WhatsApp

Belgen zijn bang om bandendruk te meten

Het is waar dat veel automobilisten de bandendruk van hun auto niet regelmatig controleren. Dit kan leiden tot problemen met de banden, zoals vermindering van de levensduur en verhoogde kans op een lekke band of aquaplaning. Bandendruk is ook van belang voor veiligheid en kan bijvoorbeeld invloed hebben op de remweg en de stabiliteit van de auto.

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de reden waarom sommige automobilisten de bandendruk niet regelmatig controleren, zoals gebrek aan kennis over hoe en wanneer de bandendruk moet worden gemeten, of een gebrek aan gemak om de druk te meten (bijvoorbeeld omdat er geen luchtcompressor beschikbaar is of omdat de banden lastig bereikbaar zijn).

Het wordt aangeraden om de bandendruk minstens eenmaal per maand te controleren, vooral als u van plan bent een lange rit te maken, of als de banden oud zijn. Het is belangrijk om de juiste bandendruk te gebruiken, aangegeven in de gebruiksaanwijzing van uw auto of op een plakkaat in de deurpost of tankdop.

Belgen durven bandenspanning niet te meten

Veel Belgen zijn bang om zelf de bandenspanning te meten, die zou maandelijks gecontroleerd moeten worden. Het BIVV start medio november een campagne om de Belgen te sensibiliseren om dit ook echt elke maand te doen. Deze 10 Belgen kijken niet of te weinig naar bandenspanning. De belangrijkste reden hiervoor is de angst van de bestuurder om de band tijdens de inspectie volledig leeg te laten lopen. Daarom laten ze de bandenspanning meestal pas tijdens hun jaarlijkse onderhoudsbeurt door de garage controleren. Bandenspanning jaarlijks controleren in plaats van maandelijks is te weinig Bespaar 300 euro Medio november lanceert het BIVV een campagne met Federauto, Touring en Total om chauffeurs te wijzen op het belang van een goede bandenspanning. Zo kunnen chauffeurs tot 300 euro per jaar besparen. Een slechte bandenspanning kan namelijk tot gevolg hebben dat banden sneller verslijten en het risico op een lekke band groter wordt. Bovendien zal een verkeerde bandenspanning meer verbruiken en de brandstofkosten verhogen.

Autocontrole

Bij garageonderhoud controleert de eigenaar standaard de bandenspanning, maar hoeft de chauffeur niet steeds naar de garage. Tijd om de bandenspanning te controleren. Meten omdat ze het zelf kunnen. Het duurt ongeveer vijf minuten om de bandenspanning te controleren en de kans dat een band leegloopt of zelfs volledig breekt, is erg klein. Bestuurders kunnen zelf de bandenspanning meten bij het tankstation met behulp van een speciale pomp die is aangesloten op het bandenventiel. Met een campagne die volgende week van start gaat, wil het BIVV Belgische chauffeurs wijzen op de mogelijkheid en het belang om elke maand hun bandenspanning te laten controleren en hen op die manier een nieuwe gewoonte aan te leren. Auto’s zijn erg belangrijk voor de veiligheid van de inzittenden en de portemonnee van de autobezitter.

Een goede bandenspanning resulteert bijvoorbeeld in minder brandstofverbruik en langzamere bandenslijtage, waardoor deze minder snel vervangen hoeven te worden. Bij een te lage bandenspanning is het contactoppervlak tussen de band en het wegdek groot. Hierdoor heeft de auto meer grip op de baan, maar ook meer wrijving, waardoor de band vervormt en niet meer op de velg past. Omgekeerd geldt dat bij een te hoge bandenspanning het contactoppervlak tussen de band en het wegdek kleiner is, waardoor de auto minder grip op het wegdek heeft. Bij een te hoge bandenspanning loopt de bestuurder ook risico op een lekke band Meer weten over autoproblemen zoals bandenspanning? Volg auto-verkopen-belgie.com op sociale netwerken.

  • Auto blijft de keuze van de Brusselaars

  • 80 fiets-snelwegen in Vlaanderen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Belgen zijn bang om bandendruk te meten