WhatsApp

Een testrit: Waarop moet je letten?

Een testrit is een belangrijk onderdeel van het proces als u een auto wilt kopen. Tijdens de testrit kunt u de auto uitproberen en zien of hij aan uw verwachtingen voldoet. Hier zijn enkele dingen waar u op moet letten tijdens een testrit:

 • Test de auto in verschillende omstandigheden: Probeer de auto te rijden op verschillende soorten wegen, zoals snelwegen en binnenwegen, om te zien hoe hij reageert in verschillende omstandigheden.
 • Controleer de staat van de auto: Tijdens de testrit kunt u ook de staat van de auto controleren. Controleer of alles werkt zoals het hoort, zoals de verlichting, de ruitenwissers en de verwarming.
 • Let op het verbruik: Houd tijdens de testrit bij hoeveel brandstof de auto verbruikt. Dit kan een indicatie geven van hoe zuinig de auto is en hoe duur hij in het onderhoud is.
 • Probeer de auto te parkeren: Probeer de auto te parkeren in een parkeervak om te zien hoe gemakkelijk dit is. Controleer ook of de auto goed stuurt en of de remmen goed werken.
 • Let op hoe de auto rijdt: Tijdens de testrit kunt u ook opmerken hoe de auto rijdt. Is het een comfortabele rit? Rijdt de auto soepel of voelt het alsof er iets mis is? Let op dit soort dingen om te zien of de auto aan uw verwachtingen voldoet.

Potentiële kopers willen tijdens een proefrit een volledig overzicht kunnen krijgen van de staat van de nieuwe auto. Ze wilden ook weten hoe de auto zou presteren onder verschillende omstandigheden. Het eindresultaat van een proefrit hangt grotendeels af van de verwachtingen van de testrijder. Spreek echter met de koper af dat de proefrit alleen in de buurt van uw eigen huis plaatsvindt – zeker als de proefrit ook een stuk snelweg omvat, wat de moeite waard is. Daarnaast moet vooraf worden vastgesteld dat de testrijder in het bezit is van een geldig rijbewijs. Anders zou je jezelf in ernstige problemen kunnen brengen. Het is belangrijk om een ​​contract op te stellen dat de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen in alle mogelijke situaties regelt. Testritverklaringen zoals deze maken het verkoopproces veiliger voor individuele verkopers! Alleen geregistreerde voertuigen kunnen worden gebruikt voor proefritten. Bovendien moeten potentiële kopers een geldig rijbewijs overleggen. Alleen dan kan de koper het voertuig daadwerkelijk besturen. Er zijn zelfs boetes voor het besturen van voertuigen zonder de juiste documenten.

Voorkom diefstal tijdens een proefrit

Wanneer u uw auto aan een vreemde geeft, is dat niet alleen het controleren op een geldig rijbewijs.
Zorg ervoor dat u de testrijder kunt identificeren. Vergelijk dus de gegevens op uw paspoort met de gegevens op uw rijbewijs! Doet u dat niet, dan zal de verzekeringsmaatschappij uw handelen op het moment van de diefstal als nalatig beschouwen. Als uw auto tijdens een proefrit wordt gestolen, is er sprake van eigendomsoverdracht. Dit is meestal niet inbegrepen in uw omniumverzekering. We raden je daarom aan om potentiële kopers om een ​​identiteitsbewijs te vragen als aanbetaling. Ook in dit geval kunt u aangifte doen van fraude of diefstal. U geeft het voertuig meestal niet volledig af, maar rijdt er zelf mee. Houd echter de ID van de potentiële koper bij de hand tijdens het proces. Het wordt aanbevolen om waardevolle spullen en bonnen deel 2 (voorheen: deel 3) thuis te laten tijdens de proefrit. Zorg ervoor dat u bij het maken van een proefrit in de auto stapt voordat u de sleutels aan de chauffeur overhandigt. Dit voorkomt het risico dat de bestuurder er met uw auto vandoor gaat.

Let op je verzekering

In principe sluit iedere bestuurder met een geldig rijbewijs direct na de inschrijving van het voertuig een aansprakelijkheidsverzekering af. Het komt echter wel eens voor dat de verzekeringsmaatschappij een proefrit weigert. Dit betekent ook dat de proefrit onverzekerd is. Daarom raden we je aan om altijd je verzekeringspolis te checken voordat je aan een proefrit begint! Zelfs met actieve dekking kan uw verzekering schade weigeren. Dit gebeurt in uitzonderlijke omstandigheden, zoals grove nalatigheid. Denk aan rijden onder invloed van drugs of andere ernstige verkeersovertredingen, zoals te hard rijden.

Proefrit maken? Alleen een proefritovereenkomst op papier!

Een proefritverklaring heeft veel voordelen. Door de proefritverklaring in te vullen, vermijdt u eventuele risico’s tijdens de proefrit. Door sommige afspraken te maken met kopers, zowel schriftelijk als contractueel, kunnen zowel jij als de testrijders zich focussen op de dringende aspecten van het rijden. Het voelt zo veilig omdat zelfs een korte rit ernstige schade kan veroorzaken die de waarde van de auto ernstig kan beïnvloeden.
Download hier een voorbeeld van een proefritverklaring in handig pdf-formaat.
Checklist proefrit overeenkomst:

Voertuiggegevens en bestaande defecten vastleggen

 • Noteer de persoonlijke gegevens van de testrijder en het paspoort- of ID-nummer
 • Bespreek alle voorwaarden en details met testrijders voordat je gaat rijden
 • Leg uit dat de testrijder verantwoordelijk is voor schade aan het voertuig tijdens het rijden
 • Zorg ervoor dat de eigenaar niet aansprakelijk is voor eventuele boetes

Betrouwbare testritten en snelle verkoop

De eerste potentiële koper is meestal niet degene die uw auto koopt. Het kan even duren voordat de juiste koper verschijnt. Dit betekent: meerdere proefritten inplannen, afspraken maken en proefritverklaringen invullen. Dit kost natuurlijk tijd.

Verkoop uw auto sneller en gemakkelijker op auto-sales-belgie.com

Gebruik de Estimate Tool om een ​​gratis schatting te maken op deze locatie. Na evaluatie maken we een proefrit en leveren we uw auto af. Uw auto is binnen 24 uur verkocht. U hoeft zich geen zorgen te maken over essays en testritverklaringen – kom naar auto-sales-belgie.com voor snelle verkoop aan de beste prijzen.

 • Autozwendel: Zo herken je het!

 • Toyota: Een korte geschiedenis

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Een testrit: Waarop moet je letten?