rijden en alle taken van een menselijke bestuurder over te nemen.
Het doel van autonoom rijden is om het verkeer veiliger, efficiënter en duurzamer te maken door menselijke fouten te elimineren die vaak leiden tot ongevallen. Autonoom rijden kan ook helpen om de verkeersdrukte te verminderen en de tijd die bestuurders moeten besteden aan het rijden te verminderen.
Hoewel autonoom rijden nog steeds in ontwikkeling is en nog niet op grote schaal beschikbaar is, zijn er al enkele voertuigen op de markt die autonome rijfuncties aanbieden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat autonoom rijden nog steeds afhankelijk is van menselijke bestuurders om in te grijpen in geval van noodgevallen of als de technologie niet correct functioneert.
Wat is een zelfrijdende auto?
Hoe werken zelfrijdende auto’s?
Vijf automatiseringsniveaus
huidige technologie
Autonoom rijden in België
Autonoom rijden, oftewel rijden met zelfrijdende auto’s, krijgt onlangs steeds meer aandacht in de media. Over een paar jaar nemen computers het over en moeten chauffeurs gewoon achterover leunen en ontspannen, maar het is vrijwel zeker dat ons rijgedrag in de toekomst steeds meer zal worden beïnvloed door geautomatiseerde systemen. Een spannende ontwikkeling roept echter veel verschillende vragen op. Dit artikel vertelt je precies wat autonoom rijden is, welke bedrijven pioniers zijn op het gebied van autonoom rijden en wat de huidige staat van België is.
1. Wat is een zelfrijdende auto?
Dat is de naam: Een zelfrijdende auto is een voertuig dat autonoom kan deelnemen aan het verkeer, dus zonder tussenkomst van de bestuurder. Volledig zelfrijdende auto’s moeten nog in de verkoop gaan, maar sommige fabrikanten hebben modellen uitgebracht die enige mate van autonomie tonen. Maar hoe werken zelfrijdende auto’s precies? Hoe onderscheid te maken tussen verschillende gradaties van automatisering?
2. Hoe werken zelfrijdende auto’s?
Auto’s die (deels) onafhankelijk rijden hebben een geïntegreerd systeem waarmee ze hun omgeving kunnen observeren door middel van camera’s en sensoren. Meet bijvoorbeeld wegomstandigheden, weersomstandigheden en afstanden tot andere voertuigen. Deze informatie wordt naar een boordcomputer gestuurd, die deze gegevens combineert met gegevens uit andere bronnen (zoals GPS) en opgeslagen kaartgegevens om een beeld van de omgeving te vormen. Algoritmen worden gebruikt om te berekenen of het rijgedrag moet worden aangepast of dat de route moet worden gewijzigd. Het systeem dat dit alles regelt, wordt een geavanceerd rijhulpsysteem (ADAS) genoemd.
3. De vijf niveaus van automatisering
Om technologische ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden in kaart te brengen, heeft de Society of Automotive Engineers in januari 2014 een classificatie van autonoom rijdende voertuigen uitgebracht.
cijfer
mate van automatisering
betekenis
0
geen automatisering
Alle taken die betrokken zijn bij het besturen van een voertuig worden uitgevoerd door een menselijke bestuurder.
1
chauffeursondersteuning
Auto’s met door de bestuurder ingeschakelde systemen (bijvoorbeeld om u te waarschuwen als u aan het bumperkleven bent).
2
Automatisering van onderdelen
Auto’s die met het systeem zijn uitgerust, kunnen de bestuurder waarschuwen, en ook ingrijpen als de bestuurder niet of te laat reageert.
3
Voorwaardelijke automatisering
In principe kan het systeem autonoom langere afstanden rijden, maar de chauffeur moet nog steeds kunnen ingrijpen als het systeem daarom vraagt.
4
hoge mate van automatisering
In bepaalde situaties, zoals op de snelweg, neemt het systeem alle aspecten van het rijproces over en kan het ook zelfstandig reageren als de menselijke bestuurder niet reageert op een interventieverzoek.
5
Volledig geautomatiseerd
Het systeem neemt in alle situaties het gehele rijproces over. Menselijke chauffeurs zijn niet langer nodig.
0 geen automatisering
Alle taken die betrokken zijn bij het besturen van een voertuig worden uitgevoerd door een menselijke bestuurder.
1 Driver-ondersteuning
Auto’s met door de bestuurder ingeschakelde systemen (bijvoorbeeld om u te waarschuwen als u aan het bumperkleven bent).
2 Onderdelen automatisering
Auto’s die met het systeem zijn uitgerust, kunnen de bestuurder waarschuwen, en ook ingrijpen als de bestuurder niet of te laat reageert.
3 Voorwaardelijke automatisering
In principe kan het systeem autonoom langere afstanden rijden, maar de bestuurder moet nog steeds kunnen ingrijpen als het systeem daarom vraagt.
4 Hoge mate van automatisering
In bepaalde situaties, zoals op de snelweg, neemt het systeem alle aspecten van het rijproces over en kan het ook zelfstandig reageren als de menselijke bestuurder niet reageert op een interventieverzoek.
5 Volledig geautomatiseerd
Het systeem neemt in alle situaties het gehele rijproces over. Menselijke chauffeurs zijn niet langer nodig.
4. Bestaande technologie
Welke soorten zelfrijdende auto’s zijn er tegenwoordig op de markt? Een paar voorbeelden.
Voorbeeld van ondersteunend systeem: SAE-niveau 1
Voorbeelden van min of meer geavanceerde automatiseringssystemen zijn te vinden in het groeiende aantal modellen dat tegenwoordig wordt ontwikkeld. Zo hebben de meeste nieuwe auto’s bestuurdersondersteunende systemen ingebouwd, zoals elektronische stabiliteitscontrole en zijdelingse ondersteuning (die je waarschuwt bij een onverwachte verandering van rijstrook). Deze voorbeelden van rijhulpsystemen (SAE-niveau 1) bevorderen de verkeersveiligheid door bestuurders te waarschuwen voor onoplettendheid.
SAE-niveau 2 en hoger
Bepaalde autofabrikanten gaan nog een stap verder. Audi heeft namelijk een model ontwikkeld met een systeem dat waarschuwt en ook ingrijpt: Emergency Assist. De koplopers op het gebied van autonoom rijden zijn echter fabrikanten uit de Verenigde Staten. Tesla bereidt sinds 2016 al zijn nieuwe modellen voor op autonoom rijden. De auto’s die momenteel worden verkocht zijn nog niet volledig geautomatiseerd, maar ze zijn al uitgerust met de nodige hard- en software. Het eerste SAE Level 4-model staat gepland voor 2020.
Wie stuurt de ontwikkelingen?
Maar de echte zelfrijdende pioniers zijn technologiebedrijven als Apple en Waymo (voorheen de zelfrijdende auto van Google). Deze bedrijven zullen zich ontwikkelen
-
Complete gids over airbags: Verwijderen of verkopen?
-
Automobielfabrikanten uit Duitsland
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”