WhatsApp

Belgische jongeren willen geen eigen wagen

Er zijn aanwijzingen dat steeds meer jongeren in België geen behoefte hebben aan een eigen auto. Dit kan te maken hebben met een aantal factoren, waaronder de groeiende populariteit van deelauto's en carpooling, de toenemende kosten van autobezit, en een grotere milieubewustheid. Ook kan het zijn dat jongeren zich meer richten op andere vormen van vervoer, zoals openbaar vervoer of fietsen. Dit kan bijdragen aan een vermindering van verkeersproblemen en een verbetering van de luchtkwaliteit in de steden.

Jonge Belgen hebben geen eigen auto nodig

Dertig procent van de jonge Belgen geboren tussen 1977 en 1994 had geen eigen auto nodig. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat een op de drie jonge generatie Yers niet van plan is om de komende vijf jaar een auto te kopen of te leasen. Deloitte Touche Tohmatsu Limited, een dochteronderneming van Deloitte, bestudeerde de reiskeuzes van jonge Europeanen. Hieruit blijkt dat 25% van de jonge Europeanen een alternatief vervoermiddel verkiest boven een auto. In België is dat 30%. Alternatieve vormen van vervoer zijn onder andere gedeeld vervoer zoals openbaar vervoer, carpoolen, fietsen en lopen. De belangrijkste reden waarom duurzame en betaalbare jongeren niet voor een auto kiezen, zijn de hoge autokosten. Een auto kopen is één ding, maar de aankoopprijs is niet de enige kost om een ​​auto te bezitten. Hoge onderhoudskosten, brandstofprijzen en verzekeringspremies drukken aanzienlijk op het budget van de chauffeurs. Jongeren betalen deze kosten niet graag, zeker niet als het niet nodig is.

Veel jongeren maken zonder problemen gebruik van het openbaar vervoer, de fiets of te voet om hun bestemming te bereiken. Ze hoeven dus geen extra kosten te maken voor hun auto. Jongeren die een eigen auto willen, zeggen dat ze liever in een auto op alternatieve brandstof rijden. Dit is niet alleen duurzamer, het is ook beter voor de portemonnee. Het kopen van een hybride voertuig kost misschien meer, maar over het algemeen besparen automobilisten geld omdat de brandstofkosten lager zijn dan bij gewone auto’s die op benzine of diesel rijden. Zodat betaalbare duurzaamheid jongeren eindelijk kan overtuigen om in auto’s te investeren. Jongeren zeiden ook dat ze eerder een auto zouden kopen als ze extra service konden krijgen van een autodealer. Een jaarlijkse gratis cheque wordt bijvoorbeeld zeker op prijs gesteld. Veiligheid en hoge autokosten zijn de belangrijkste reden waarom jongeren de komende vijf jaar geen auto kopen of leasen. Een andere mogelijke reden voor de afname van de aantrekkelijkheid van het bezit van een auto is de vooruitgang op technologisch gebied.

Volgens Eric Desomer van Deloitte hebben jonge mensen zoveel verschillende tech-gadgets dat ze contact kunnen houden met hun vrienden en familie, kunnen denken aan (video)chatten, sms’en en e-mailen met een auto die ze niet echt nodig hebben. De jongere generatie van vandaag is opgegroeid met allerlei nieuwe technologieën, maar ze hebben al die technologische nieuwigheden in de auto niet nodig. Alleen technologieën die de veiligheid verbeteren, zoals apps die ongevallen voorspellen en voorkomen of systemen die dode hoeken aangeven, worden als nuttig beschouwd. Andere technieken, zoals geconnecteerde systemen en geavanceerde opties zoals cruisecontrol en rijstrookcentrering, konden jongeren niet overtuigen.

De populariteit van autodelen

Er zijn verschillende vervoersmiddelen waar jongeren de voorkeur aan geven de auto te gebruiken. Ze vinden het openbaar vervoer, huurauto’s en fietsen comfortabel genoeg. Ook in België is het fenomeen ‘autodelen’ al zo’n tien jaar populair. Autodelen, gelanceerd door Cambio, is aantrekkelijk voor mensen die hun auto niet vaak gebruiken. Gebruikers betalen een vast abonnementsgeld en vergoedingen voor uur- en kilometervergoeding. Het abonnementsgeld dekt ook het onderhoud van de auto, waar ze geen omkijken naar hebben. Daarnaast kunnen gebruikers kiezen uit verschillende voertuigen: van bestelauto’s tot kleine stadsauto’s en luxe voertuigen. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat elke deelauto 32 personenauto’s vervangt. Autodelen is dus niet alleen goedkoper voor mensen die af en toe een auto nodig hebben, maar ook milieuvriendelijker. Veel jongeren kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen. Wilt u ook overstappen op een duurzaam en goedkoper alternatief? Onze autokopers bieden de beste prijs voor uw auto.


  • Het openbaar vervoer is populairder dan de auto in Brussel

  • Dacia maakt 3 miljoen auto's in 10 jaar

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Belgische jongeren willen geen eigen wagen