Oldtimers krijgen nieuwe nummerplaat
In België, oldtimers (voertuigen ouder dan 30 jaar) kunnen een "historische" nummerplaat krijgen. Dit is een speciale nummerplaat met een groene achtergrond en een prefix "H" voor de nummer. Er zijn echter beperkingen voor het gebruik van deze nummerplaat, zoals beperkingen op de afstanden die kunnen worden afgelegd en de tijden waarop het voertuig mag worden gebruikt. Informatie over de aanvraagprocedure en voorwaarden voor historische nummerplaten kun je terugvinden bij het kantoor van de wegverkeersdienst in je regio.
Nieuwe kentekenplaten voor klassieke auto’s
Op dinsdag 14 oktober veranderen de kentekenplaten van klassieke auto’s, taxi’s, aanhangers en motoren. De kentekenplaten van deze auto’s hebben een nieuwe start: O voor oude auto, T voor taxi, Q voor aanhanger, M voor motor. , beginnend bij 1. Op 14 oktober komt hier verandering in. Vanaf dat moment wordt de 1 vervangen door de letter die het voertuigtype vertegenwoordigt. O Oude kentekenplaat Voor oude auto’s betekent dit dat de 1 aan het begin van de kentekenplaat wordt vervangen door een O. Tot nu toe begint het kenteken van de oude bestuurder vanaf 1, net als het kenteken van gewone voertuigen, en de tweede is O. .Oude kentekenplaten worden alleen vervangen wanneer bestuurders hun klassieke auto opnieuw laten registreren of een kopie van hun kenteken aanvragen. Niet alle klassieke auto’s hebben O-platen. Er zijn namelijk veel voorwaarden aan het gebruik van dit kenteken. Een auto ouder dan 25 jaar kan alleen worden beschouwd als een klassieke auto. Alleen senioren die af en toe de baan op gaan, zoals voor demonstraties, hebben recht op speciale kentekenplaten voor senioren. Iedereen die zijn oldtimer regelmatig wil gebruiken, bijvoorbeeld op het werk of op school, of zijn oldtimer professioneel of commercieel wil gebruiken, heeft geen recht op een O-plaat, maar moet op een gewone plaat rijdenPersonenautovoorwaarden
Omdat veteraan coureurs met O-platen mogen slechts af en toe de baan op, ze hoeven niet aan alle technische eisen te voldoen. Daarom zijn voertuigen met O-platen vrijgesteld van de jaarlijkse keuring, terwijl gewone voertuigen aan de jaarlijkse keuring moeten deelnemen. Als een chauffeur besluit toch vaker met zijn oude chauffeur te willen rijden, moet hij een regulier kenteken aanvragen en verliest hij zijn immuniteit voor de jaarlijkse keuring. Voordat een klassieker met een O-plaat officieel weer als gewone auto mag worden gebruikt, moet de auto gekeurd zijn. Vrijstelling van jaarlijkse keuringen is een voordeel, maar brengt enkele beperkingen met zich mee. Sinds juli 2013 is de wetgeving over het gebruik van ouderen versoepeld. Vroeger konden auto’s met een O-plaat overdag tussen zonsopgang en zonsondergang alleen tot 25 kilometer rijden en alleen voor shows. Vandaag kunnen de senioren dag en nacht op de baan staan, niet alleen voor demonstraties. Dus zolang het niet commercieel of professioneel is, kun je een vrijetijdsrit maken in een klassieke auto. Gepersonaliseerde kentekenplaat Vanaf maart 2014 is er een nieuwe mogelijkheid om een gepersonaliseerde kentekenplaat aan te vragen. Als u wilt, kunt u uw kentekenplaat personaliseren door uw eigen combinatie van cijfers en letters te schrijven. Dit is niet meer mogelijk bij oudere auto’s en de andere bovengenoemde voertuigen die speciale kentekenplaten krijgen. Wilt u uw oude auto verkopen? Dit doe je eenvoudig op de online automarkt.
-
E-taxi's in Brussel
-
Belgische supercar doet Minerva Automobiles herleven
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”