WhatsApp

Complete gids over airbags: Verwijderen of verkopen?

Er zijn verschillende soorten airbags, afhankelijk van het type voertuig en de locatie in het voertuig waar de airbag is geïnstalleerd. In dit antwoord zal ik het hebben over de meest voorkomende soorten airbags die in personenauto's worden gebruikt.

Airbags zijn veiligheidssystemen die in het geval van een aanrijding of ongeval worden geïnflateerd om de inzittenden van een voertuig te beschermen. Ze worden geïnstalleerd in de stuurkolom, de zijkanten van het dashboard en de voorstoelen, en sommige voertuigen hebben ook zij- en hoofdairbags. Airbags werken door middel van sensoren die detecteren wanneer een aanrijding plaatsvindt. Als een aanrijding wordt gedetecteerd, wordt een gasgenerator geactiveerd die de airbag inflameert in een fractie van een seconde.

Het is belangrijk om te onthouden dat airbags zeer krachtig zijn en alleen bedoeld zijn voor gebruik in noodgevallen. Ze moeten nooit worden verwijderd zonder de juiste professionele hulpmiddelen en kennis. Het verwijderen of tamper met airbags kan leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood.

Als u overweegt om airbags te verkopen, moet u ervoor zorgen dat u de juiste wetgeving en voorschriften in uw regio volgt. In sommige gebieden is het verboden om airbags te verkopen of te installeren die niet door een professioneel bedrijf zijn geïnspecteerd en goedgekeurd. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het verkopen van gestolen airbags strafbaar is en kan leiden tot juridische consequenties. Als u airbags wilt verkopen, is het het beste om te werken met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het verkopen van airbags en andere auto-onderdelen.

Hoe werken airbags?
Voordelen en nadelen van airbags
Soorten airbags
Wat als je van je airbag af wilt?

Een AIR bag (self-inflating restraint) is een opvouwbare zak die onder meer bij een val loslaat van het stuur, waardoor een kussen ontstaat dat je beschermt tegen ongelukken. Tot zover niets nieuws onder de zon. Wat minder bekend is, is dat airbags niet alleen bescherming bieden, maar in bepaalde situaties ook gevaarlijk kunnen zijn. Wist u dat er nu intelligente airbags te vinden zijn? car-sales-belgium.com vertelt je over de werking, wat de voor- en nadelen zijn, welke soorten airbags er bestaan en hoe u ze eventueel kunt verwijderen en doorverkopen.
1. Hoe werken airbags?
De airbag is uitgerust met twee sensoren, een elektronische sensor en een mechanische sensor, die continu de vertraging van de auto meten. Als een bepaalde waarde wordt overschreden als gevolg van snel en hevig remmen van de auto (bijvoorbeeld bij een ongeval), zorgen het ontstekingselement en de gasgenerator ervoor dat de airbag snel wordt opgeblazen (“airbag”). Het deksel van de geheime zak ging plotseling open en het kwam eruit. Het werd echter snel geleegd door een groot gat in de zak. Tegelijkertijd moet de airbag u beschermen tegen whiplash of ander letsel.

Zodra de airbag wordt geactiveerd, wordt hij in een fractie van een seconde opgeblazen: 0,03 seconden om precies te zijn. Sneller dan een oogwenk!

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan een miljoen klanten vertrouwen erop. Auto’s taxeren en verkopen: zo eenvoudig is het!

