WhatsApp

80 fiets-snelwegen in Vlaanderen

Er zijn inderdaad veel fietsostrades in Vlaanderen. Een fietsostrade is een speciaal fietspad dat langs een weg loopt en gescheiden is van de rijbaan door een fysieke barrière, zoals een heg of een muur. Deze barrière beschermt de fietsers tegen de verkeersstroom en vermindert het risico op ongevallen.

Er zijn nu meer dan 80 fietsostrades in Vlaanderen, en er zijn plannen om er meer te bouwen in de toekomst. Deze fietsostrades zijn bedoeld om de fietsers meer veiligheid te bieden en fietsen aantrekkelijker te maken als vervoersmiddel. Ze maken het ook mogelijk voor fietsers om lange afstanden af te leggen en grote steden te verbinden.

Vlaanderen is al jaren een van de voorvechters van fiets en duurzame vervoersoplossing. Er is grote investering in de opbouw van de infrastructuur en veilige wegen voor fietsers . In de recentste jaren, heeft Vlaanderen de doelstelling gehaald om 25% van de verplaatsingen per fiets te laten gebeuren in 2030.

80 fietspaden in Vlaanderen

80 fietssnelwegen of fietssnelwegen zijn in aanbouw in Vlaanderen. Dankzij deze fietspaden kunnen fietsers sneller afstanden tussen (grote) steden overbruggen, waardoor fietsen naar het werk voor medewerkers leuker wordt. Een fietssnelweg is een breed, zelfstandig en ononderbroken fietspad dat maakt dat fietsers veilig en snel van hun woonplaats naar de stad kunnen. Bike Street krijgt een eigen route, niet of zo min mogelijk onderbroken door kruispunten. Om kruispunten die gevaarlijk zijn, te vermijden, worden fietstunnels en fietsbruggen gebruikt om fietsers boven of onder het kruispunt te laten rijden. Minder auto’s, minder files In Vlaanderen komen er 80 fietspaden. Op deze fietssnelwegen kunnen fietsers een constante snelheid van 20 km/u halen en houden omdat ze geen hinder ondervinden van obstakels zoals kruispunten. Dankzij Bike Street kan het zware autoverkeer op de Vlaamse snelweg worden teruggedrongen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Vlaming zo’n 12,5 kilometer van hun werkplek woont. Die afstand kan perfect op de fiets worden afgelegd. De aanleg van fietspaden en de groeiende populariteit van e-bikes, waardoor medewerkers snel en veilig naar het werk kunnen fietsen, zullen het fietsen naar het werk ongetwijfeld leuker maken dan uren in de file.

De provincies leggen straten aan. Minister van Verkeer Ben Weyts zei dat het daarom belangrijk is dat er goed onderhandeld wordt tussen provincies om de verschillende fietssnelwegen met elkaar te verbinden om zo de fietssnelwegen groter te maken voor fietsers. 80 fietspaden De Vlaamse regering wil 80 fietspaden openen. Van de 80 zijn er enkele bijna klaar en worden binnenkort in gebruik genomen. Vooral in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn fietspaden meestal van goede kwaliteit en kunnen ze gebruikt worden als ze niet volledig hersteld zijn. In Oost-Vlaanderen is in principe zo’n 69% van de fietspaden aangelegd. Veel fietssnelwegen in het netwerk zijn al beschikbaar voor fietsers, maar ze moeten nog fietspaden delen met andere gebruikers. De bedoeling blijft dat fietsers fietsstraten delen met andere gebruikers. Het fietspad is niet alleen voor fietsers die al dan niet gebruik maken van een e-bike, maar ook voor voetgangers, Segway-rijders en mindervalide voertuigen. De maximumsnelheid geldt voor alle gebruikers, behalve voor fietsers. Zo mag de Segway op de fietssnelweg alleen met 18 km/u rijden. Maak je graag gebruik van de fietssnelweg? Hier kunt u uw auto verkopen en investeren in groenere vormen van vervoer.

  • Belgen zijn bang om bandendruk te meten

  • Volvo verhuist van Gent naar China

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
80 fiets-snelwegen in Vlaanderen