WhatsApp

De andere zijde van bedrijfsvoertuigen: een alternatieve kijk

Bedrijfswagens hebben zowel voordelen als nadelen. Voordelen van het gebruik van een bedrijfswagen kunnen onder andere zijn dat deze kan worden gebruikt voor zakelijke ritten, wat kan leiden tot fiscale voordelen, en dat werknemers in staat zijn om efficiënt te reizen tijdens hun werk. Nadelen kunnen onder andere zijn dat er kosten zijn verbonden aan het aanschaffen en onderhouden van de wagen, en dat er beperkingen zijn op hoe de wagen kan worden gebruikt voor privédoeleinden.

Bedrijfswagens: de andere kant van de medaille

Bedrijfswagens nemen toe. Dit komt door de hoge overheidssubsidies aan bedrijven, het ter beschikking stellen van bedrijfsauto’s aan werknemers en de belastingvoordelen die bedrijven hierdoor ontvangen. Van 2004 tot 2010 is het aantal bedrijfswagens fors gestegen met 10 procent. Vandaag zijn er ongeveer 772.000 bedrijfsvoertuigen op de Belgische wegen. In totaal registreert België jaarlijks gemiddeld 500.000 nieuwe wagens, waarvan meer dan 40% bedrijfswagens. Nergens in Europa is het zo gemakkelijk voor bedrijven om auto’s uit te geven aan hun werknemers Hoge belastingen De reden dat België een groot aantal bedrijfswagens heeft, is de hoge overheidsbelasting op arbeid. Het is voor een bedrijf goedkoper om een ​​bedrijfswagen weg te geven aan een werknemer dan om een ​​verhoging door te voeren. Bovendien zijn de subsidies van de overheid voor bedrijfsvoertuigen in mijn land erg hoog. Uit een OESO-studie blijkt dat de Belgische overheid maandelijks een subsidie ​​van 230 euro per bedrijfswagen betaalt. Een auto kost op een jaar tijd 2.763 euro. In andere OESO-landen bedragen de subsidies voor bedrijfswagens gemiddeld 133 euro per wagen per maand. De Belgische overheid besteedt ongeveer $ 4 miljard per jaar aan het subsidiëren van bedrijfswagens.

Als het aantal auto’s dat door bedrijven wordt gebruikt afneemt, krijgt de overheid miljarden dollars extra om te investeren in andere programma’s of subsidies. Voordelen voor werknemers en werkgevers Bedrijfswagens zijn populair bij werkgevers en werknemers. Werkgevers die werknemers willen belonen, kiezen eerder voor auto’s van de zaak dan voor loonsverhogingen, omdat ze nog werkgeversbijdragen moeten betalen voor loonsverhogingen. Daardoor zijn de auto’s van het bedrijf veel goedkoper voor het bedrijf. Een werknemer vindt het meestal niet erg om een ​​auto van de zaak te gebruiken in plaats van loonsverhoging, ook al moet hij dan een deel van zijn nettoloon afstaan. De werkgever is verantwoordelijk voor alle kosten van de bedrijfswagen: aankoop auto, onderhoud, brandstof, enz. Allemaal zaken waar de werkgever voor betaalt. Daarom kiezen veel bedrijven voor dieselvoertuigen. Dieselauto’s zijn duurder in aanschaf, maar zuiniger dan benzineauto’s, en dieselauto’s hebben over het algemeen een hogere restwaarde dan benzineauto’s. Bovendien is diesel goedkoper dan benzine. Bedrijfswagens mogen in principe alleen worden gebruikt voor het uitvoeren van werkzaamheden. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval. In veel bedrijven maakt de bedrijfswagen deel uit van de beloning van een werknemer. Deze zogenaamde “salarisauto’s” kunnen, in tegenstelling tot “pure bussen”, ook particulier worden gebruikt of door bedrijven worden gefinancierd. Bussen mogen in principe alleen voor het werk worden gebruikt.

Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval. In veel bedrijven maakt de bedrijfswagen deel uit van de beloning van een werknemer. Deze zogenaamde “betaalauto’s”, in tegenstelling tot “pure bedrijfsauto’s”, mogen ook privé worden gebruikt, wat ook een bedrijfskosten is. De voordelen voor werknemers en werkgevers aan de andere kant van de medaille zijn onmiskenbaar. We mogen echter niet vergeten dat bedrijfsauto’s ook veel onmiskenbare minpunten hebben. De overheid geeft jaarlijks miljarden dollars uit aan subsidies voor openbaar vervoer en andere milieuvriendelijke vervoermiddelen. Ook hoge subsidies voor bedrijfswagens lijken in strijd met de doelstelling om het openbaar vervoer en andere vervoersalternatieven te bevorderen. Ook blijkt dat automobilisten met een bedrijfswagen beduidend meer kilometers per jaar rijden dan automobilisten zonder een auto van de zaak, en ze parkeren hun auto vaker langs de kant van de weg vanwege de hoge kosten van het gebruik van de auto. Chauffeurs met een auto van de zaak rijden gemiddeld 20.000 tot 40.000 kilometer per jaar, terwijl chauffeurs zonder een auto van de zaak minder dan 20.000 kilometer per jaar rijden.

Omdat medewerkers met een auto van de zaak bijna geen autokosten hebben, vinden ze het niet erg om vaker de auto te gebruiken. Dit heeft weer een negatieve impact op de verkeersdrukte in ons land en op ons milieu, al kiezen bedrijven vaak voor ecologische modellen met een lage CO2-uitstoot. alternatieve planning? De problemen van bedrijfswagens en de hoge kosten voor de overheid zijn de overheid niet ontgaan. Daarom zoeken we naar alternatieve manieren waarop werkgevers werknemers kunnen belonen of motiveren. Groen is er voorstander van om de auto’s van het bedrijf te vervangen door een mobiel budget. Dit mobiliteitsbudget is een vast bedrag dat medewerkers vrij besteden aan vervoer. Net als een bedrijfswagen zijn er financiële voordelen aan een mobiel budget. Als er een mobiliteitsbudget moet worden ingevoerd, kunnen bedrijven zelf kiezen of ze voor een voordelig alternatief kiezen of voor auto’s van de zaak blijven. Ben jij ook voorstander van een alternatief voor de bedrijfswagen? Dan kunt u uw bedrijfswagen online verkopen.


  • Auto-verkopen-belgie bereikt mijlpaal

  • Porsche classics worden voorzien van extra service

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
De andere zijde van bedrijfsvoertuigen: een alternatieve kijk