WhatsApp

Verkoop bedrijfswagen: Btw komt bij kijken

Wanneer u een bedrijfswagen verkoopt, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Hieronder staan een aantal belangrijke punten:

  • Bepaal de verkoopwaarde van de wagen. Dit kunt u doen door middel van een taxatie of door te kijken naar vergelijkbare wagens die recentelijk verkocht zijn.
  • Maak de wagen verkoopklaar. Zorg dat de wagen in goede staat is en dat deze schoon is. Indien nodig, kunt u de wagen laten controleren door een garagist.
  • Adverteer de wagen. U kunt de wagen aanbieden via verschillende verkoopkanalen, zoals via een autoverkoopsite of via een occasionbedrijf.
  • Maak een proefrit met geïnteresseerden. Laat geïnteresseerden een proefrit maken met de wagen, zodat zij zich een goed beeld kunnen vormen van de wagen.
  • Regel de verkoopadministratie. Zorg dat u de juiste papieren heeft, zoals een kopie van de kentekencard en het onderhoudsboekje, om de verkoop te kunnen afronden.
  • Maak duidelijke afspraken met de koper over de betaling. Maak duidelijke afspraken over de betaling en zorg dat u de betaling op tijd ontvangt.
  • Zorg voor de afmelding van de wagen. Laat de wagen afmelden bij de RDW en regel dat de koper de wagen op zijn naam kan zetten.

Btw op de verkoop van een bedrijfswagen Een bedrijfswagen is een bedrijfswagen. Een bedrijfswagen kan een lichte of zware vrachtwagen zijn of een voertuig met veel opbergruimte, maar een personenwagen kan ook als bedrijfswagen geregistreerd worden. Dergelijke personenauto’s, die als bedrijfsauto zijn geregistreerd, zijn een buitengerechtelijk voordeel voor werknemers. Werknemers kunnen onder bepaalde voorwaarden zelfs helemaal gratis gebruik maken van de auto, vaak buiten werktijd. Bedrijfswagens zijn nog steeds eigendom van het bedrijf. Als het bedrijf besluit de bedrijfswagen te verkopen, moet het daar rekening mee houden.

De makkelijkste manier voor een bedrijf is om de bedrijfswagen te verkopen aan een particulier. In dit geval moet btw niet in aanmerking worden genomen. Veel bedrijven zullen hun werknemers een kortingsprijs geven om tweedehands bedrijfswagens te kopen wanneer de bedrijfswagen moet worden verkocht.Als u de bedrijfswagen aan een handelaar wilt verkopen, moet u rekening houden met btw. Met voorbeelden verduidelijken we de regels voor het verkopen van uw bedrijfswagen aan een ander bedrijf of handelaar. Stel, u wilt uw bedrijfswagen verkopen voor 10.000 EUR (exclusief btw). U ontvangt € 10.000,- plus het btw-bedrag. In België is de btw 21%. U ontvangt dus in totaal 12.100 EUR. Het bedrijf dat uw auto heeft gekocht, moet deze btw betalen. Daarom betaalde hij 12.100 euro. U haalt dus meer uit de bedrijfswagen dan er wordt verkocht, en de koper betaalt meer.

Professionele kopers die uw auto kopen, kunnen de btw echter terugvorderen van de staat. Dit betekent dat hij die € 2.100 aan btw nog steeds terugkrijgt, dus hij betaalt uiteindelijk slechts € 10.000 van de verkoopprijs. Daarom moet u als verkoper de door u betaalde btw terugbetalen aan de staat. U krijgt dus € 12.100 van de koper, maar houdt er €10.000 zelf van. U moet 2.100 euro btw aan de staat betalen. De regels met betrekking tot de verkoop van gebruikte bedrijfsvoertuigen lijken erg ingewikkeld. Daarom lijkt het voor bedrijven makkelijker om bedrijfswagens te verkopen aan particulieren. Om uw bedrijfswagen aan een dealer te verkopen, kunt u zeker bij de garage terecht voor hulp. Autodealers worden dagelijks aan deze situatie blootgesteld, dus weet precies wat te doen met gebruikte bedrijfsauto’s Interne regelgeving van de gemeente

