WhatsApp

Chauffeurs die nascholingscursussen volgen, komen in aanmerking voor een verzekeringskorting

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen op de verzekeringspremie voor chauffeurs die nascholing volgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een verkeersveiligheidstraining of een cursus rijvaardigheid. Het idee achter deze kortingen is dat door de nascholing de chauffeur beter in staat is om veilig te rijden en dus minder risico loopt om een ongeval te veroorzaken. Door deze kortingen aan te bieden hopen verzekeraars dat het aantal ongevallen afneemt, wat uiteindelijk leidt tot lagere claimskosten. Elk bedrijf heeft hun eigen regels en kortingen, sommige kijken ook naar specifieke cursussen of scholingsinstituten.

Verzekeringsbonus voor chauffeurs die opfriscursussen volgen

Minister van Verkeer Ben Weyts onderhandelt met verzekeraars over mogelijke verzekeringspremies voor chauffeurs die op latere leeftijd bijscholingen volgen. Op deze manier hoopt Weyts bij te dragen aan veiliger vervoer en bieden verzekeringsmaatschappijen nu al verzekeringspremies aan chauffeurs die probleemloos rijden. Wie nu ongevalvrij rijdt, ziet zijn verzekeringspremies elk jaar dalen. Het omgekeerde is ook waar: wie een ongeval veroorzaakt, betaalt in de jaren daarna hogere verzekeringspremies. Verzekeringspremies voor bijscholing Weyts wil nu meer prikkels bieden aan chauffeurs die bijdragen aan veiliger vervoer. Daarom overlegt hij met verzekeraars of aanvullende verzekeringspremies kunnen worden aangeboden aan chauffeurs die na het behalen van hun rijbewijs een aanvullende verkeerstraining krijgen. Weyts zei dat het verzekeringsdividend niet alleen goed was voor chauffeurs, maar ook voor verzekeringsmaatschappijen Uit een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat oudere bestuurders een groter risico lopen om betrokken te raken bij een verkeersongeval.

Het risico is toegenomen voor 65-plussers, maar 75-plussers zijn zelfs vier keer zo riskant als bestuurders van middelbare leeftijd. Oudere chauffeurs brengen zichzelf meestal in gevaar. Ze overlijden zelf vaker bij een verkeersongeval dan bij een ongeval waarbij een andere verkeersdeelnemer om het leven komt. Rijvaardigheidstest Volgens het BIVV zou een rijvaardigheidstest in verschillende stappen een goed idee zijn om ouderen in het verkeer te beschermen. Zo’n rijexamen zou beginnen met enkele vragenlijsten. Op basis van de resultaten van deze vragenlijsten kunnen psychologische en fysieke tests en zelfs een rijtest worden afgenomen. Het door het BIVV voorgestelde systeem zou effectiever zijn dan het opnieuw moeten afleggen van een rijexamen, iets wat ook minister van Verkeer Weyts niet kan vinden. Door oudere automobilisten de mogelijkheid te geven zich vrijwillig in te schrijven voor aanvullende verkeerstrainingen en daarvoor verzekeringspremies aan te bieden, hebben de inspanningen van automobilisten om de verkeersveiligheid te verbeteren hun vruchten afgeworpen. Het percentage overschrijdingen in onze samenleving blijft stijgen. Er wordt zelfs voorspeld dat tegen 2030 een kwart van de Belgische chauffeurs ouder dan 65 zal zijn en tegen 2050 een kwart van de Belgische chauffeurs ouder dan 65.

Deze veroudering is ook zichtbaar in het verkeer. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel voor ouderen. Hoewel veel 65-plussers nog steeds erg gezond zijn, zijn er veel functies die met het ouder worden verslechteren. Over het algemeen zijn het gezichtsvermogen, de mobiliteit en de reactiesnelheid van ouderen niet erg goed. Het BIVV wil met een checklist ouderen wijzen op de risico’s die ze tegenkomen in het vervoer. Volgens het BIVV raakten in 2013 meer dan 4.500 senioren gewond bij verkeersongevallen en overleefden 151 senioren het niet eens. Het BIVV-voorstel, in combinatie met een mogelijk verzekeringsdividend bepleit door minister Weyts, zou de verkeersveiligheid aanzienlijk kunnen verbeteren en het risico van ouderen in het verkeer kunnen verminderen. Wilt u op de hoogte blijven van mogelijke introducties van verzekeringsdividenden? Dankzij auto-verkopen-belgie.com mis je geen nieuws.

  • Witte auto's zijn het populairst

  • Qoros doet in 2016 zijn intrede in Europa

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Chauffeurs die nascholingscursussen volgen, komen in aanmerking voor een verzekeringskorting