WhatsApp

Groene golf moet vernieuwd worden

De groene golf is een techniek die wordt gebruikt om het verkeer op wegen efficiënter te laten verlopen. Het is een systeem van verkeerslichten dat op een bepaald moment groen licht geeft aan alle rijstroken in dezelfde richting, in plaats van afwisselend groen licht te geven aan verschillende rijstroken. Dit zorgt ervoor dat het verkeer in dezelfde richting sneller kan blijven doorrijden en dat de files kleiner worden.

De groene golf techniek is in de afgelopen jaren sterk verbeterd door de komst van slimme verkeerslichten, die gegevens verzamelen en analyseren en daarop hun werking aanpassen. Het kan bijvoorbeeld real-time data gebruiken over het verkeer en weersomstandigheden om het verkeer efficiënter te laten verlopen.

De groene golf techniek wordt vaak beschouwd als een belangrijk hulpmiddel om de stedelijke mobiliteit te verbeteren en de luchtvervuiling te verminderen. Maar met de groei van steden en veranderende verkeerspatronen, kan het systeem niet altijd optimaal functioneren en is het aan een vernieuwing toe. Bijvoorbeeld door de combinatie met andere oplossingen zoals autonome voertuigen, slimme verkeersmanagement-systemen en carpooling.

Groene golf wordt binnenkort bijgewerkt

De verkeersproblemen in België zouden gedeeltelijk kunnen worden opgelost met een betere coördinatie van verkeerslichten met groene golven. Vooral dergelijke bestanden zijn korter. Huidige systemen zijn verouderd, maar innovatie brengt verbetering. De congestie en verkeersproblemen in België worden vaak besproken door de overheid. Er zijn prijstoetsen om congestie tijdens de spits te verminderen en investeringen om het openbaar vervoer te verbeteren zodat automobilisten hun auto vaak thuis kunnen laten. Een andere optie is volgens Transportminister Ben Weyts het Green Wave-systeem vernieuwen. Volgens Dynamic Green Wave Weyts is het huidige systeem achterhaald. Een groene golf betekent dat de verkeerslichten continu op een rij staan, waardoor automobilisten soepel kunnen rijden zonder te stoppen. Chauffeurs zagen alleen groene lichten. Groene golf verkeerslichten zijn gekalibreerd voor gemiddelde rijsnelheden. Dat is volgens Weyts het hart van de schoen. De huidige systemen gaan uit van een constante gemiddelde snelheid, die vaak moeilijk vol te houden is. Daarom wil Waits Green Wave moderniseren en dynamischer maken. Verkeerslichten met groene golven moeten worden aangepast aan de huidige verkeersomstandigheden en ook moet rekening worden gehouden met het openbaar vervoer.

Een veranderende Groene Golf bestaat nog niet, maar het ministerie van Wegen en Verkeer werkt al aan een nieuw systeem. Door een Green Wave-drukpunt in te stellen, rijden chauffeurs soepeler, wat vaak tijd bespaart naar hun bestemming. Maar tijd besparen is niet het enige voordeel van Green Wave. Het belangrijkste doel van Green Wave is om de veiligheid te verbeteren door het verkeer beter te organiseren. Op drukke kruispunten kunnen fietsers, voetgangers en auto’s het Green Wave-systeem gebruiken om het verkeer voor alle weggebruikers makkelijker te maken. Op drukke kruispunten is er het probleem dat veel diverse weggebruikers gelijk groen licht krijgen. Daardoor staan ​​fietsers auto’s en andere fietsers in de weg, wat vaak tot aanrijdingen leidt. Door de introductie van een groene golf worden de lichten voor elk type weggebruiker blauw. Als de autolichten blauw zijn, moeten fietsers stoppen en vice versa.

Resultaten Groene Golf

Groene Golf Klinkt in theorie veelbelovend, maar als groene golven gunstige resultaten opleveren, moeten deze sporen zeker gemeten worden. Dit gebeurt niet op alle routes, dus het is onduidelijk of groene golven de rijtijd daadwerkelijk verkorten. Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor op R40 bij Gent. Green Wave staat sinds maart 2014 op het veld, maar het was onduidelijk of Green Wave deze maand enige impact had. Dit komt omdat er geen camera is om te meten. De vernieuwde groene golf kan verkeersproblemen verlichten. Bent u de verkeersproblemen beu en wilt u uw auto verkopen, dan helpen onze automakelaars u graag met de verkoop van uw auto.


  • Autodelen geboost met CarAmigo

  • Hummer is terug

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Groene golf moet vernieuwd worden