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u uw bedrijfswagen aan een buitenlandse dealer verkoopt. In dit geval moet ook rekening worden gehouden met btw. Aangezien btw-regelingen in het buitenland erg omslachtig zijn, gelden intra-EU-regelingen van de EU in EU-lidstaten. Dankzij deze intracommunautaire regeling wordt de btw omgekeerd in rekening gebracht. In dat geval wordt op de factuur vermeld dat het om diensten binnen de gemeenschap gaat en is de btw 0%. Dit betekent echter niet dat er geen btw wordt betaald. Het bedrag dat u ontvangt voor de verkoop van uw auto is het bedrag dat u exclusief btw moet betalen. Zo hoeft u achteraf geen btw terug te betalen aan het land waar u de auto heeft verkocht. Wel moet kunnen worden aangetoond dat de koper een in de EU gevestigde handelaar is met een geldig btw-nummer. De btw-regelgeving kan u ervan weerhouden om u de snellere optie te geven om uw bedrijfswagen aan een particulier te verkopen.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inkopen van bedrijfswagens kunnen u echter ook helpen bij het verkopen van bedrijfswagens. U kunt uw bedrijfswagen zelfs inschrijven op een verkoopsite. Een voorbeeld van zo’n verkoopwebsite is auto-verkopen-belgie.com. auto-verkopen-belgie.com is een platform om online bedrijfswagens te verkopen. Met auto-verkopen-belgie.com kunt u een gebruikte bedrijfswagen niet verkopen aan een particulier, maar wel aan een professionele autodealer. Om uw bedrijfswagen online te verkopen, registreert u eenvoudig uw wagen op de website. Uw gebruikte bedrijfswagen wordt dan in een online autoveiling geplaatst. Erkende autobedrijven kunnen deelnemen aan deze veiling en kunnen bieden op uw auto. Verkoop je via onze website een auto van de zaak aan een handelaar, dan gelden bovenstaande btw-regels ook, maar onze automakelaars leggen je uit wat dit allemaal inhoudt. Online verkoop van bedrijfsauto’s

Personenauto’s die als bedrijfsauto worden gebruikt, kunnen over het algemeen nog worden verkocht aan particulieren, let er dan op dat u in dit geval ook btw aan de staat moet afdragen. Besluit je dus om een ​​auto van de zaak aan een particulier te verkopen, zorg er dan voor dat deze btw verrekend wordt in de verkoopprijs van de auto. Uiteraard kan de particulier die koopt geen btw terugkrijgen. U kunt via verschillende kanalen bedrijfswagens verkopen aan particulieren: U kunt bedrijfswagens verkopen aan geïnteresseerde werknemers U kunt bedrijfswagens voor particulieren aanmelden op verkoopwebsites U kunt bedrijfswagens adverteren in kranten of tijdschriften Te geïnteresseerd in bedrijfswagens. Zo is het veel moeilijker om een ​​gebruikte bedrijfsbus aan een particulier te verkopen dan om een ​​bedrijfsbus aan een professionele dealer te verkopen. Duizenden dealers verzamelen zich op auto-verkopen-belgie.com en doen u graag een offerte voor uw bedrijfswagen. Een dag na inschrijving ontvang je per e-mail het hoogste bod en kun je de auto van de zaak verkopen aan een erkende autokoper. Autofabrikanten die deelnemen aan veilingen en commerciële en reguliere voertuigen kopen, hebben vaak een duidelijk idee van wat ze met een auto willen doen als ze bieden. Sommige autobedrijven zijn ook gespecialiseerd in de aan- en verkoop van zware bedrijfsvoertuigen.

  • Schadeauto verkopen: Dit is de juiste manier

  • Oldtimer verkopen: Hiermee moet je rekening houden

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Verkoop bedrijfswagen: Btw komt bij kijken