WhatsApp

Dakar Rally 2015 is begonnen

De 2015 Dakar Rally, ook bekend als de 2015 Dakar Edition, was de 36e editie van het evenement en het zevende achtereenvolgende jaar dat het evenement in Zuid-Amerika werd gehouden. De rally begon op 4 januari 2015 en eindigde op 17 januari 2015. Hij werd gewonnen door de Spaanse rijder Marc Coma.

Dakar Rally 2015 begint

Zondag werd het startschot gegeven voor de Dakar Rally. De rally wordt jaarlijks georganiseerd en wordt dit jaar weer op Zuid-Amerikaanse bodem gehouden. Op zaterdag 17 januari keren de racers terug naar Buenos Aires, Argentinië. Sinds 1978 loopt traditioneel de Dakar Rally-route tussen Parijs en Dakar in Senegal. De route eindigde in 2008 als gevolg van bezorgdheid over de veiligheid en angst voor terroristische aanslagen op de route. De wedstrijd werd in 2008 volledig afgelast en verhuisde in 2009 naar Zuid-Amerika, waar hij vandaag de dag nog steeds wordt gehouden. Argentinië, Bolivia en Chili hebben zich aangemeld om de nieuwe gastheren te zijn van ‘s werelds grootste rally. Van Parijs tot Senegal staat de Dakar Rally nog steeds bekend als Parijs-Dakar. De naam verwijst naar het vorige bouncetraject. In 1978 werd er een race gehouden, die begon in Parijs en eindigde in Dakar, Senegal. De race is ongeveer 10.000 kilometer lang. Vandaag nemen meer dan 400 teams deel aan de Dakar Rally. In het begin was dit aantal veel lager. In 1978 namen 180 teams deel aan de competitie. Tussen Parijs en Dakar worden niet altijd races georganiseerd. Sommige jaren, zoals 1995 en 1996, werd het vertrekpunt verschoven naar Granada, of het einde vond plaats in een ander land, zoals 1992 in Zuid-Afrika. Vandaag komt de Dakar Rally niet meer naar het Afrikaanse continent. De wedstrijd wordt sinds 2009 elk jaar in Zuid-Amerika gehouden. Ook daar is de afstand 9.000 tot 10.000 kilometer. Kritiek op de Dakar Rally zorgde voor veel opschudding. Het spel ging door verschillende zeer arme Afrikaanse landen die extra verliezen leden door het spel. De race genereert veel stof en er vallen af ​​en toe gewonden of doden. In de loop der jaren zouden 60 mensen zijn gedood in de race, meer dan de helft van hen burgers. De groep wordt er vaak van beschuldigd geen rekening te houden met de levensomstandigheden van Afrikanen.

Dakar Rally 2015 De Dakar Rally van dit jaar ging op zondag 4 januari van start in Buenos Aires. Minimaal 600 kilometer per dag afleggen. Alleen de laatste dag, 17 januari, was een iets kortere rit, nog geen 400 kilometer. Deze fasen zijn gedeeltelijk getimed. De afgelegde afstand is afhankelijk van de bezochte categorie. Motorfietsen (en quads) hebben in totaal 9.295 km, terwijl auto’s 9.111 km moeten afleggen en vrachtwagens 8.159 km. De wedstrijd duurt in totaal 14 dagen. De deelnemers hadden slechts één dag vrij. Voor motorrijders is de vrije dag 10 januari, en auto’s en vrachtwagens zijn pas vrij op 12 januari. De Belgen van de Dakar Rally worden bezocht door professionele coureurs en amateurs van over de hele wereld. Dit jaar namen 21 Belgen deel. De meeste Belgen, 13 in totaal, namen deel aan de truckrace. Slechts 2 Belgen namen deel aan de motorgroep, en de andere 6 Belgen namen deel aan de autogroep. Veel overwinningen boekten de Belgen de laatste jaren niet. De laatste overwinning was in 2007, toen Charly Gotlib de copiloot van de vrachtwagenbemanning van Hans Stacey was. De jaren tachtig waren een prachtige tijd voor de Belgen. In 1983 won Jacky Ickx de rally in een Mercedes 280 G. Gaston Rahier won in 1984 en 1985 de motorklasse en in 1987 maakte Yvo Geusens deel uit van de vrachtwagenklasse. De Dakar Rally wordt elk jaar bekritiseerd, maar ook om vele spektakels. Volg auto-verkopen-belgie.com online om op de hoogte te blijven van evenementen en nieuwigheden in de autowereld.


  • Rijbewijs sneller ingetrokken vanaf 2015

  • Audi steekt miljarden in de ontwikkeling van nieuwe auto's

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Dakar Rally 2015 is begonnen