De voor- en nadelen van airbags
Airbags hebben een enorme krachtstoot, wat de basis is van hun bescherming, want als de airbag niet snel ontplooit, is het te laat om je plotseling te beschermen. Aan de andere kant kan de kracht van de airbag ook tegen je werken.
Airbags en veiligheid
Airbags bestaan al sinds 1971 en zijn ontworpen om het lichaam te beschermen bij een ongeval of andere impact. Natuurlijk zijn airbags geen garantie voor letsel, noch vervangen zij veiligheidsgordels of veilig rijden. Ze kunnen zelfs ernstig letsel veroorzaken als u geen veiligheidsgordel draagt en de airbags worden geactiveerd. Draag altijd uw veiligheidsgordel! Studies hebben aangetoond dat bestuurders die driepuntsgordels dragen 48% minder kans hebben om bij een ongeval te overlijden dan bestuurders die geen gordel dragen. In combinatie met airbags stijgt deze kans tot 54%.
Gevaren van airbags
Door zijn explosieve kracht kan de airbag gevaarlijk zijn als de passagier binnen 25 cm van de airbag komt, bijvoorbeeld omdat hij of zij geen veiligheidsgordel draagt. Zelfs met de voet van de bijrijder op het dashboard kan een explosie van de airbag ernstig letsel veroorzaken. Airbags zijn ontworpen om het lichaam van een volwassene te beschermen en kunnen het leven van een kind onder de 12 jaar in gevaar brengen door verstikking. Roken in een auto kan ook fatale gevolgen hebben als de airbags afgaan, omdat de slang in de keel kan blijven steken.
3. Soorten airbags
De bekendste airbags zijn die in het stuurwiel. Om de veiligheid te verbeteren zijn steeds meer auto’s ook standaard uitgerust met andere soorten airbags.
Voor- en zij-airbags
De airbags op het stuurwiel worden frontale airbags genoemd. Frontale airbags voorkomen dat passagiers hun hoofd tegen het dashboard stoten. Er kunnen echter ook airbags aan de zijkanten van de auto worden aangebracht om de inzittenden te beschermen bij een zijdelingse botsing. Deze worden zij-airbags genoemd en zijn vooral bedoeld om het bekken en de romp van de passagier te beschermen. Net als frontale airbags zijn ze meestal standaard aan de voorkant gemonteerd, en minder aan de achterkant.
Andere soorten airbags
Andere voorbeelden zijn zogenaamde gordijnairbags, ook wel hoofdairbags, gordijnairbags of windowbags genoemd. Deze airbags weerkaatsen tegen de ruiten en beschermen het hoofd tegen rondvliegend glas. De knie-airbags bevinden zich onder het stuur en zijn ontworpen om de knieën en kuiten van de bestuurder te beschermen. De ‘slimme’ airbags kunnen hun ontplooiingskracht aanpassen aan factoren zoals de ernst van het ongeval en het gewicht van de inzittende. Ze kunnen ook communiceren met andere veiligheidssystemen van de auto. Bepaaldee airbags kunnen ook detecteren of de veiligheidsgordels vastzitten.
4. Wat als je je airbag weg wilt doen?
Airbags zijn volgens de wet niet verplicht. In het algemeen is het om veiligheidsredenen niet raadzaam ze te verwijderen. Maar in sommige gevallen kunt u goede redenen hebben om de airbag te verwijderen, bijvoorbeeld omdat u vaak kinderen op de passagiersstoel vervoert. België verbiedt naar achteren gerichte kinderzitjes voor kinderen jonger dan 18 jaar op passagiersstoelen met frontale airbags, tenzij de airbags zijn verwijderd of gedeactiveerd.
De airbag verwijderen
De meeste passagiersairbags kunnen worden uitgeschakeld. In dit geval is het niet nodig de airbag te verwijderen om te voorkomen dat hij wordt geactiveerd. Maar niet alle auto’s hebben deze functie en misschien wilt u de airbag permanent verwijderen, bijvoorbeeld als u een stuurwiel of sportstoelen in uw auto wilt installeren. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met uw garage. Aangezien de ontsteking zich in de airbag bevindt, is het niet raadzaam de airbag zelf te activeren. Een verkeerde bediening kan de airbag doen ontploffen en ernstig letsel veroorzaken. Gestopt bij

  • Automobielfabrikanten uit Japan

  • Autonoom rijden: Nemen computers het stuur over in het verkeer?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Complete gids over airbags: Verwijderen of verkopen?