WhatsApp

Het openbaar vervoer is populairder dan de auto in Brussel

Het gebruik van openbaar vervoer in plaats van een auto kan helpen bij het verminderen van verkeersproblemen en verbeteren van de luchtkwaliteit in Brussel. Het openbaar vervoer is vaak sneller en efficiënter dan reizen met de auto, vooral in drukke stedelijke gebieden. Bovendien kan het ook bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van de hoeveelheid verkeer op de weg.

Openbaar vervoer verslaat koningsauto’s in Brussel

In Brussel wordt het openbaar vervoer steeds belangrijker dan de auto. Het gebruik van de auto om naar of rond Brussel te reizen is sterk gedaald, terwijl het gebruik van het openbaar vervoer sterk is toegenomen. Over het algemeen blijft de auto het belangrijkste vervoermiddel in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen rijdt 75% van de werknemers met de auto naar het werk, terwijl dat in Wallonië met 85% nog hoger ligt. Vooral in Wallonië steeg het aandeel personenwagens dat voor het woon-werkverkeer wordt gebruikt sterk: in 2014 steeg het in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar aanzienlijk met 5%. In Brussel daarentegen is het openbaar vervoer de belangrijkste vervoerswijze. Verloren auto’s in Brussel Het aantal auto’s dat van en naar Brussel reist is afgenomen, terwijl het belang van het openbaar vervoer sterk is toegenomen. Uit een onderzoek van het Federaal Planbureau, dat de reismogelijkheden voor Belgen naar school of werk onderzocht, bleek dat het rijden naar het werk met 9% werd verminderd. In 2001 reed 57 procent van de medewerkers nog met de auto naar het werk. Slechts 48% vandaag. Aan de andere kant is het openbaar vervoer gestegen van 35% in 2001 tot 44% nu. Dat is een stijging van 9%.

De populariteit van het openbaar vervoer neemt toe Hoewel het openbaar vervoer veel klachten heeft moeten slikken, meestal omdat de dienstregelingen niet voldoen aan de behoeften van de Belgen, of door frequente stakingen en onpunctualiteit, neemt de populariteit van het openbaar vervoer in de grote steden toe. Openbaar vervoer heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van personenauto’s. Vooral de 20% toename van de verkeerscongestie en de stijgende brandstofprijzen in Vlaanderen, de poging van de overheid om drukke stadscentra autovrij te maken en het feit dat jonge Belgen geen eigen auto nodig hebben, maken het openbaar vervoer aantrekkelijker. duurder dan autorijden. Het openbaar vervoer is ook de meest populaire vervoerswijze voor het korteafstandsvervoer in Brussel. In dat opzicht verschilt Brussel van Wallonië en Vlaanderen. In Vlaanderen worden de fietsen vaker gebruikt voor korte afstanden, en in Wallonië zijn auto’s ook het populairst voor korte afstanden. In Wallonië komt carpoolen echter vaker voor. Niet alleen wordt het voor medewerkers steeds belangrijker om het openbaar vervoer te volgen, ook studenten kiezen steeds vaker weer voor het openbaar vervoer. In 2001 kozen veel leerlingen er nog voor om met de auto naar de les te gaan. Vandaag is dat aantal sterk gedaald, vooral in Brussel. Slechts 10% van de studenten kiest nog voor een auto of carpool. In Vlaanderen ligt het met 19% van de studenten iets hoger.

In Wallonië is het aantal studenten dat een auto kiest gedaald, maar auto’s maken nog steeds 31% uit van het woon-werkverkeer. Ook voor korte afstanden vonden we dezelfde trend bij studenten en medewerkers. In Brussel kiezen studenten voor het openbaar vervoer voor excursies, terwijl in Vlaanderen de fiets steeds populairder wordt en in Wallonië kiezen veel studenten ervoor om te carpoolen. Brussel boycot auto’s De daling van het autogebruik in Brussel en de toename van andere vervoerswijzen, vooral het openbaar vervoer, is al langer aan de gang. Van 2003 tot 2013 is het aantal auto’s in Brussel met 7% gedaald. De daling van het autogebruik wordt veroorzaakt door verbeteringen in het openbaar vervoernetwerk. Brussel heeft snelle busverbindingen, eigen rijstroken en een goed uitgebouwd tram- en metronetwerk. Daarnaast zijn er veel gebieden in de stad met een maximumsnelheid van slechts 30 kilometer per uur, waardoor ook veel automobilisten bang zijn om naar de hoofdstad te rijden. Het verkeerscongestieprobleem in Brussel is echter niet verminderd door de vermindering van het aantal auto’s in de stad. Ben jij ook voorstander geworden van het openbaar vervoer? Verkoop dan snel en eenvoudig uw auto op onze online automarktplaats.

  • Porsche 918 Spyder: bijna allemaal uitverkocht

  • Belgische jongeren willen geen eigen wagen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Het openbaar vervoer is populairder dan de auto in Brussel