WhatsApp

Benzineprijzen stijgen tweemaal in twee weken tijd

Benzineprijzen kunnen fluctueren vanwege een aantal factoren, zoals de prijs van ruwe olie, de vraag naar benzine, de valutakoers en de belastingen. Als de benzineprijzen tweemaal zijn gestegen binnen een periode van twee weken, kan dit worden veroorzaakt door een toename van de kosten van de grondstoffen of een verandering in de vraag naar benzine. Het kan ook het gevolg zijn van een verandering in de belastingen of heffingen die op benzine worden geheven. Een fluctuatie in de valutakoers kan ook van invloed zijn op de prijs van benzine, aangezien benzine vaak in dollars wordt gekocht en verkocht.

Benzineprijzen stijgen twee keer in twee weken

De benzineprijzen in België zijn de afgelopen maand twee keer gestegen in twee weken tijd. Tegenwoordig loopt de prijs op tot € 1.639 per liter voor € 95 per liter en € 1.683 per liter voor € 98 per liter. Hierdoor zijn de kosten van tanken in België hoger dan in de buurlanden. Eind augustus vond de eerste prijsverhoging plaats. Op 28 augustus steeg de benzineprijs van 95 euro met 1,4 ct per l tot 1.629 euro en 98 euro met 1,5 ct per l tot 1.678 euro. 2 weken later, op 10 september, stegen EUR 95 en EUR 98 weer. Bij 95 euro per liter betaal je 1 cent meer, 98 0,5 cent per liter. Sindsdien zijn de benzineprijzen stabiel gebleven en zijn er voorlopig geen nieuwe prijsverhogingen aangekondigd. In Duitsland, Frankrijk en Luxemburg tank je tot 19 cent goedkoper per liter dan in België. Alleen Nederland heeft een hogere prijs dan België. Voor 95 euro en 98 euro betalen Nederlanders respectievelijk 19 cent en 20 cent meer per liter dan de Belgen. Dit maakte het voor de vele Nederlanders in het grensgebied nog interessanter om de grens over te steken om in België te tanken. Dit betekent dat de benzineprijzen bij tankstations ook lager kunnen zijn dan de maximumprijs. Als je de gasprijzen bij verschillende tankstations in een gebied vergelijkt, zie je al snel dat je 15 cent per liter kunt besparen.

Chauffeurs die goedkoper willen tanken, moeten tankstations langs de snelweg vermijden. De prijs ligt daar immers dichter bij de officiële maximumprijs. De dieselprijzen dalen en automobilisten met dieselauto’s hebben meer geluk. De benzineprijzen zijn weliswaar gestegen, maar de dieselprijs zakte met 0,8 cent per liter. Nu betaal je tot € 1.428 per liter. Met dalende prijzen blijft het tanken van diesel in België duurder dan in buurlanden zoals Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Nederlanders betalen 6 cent meer dan Belgen. Er gaan geruchten dat de prijs van diesel wordt verhoogd naar de prijs van benzine. Dat betekent zo’n 20 cent meer per liter diesel. Deze geruchten lijken op gespannen voet te staan ​​met de recent doorgevoerde prijsverlagingen. De dieselprijzen kunnen stijgen en er zijn geen concrete plannen. Gevolgen van stijgende prijzen Stijgende brandstofprijzen zorgen vaak voor grote onvrede onder de bevolking. De prijsverhoging is niet alleen een klap voor de Belgen, maar verliest ook het prijsvoordeel voor de Nederlanders die in de grensgebieden wonen en op doorreis naar België goedkoper tanken. Bij tankstations aan de grens met Nederland is ongeveer driekwart van de klanten Nederlands. Als de prijzen van benzine blijven stijgen, dreigen deze tankstations een groot gedeelte van hun Nederlandse klantenbestand te verliezen, aangezien het niet meer rendabel is om auto’s te tanken in België. Door de stijgende benzineprijzen zullen automobilisten ook vaker hun auto aan de kant van de weg parkeren en op zoek gaan naar goedkopere opties, z.a. de fiets of het openbaar vervoer. Sommige chauffeurs kunnen zelfs worden gevraagd om met hun auto om te gaan.


  • Opel doet terugroepactie

  • Gratis auto verkopen via auto-verkopen-belgie

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Benzineprijzen stijgen tweemaal in twee weken tijd