WhatsApp

Taxidienst Uber: opnemen in wetgeving

In Nederland wordt Uber geclassificeerd als een vervoersbedrijf en valt het onder de Nederlandse wet- en regelgeving. Dit betekent dat Uber-chauffeurs aan dezelfde regels en voorschriften moeten voldoen als traditionele taxichauffeurs, zoals het verkrijgen van de nodige vergunningen en licenties. Als gevolg daarvan heeft Uber zijn dienstverlening in Nederland moeten aanpassen om aan deze wettelijke eisen te voldoen. Uber werkt nu bijvoorbeeld alleen met chauffeurs die een taxivergunning hebben en hun auto's zijn uitgerust met een taximeter.

Uber-taxidiensten in de wet brengen

Minister van Verkeer Ben Weyts onderzoekt de mogelijkheid om controversiële taxidienst Uber in wetgeving te brengen. Dit zal vooral de app betreffen, die momenteel niet onder de bestaande regels voor personenvervoer valt. De integratie van de Uber-app in de Belgische wetgeving zou passen bij de technologische vooruitgang van deze eeuw. Uber is een online taxiservice. Met de app kunnen klanten in 42 landen officiële taxichauffeurs of privéchauffeurs inhuren. De nieuwe taxiservice heeft veel ophef gekregen van officiële taxichauffeurs in steden waar Uber actief is. Het probleem is dat Uber ook werkt met taxichauffeurs zonder vergunning, volgens taxibedrijven in grote steden als Londen, Parijs en Brussel die al taxidiensten aanbieden. Uber werd in februari 2014 gelanceerd in Brussel. Dit werd gevolgd door een stroom van protesten van taxichauffeurs in Brussel. In april verbood België mobiele taxidiensten, gesteund door toenmalig minister van Transport Gruville. Uber blijft diensten verlenen in Brussel ondanks een forse boete van 10.000 euro per overtreding. Minister van Verkeer Ben Weyts wil nu bekijken of het mogelijk is om Uber op te nemen in de Belgische wetgeving.

Volgens Weyts zou het logisch zijn om op zoek te gaan naar een mobiel alternatief voor taxihubs, met Uber als voorbeeld. Daarom wil Weyts de omstreden taxidienst blijven monitoren en zo nodig de taxiwetten aanpassen zodat Uber nog plek heeft in ons land. Het Antwerpse Uber biedt momenteel alleen een online taxiservice (en zonder vergunning) aan in Brussel, maar de stad Antwerpen zou geïnteresseerd zijn in een nieuwe taxiservice. Hierdoor komt er steeds meer aandacht voor de aansluiting van Uber op de huidige taxibranche en de mogelijkheid van sociale wetgeving rondom taxidiensten. Volgens N-VA-Kamerlid Annick De Ridder is de huidige taxisector niet innovatief genoeg. Tegenwoordig zoeken mensen steeds meer moderne vormen van openbaar vervoer. De dienstverlening van Uber zou perfect passen bij het autodeelconcept. Autodelen en autodelen. Carpoolen is een goedkope manier voor mensen die geen eigen auto willen kopen, bijvoorbeeld omdat ze te weinig kilometers hebben. Het principe is vergelijkbaar met het huren van een auto, behalve dat je lid bent van een autodeelbedrijf en de auto die je wilt huren overal langs de weg of op de parkeerplaats te zien is. Autodelen is geen probleem in België. Uber biedt echter een dienst voor het delen van ritten.

Dit betekent dat gebruikers kunnen rijden door te zoeken naar stuurprogramma’s via hun smartphones. Je kunt dit gratis doen, maar met apps als Uber kunnen gebruikers wel betalen. Niet naar de chauffeur zelf, maar naar het bedrijf zelf via creditcard. Deze vorm van carpoolen lijkt op carpoolen maar is in België verboden. Een opmerkelijke samenwerking tussen Brussels Airlines is die tussen Uber en Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij biedt tijdens de kerstperiode cadeaubonnen aan, waaronder een voucher van € 15 voor een Uber-taxiservice. Het idee druist in tegen de wensen van de Brusselse taxisector. Brussels Airlines zorgde volgens taxichauffeurs voor oneerlijke concurrentie. Brussels Airlines benadrukt dan ook dat het doel van het gebruik van vouchers in België niet is om ze te gebruiken op bestemmingen, zoals gemakkelijke toegang van luchthavens tot hotels. Taxiservice Uber is een nieuwe vorm van openbaar vervoer die niet door taxichauffeurs wordt gebruikt. . Wist je dat je bij auto-verkopen-belgie.com heel eenvoudig je taxi kunt verkopen?


  • Hummer is terug

  • Belgische autoverkoop vertoont een neerwaartse trend

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Taxidienst Uber: opnemen in wetgeving