WhatsApp

Auto repareren

Het kostenplaatje voor het repareren van een auto hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • Het soort reparatie dat nodig is: sommige reparaties zijn complexer dan andere en zullen daarom meer tijd en middelen vergen.
 • Het soort auto: sommige automerken en -modellen zijn duurder om te repareren dan andere, omdat ze bijvoorbeeld specifieke onderdelen of gereedschappen vereisen.
 • De locatie van de reparatie: de kosten voor reparaties kunnen verschillen per regio, afhankelijk van de lokale marktomstandigheden.
 • Het type garage: sommige garages zijn duurder dan andere, bijvoorbeeld omdat ze gespecialiseerd zijn in bepaalde merken of omdat ze gevestigd zijn in een dure stad.

Het is moeilijk om een exact bedrag te geven voor het repareren van een auto, omdat de kosten sterk kunnen variëren afhankelijk van de bovenstaande factoren. Het is het beste om offertes op te vragen bij verschillende garages om een idee te krijgen van de kosten voor de reparatie van uw auto.

Het berekenen van de onderhoudskosten van een auto is een complexe taak vanwege de grote variatie in kosten tussen verschillende voertuigen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals het uurloon en de kosten van onderdelen. Het uurloon kan variëren, niet alleen tussen verschillende garages of dealers, maar ook van voertuig tot voertuig. Sommige auto's vereisen relatief eenvoudige onderdeelvervangingen, terwijl bij andere auto's meer werk nodig is, wat resulteert in verschillen in reparatiekosten. Daarnaast zijn de kosten van onderdelen ook sterk afhankelijk van het automerk. Zo zijn de kosten van Fiat-onderdelen aanzienlijk lager dan die van Mercedes-onderdelen.

Om een idee te krijgen van de uurloonkosten en een schatting te maken van de reparatiekosten, is het verstandig om vooraf een offerte aan te vragen bij een garage. Hierdoor kunt u een beter beeld krijgen van de te verwachten kosten. Hieronder volgt een overzicht van veelvoorkomende autoreparaties en hun geschatte kosten:

 • Distributieriem vervangen: €275,- tot €450,-
 • Vervanging van de waterpomp: €250,- tot €325,-
 • Uitlaat vervangen: €250 per segment
 • Vervanging van remblokken/schijven: €200,- tot €400,-
 • Volledige airconditioning bijvullen: €75,- tot €140,-
 • Reparatie van motorschade: €1000,- tot €1500,-
 • Uurloon automonteur: €40,- tot €70,- per uur

Het is belangrijk op te merken dat de reparatiekosten kunnen variëren per garage of dealer, en de bovengenoemde schattingen zijn inclusief het uurloon.

Het voorkomen van autoreparaties is altijd beter dan genezen, en daarom is regelmatig onderhoud van uw auto van groot belang. Door goed onderhoud kunnen problemen tijdig worden opgespoord en voorkomt u dat uw auto in waarde daalt. Tijdig onderhoud kan weliswaar kosten met zich meebrengen, maar het zorgt ervoor dat eventuele reparaties op tijd worden uitgevoerd, waardoor u uiteindelijk geld kunt besparen.

Daarnaast is het kiezen van het juiste automerk ook van invloed op de onderhoudskosten. Merken zoals Fiat, Peugeot en Skoda hebben bijvoorbeeld over het algemeen goedkopere reserveonderdelen dan luxemerken zoals Mercedes of BMW. Ook het kopen van een tweedehands auto of het hebben van een oudere auto kan leiden tot hogere reparatiekosten.

Goed onderhoud kan de reparatiekosten aanzienlijk verlagen. Er zijn twee verschillende soorten onderhoudsintervallen: klein onderhoud en groot onderhoud. Klein onderhoud omvat bijvoorbeeld het vervangen van de batterij, vloeistoffen, filters, uitlaat, ruitenwissers, remmen en schokdempers. De gemiddelde kosten hiervan bedragen ongeveer €120,-. Groot onderhoud omvat daarentegen een uitgebreidere lijst van diensten, zoals het vervangen van alle filters, ruitenwissers (indien nodig), transmissieolie (indien nodig) en bougies. De gemiddelde kosten hiervan bedragen ongeveer €375,-.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kunnen problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en verdere schade worden voorkomen. Bijvoorbeeld, als een versleten distributieriem niet op tijd wordt vervangen, kan dit leiden tot motorschade met reparatiekosten van meer dan €1000,-. Het verminderen van onderhoudskosten is ook mogelijk door bepaalde controles zelf uit te voeren. Hoewel het niet raadzaam is om de auto zelf te repareren als u er geen kennis van hebt, kunt u bijvoorbeeld wel zelf eenvoudige controles uitvoeren, zoals het controleren van de olie en vloeistoffen, bandenprofiel en bandenspanning. Daarnaast kunt u geld besparen door gebruikte onderdelen te gebruiken. Een bezoek aan een autosloperij kan u helpen om onderdelen te vinden die nog in goede staat zijn en u veel geld kunnen besparen. Het is ook mogelijk om te onderhandelen over de prijs van reparaties en indien nodig de kosten te bespreken voordat de reparatie wordt uitgevoerd.

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van gebruikte onderdelen niet altijd mogelijk is voor alle reparaties. Sommige onderdelen, zoals waterpompen en tandwielaandrijvingen, worden vaak afgeraden om met gebruikte onderdelen te vervangen. Deze methode wordt meestal toegepast bij beschadigde auto's, waarbij bijvoorbeeld motorkappen en deuren worden vervangen door gebruikte onderdelen.

Een andere manier om geld te besparen op reparaties is door de juiste auto te verzekeren. Sommige automerken zijn gemakkelijker en goedkoper te onderhouden dan andere. Bijvoorbeeld, de Toyota Yaris staat bekend om zijn betrouwbaarheid en de Hyundai i30 presteert goed als gezinsauto. Bovendien zijn de kosten voor het vervangen van onderdelen voor bepaalde automodellen lager dan voor andere merken. Peugeot en Fiat zijn bijvoorbeeld merken waarvan de onderdelen over het algemeen goedkoper zijn. Aan de andere kant kunnen de kosten voor het vervangen van onderdelen voor luxemerken hoger uitvallen. Het kopen van een tweedehands auto kan echter ook duurder zijn, omdat oudere auto's vaak meer slijtage vertonen en meestal geen garantie bieden.

Kortom, het berekenen van de onderhoudskosten van een auto is een complexe taak vanwege de vele variabelen die hierbij komen kijken. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, het juiste automerk te kiezen en voorzorgsmaatregelen te nemen om kosten te beperken, kunt u de onderhoudskosten verlagen en onaangename verrassingen voorkomen.

 • Schadeauto verkopen

 • Schadeauto verkopen België

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Auto repareren