WhatsApp

Volvo verhuist van Gent naar China

Volvo Cars is een Zweedse autofabrikant die auto's produceert en verkoopt over de hele wereld, inclusief in China. Er is een fabriek van Volvo in Gent, België, die voornamelijk voertuigen van de merken Volvo en Geely (dat eigendom is van Zhejiang Geely Holding Group, de Chinese moedermaatschappij van Volvo Cars) produceert. Deze fabriek is verantwoordelijk voor de productie van voertuigen voor de Europese en exportmarkten.

De productie van voertuigen in de fabriek in Gent kan worden gedistribueerd naar verschillende locaties, waaronder China. Volvo voert voertuigen namelijk ook in vanuit Europa naar China. Het exporteren van voertuigen vanuit Europa naar China kan diverse redenen hebben zoals kosten, logistiek, efficiëntie en gevraagde specifieke modellen, om maar enkele te noemen.

Houd er wel rekening mee dat in het tijd van uw vraagstelling en mijn beantwoording, Covid-19 pandemie veel invloed heeft gehad op de productie van auto en logistieke transport, dus misschien zijn er tijdelijk verstoringen in de export.

Volvo van Gent naar China

Volvo Cars streeft ernaar de jaarlijkse productie en verkoop van auto’s tegen 2020 te verhogen tot 800.000. Om die hoeveelheid te bereiken opende de fabrikant in 2013 een andere fabriek in China. Volvo kondigde deze week aan dat het de productie in zijn fabrieken zal opvoeren. In september 2013 opende de Zweedse autofabrikant een fabriek in Chengdu, China. In september startte Volvo met de productie van de S60L in China, een uitgebreid model van de Volvo S60L. Oorspronkelijk werd de S60 gebouwd in Zweden en België, maar het model van de tweede generatie, gelanceerd in 2010, verliet ook de lopende band in Maleisië. Ook China steunt sinds vorig jaar de productie van de Volvo S60. Productie uitbreiden en productie in China verder uitbreiden. Chengdu zal ook beginnen met de productie van het populairste model van de Zweedse autofabrikant, de Volvo XC60. De XC60 is ook een SUV gemaakt door Gent. In 2013 maakte de Volvo XC60 45% uit van de productie van de Gentse fabriek. In 2013 werden in totaal 113.000 exemplaren van dit model geproduceerd. Sinds de introductie van de XC60 in 2008 heeft Volvo wereldwijd meer dan 500.000 modellen verkocht.

Om aan de vraag naar het model te voldoen, heeft Volvo besloten de XC60 ook in China te produceren. Tegen die tijd zullen in China 500 nieuwe banen zijn gecreëerd en zal de jaarlijkse productiecapaciteit van de Chinese fabriek 120.000 eenheden bereiken. Het potentieel voor fabrieksuitbreiding in China is duidelijk. SUV’s van het Zweedse merk zijn erg populair in China. In de eerste drie kwartalen van 2014 steeg de verkoop van de XC60 wereldwijd met 20% en in China met 32%. Daqing breidt ook uit. In 2013 bouwde Volvo ook een fabriek in Daqing, China. Breidde de fabriek uit. Het doel van Volvo is om van de Daqing-fabriek de modernste in China te maken. Daqing is verantwoordelijk voor de productie van de Volvo XC Classic of XC90. Dit model werd tot 2014 in Zweden gebouwd toen de productie naar China verhuisde. Het nieuwe model zal in de Daqing-fabriek worden geproduceerd, maar het is onduidelijk welk model in China zal worden geproduceerd. Volvo, China’s grootste markt, investeert meer in Chinese fabrieken. Dit komt omdat China de belangrijkste afzetmarkt van Volvo is geworden. Dit jaar zullen naar verwachting meer dan 80.000 auto’s van het Zweedse merk worden verkocht in China. Volvo wil dat aantal in China verhogen tot 200.000 per jaar. De verwachte risicovrije groei van Gent ligt in lijn met de toekomst van Volvo. In 2020 hopen de Zweden jaarlijks minimaal 800.000 auto’s te kunnen produceren.

Volvo is een vrij kleine autofabrikant zonder huidige productiecapaciteit. Dit betekent dat er voldoende ruimte is voor Volvo om de productie nog meer uit te breiden en te investeren in andere fabrieken. Zo lopen bestaande fabrieken in Zweden en België geen risico. Uitbreiding in China betekent niet dat Volvo de productie in Zweden en België voor lange tijd stil zal leggen. Volvo zal 800.000 auto’s per jaar moeten produceren in zijn fabrieken in België en Zweden. De nieuwe generatie Volvo V40 wordt in ieder geval nog gebouwd in Gent en ook de Volvo XC40 zal naar Gent worden gehaald, maar zeker is het nog niet. Volvo is een van de 20 meest populaire merken in België. Heeft u een gebruikte Volvo-auto die u verkopen wilt? Maak dan gratis gebruik van de online automarkt.


  • 80 fiets-snelwegen in Vlaanderen

  • Vlaamse overheid vermindert het aantal bedrijfswagens

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Volvo verhuist van Gent naar China