WhatsApp

Helderheid verschaft: de hardnekkigste verkeersmythes ontmaskerd

Het is goed om te weten wat de feiten zijn als het gaat om verkeer en verkeersveiligheid, in plaats van om te gaan met mythes en geruchten die vaak circuleren. Hier zijn een paar van de meest hardnekkige verkeermythes:

Het is veiliger om in de middenberm te rijden als je in een file staat. Dit is niet waar. Het is beter om in de rijstrook te blijven rijden en de afstand tussen jou en de auto voor je te bewaren. Dit geeft je meer tijd om te reageren als er iets gebeurt en vermindert ook de kans op aanrijdingen.

Als je auto stil staat op de snelweg, moet je de motor laten draaien om de airco of verwarming aan te laten. Dit is ook niet waar. Het is beter om de auto uit te zetten als je stil staat op de snelweg, omdat dit de brandstofbesparing verhoogt en de uitlaatgassen vermindert.

Als je onder invloed van alcohol bent, kan je de geur van koffie of frisse lucht helpen om je nuchter te maken. Dit is ook niet waar. Alleen tijd kan helpen om de effecten van alcohol te laten verdwijnen. Het is belangrijk om te wachten tot je helemaal nuchter bent voordat je achter het stuur kruipt.

Als je een klapband hebt, moet je de auto vasthouden aan het stuur en proberen te blijven rijden tot je op de zijkant van de weg kunt stoppen. Dit is ook niet waar. Als je een klapband hebt, is het beter om rustig te remmen en de auto zo snel mogelijk tot stilstand te brengen, in plaats van te proberen te blijven rijden. Het kan gevaarlijk zijn om te proberen te blijven rijden met een klapband, omdat dit de stabiliteit van de auto kan verminderen en de kans op ongevallen kan verhogen.

Het is beter om een auto met een automatische versnellingsbak te nemen als je in de stad rijdt, omdat dit zuiniger is en de kans op ongevallen vermindert. Dit is ook niet waar. Er is geen bewijs dat een auto met een automatische versnellingsbak zuiniger is of minder ongevallen veroorzaakt dan een auto met een handmatige versnellingsbak. Het is belangrijk om een auto te kiezen die het beste bij jouw rijstijl en behoeften past

Chauffeurs die al een tijdje in het bezit zijn van hun rijbewijs, beginnen steeds meer te vertrouwen op hun dagelijkse ervaring. Er worden ook bepaalde feiten aangehaald die eigenlijk helemaal niet waar zijn. Ze zullen boos zijn als ze niet toegeven bij het invoegen op de snelweg. Of die dronken vriend “beter fietsen” en uit de auto stappen. Elke overtreding van de verkeersregels kan veel geld kosten en zeer gevaarlijk zijn. Daarom helpen we door negen van de meest hardnekkige verkeersmythes te ontkrachten.
Mythe 1: De auto erachter is altijd de boosdoener!
Er is slechts een moment van nalatigheid nodig om een ​​aanrijding van achteren te veroorzaken. Dit is ook de reden waarom de meeste chauffeurs denken dat het voertuig erachter altijd het probleem is in deze situaties. Meestal is dit waar en is het de verantwoordelijkheid van de achterliggende auto om goed op te letten. Er zijn echter uitzonderingen waarbij ook de leider (deels) schuldig wordt verklaard. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zonder aanwijsbare reden plotseling remt, een zogenaamde “rem zonder verkeer”. Daarnaast is het afremmen van (kleine) dieren ook onderdeel van de grond om de voor u rijdende partij schuldig te verklaren. Als het ongeval met opzet door partijen is veroorzaakt, of als er sprake was van “bijna bewuste roekeloosheid”, dan waren partijen zelfs ronduit schuldig en dus aansprakelijk. Dit moet eerst worden bewezen.
Het tweede misverstand: nooit rechts inhalen!
Tijdens de rijlessen leren aspirant-bestuurders vaak dat ze alleen links kunnen inhalen. Dit is in de meeste gevallen waar, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Trams kunnen bijvoorbeeld altijd rechts inhalen. Als u naast een blokmarkering rechts rijdt, is rechts inhalen ook toegestaan. Een andere uitzondering is in de rijstrook voor een rotonde, ook hier is rechts inhalen toegestaan. In files en langzaam en stilstaand verkeer maakt het niet uit aan welke kant je rijdt of een lastige weggebruiker. Als u een voertuig met een bocht naar links moet inhalen, kunt u ook rechts inhalen.
Bovendien voorziet de Belgische wetgeving uitzonderingen voor bestuurders die de verkeersborden F13 of F15 volgen. Rechts inhalen kan ook. Over inhalen, zoals in files, werd meestal niet gesproken door wetgevers.

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!

Mythe #3: Voertuigen mogen niet bewegen na een ongeval.
Het ongeval gebeurde in een klein hoekje. Een avontuurlijk inhalen of een moment van onvoorzichtigheid… twee auto’s botsen. Het is duidelijk dat de betrokken partijen de sporen die de oorzaak zouden helpen ophelderen niet wilden uitwissen. Daarom parkeren automobilisten hun voertuigen vaak na een ongeval. Is dit de juiste manier om het te doen? Verplaats het voertuig alleen als dat nodig is om het overige verkeer niet te hinderen. Het is ook aan te raden om te beginnen met het maken van foto’s van het ongeval en de opgelopen schade.
Verplichte stappen na een ongeval:

Het belangrijkste is de veiligheid van alle betrokkenen. Beoordeel de situatie en behandel het slachtoffer indien nodig.
Bel 101 voor de politie of 112 voor een ambulance (alleen nodig bij ernstigere ongevallen; niet nodig als de auto beschadigd is).
Controleer eerst of de voertuigen niet gevaarlijk zijn, verplaats ze indien nodig (eerst een foto maken).
Gebruik de gevarendriehoek om andere weggebruikers te waarschuwen.
Wissel gegevens uit, en als je dat niet doet, word je zelfs bestraft. (Schrijf ook eventuele details van getuigen op, indien nodig.)

Mythe 4: Harde schouders zijn voor allerlei problemen!
Vluchtstroken worden voornamelijk gebruikt door hulpdiensten in België. Daarnaast zijn vluchtstroken ontworpen om een ​​veilig alternatief te bieden voor automobilisten die zich niet goed voelen of wiens auto plotseling uitvalt. Als gevolg daarvan redden harde bermen elk jaar levens op de Belgische wegen. Het probleem is dat steeds meer mensen de harde schouders verkeerd gebruiken. Vluchtstroken mogen alleen worden gebruikt in levensbedreigende situaties waar omleiding naar de volgende afrit, tankstation of parkeerplaats niet meer mogelijk is. Dus niet omdat het kind moet plassen, maar omdat de bandenspanning gecontroleerd moet worden of om wat voor reden dan ook. Alleen in echte noodsituaties. Als je eenmaal geen andere keuze hebt dan stijve schouders te gebruiken, is het erg belangrijk om achter de vangrail te wachten op hulp.
Misverstand 5: Je kunt grootlicht gebruiken om te seinen!
België heeft het gebruik van grootlicht voor signalisatie altijd verboden. Grootlicht mag alleen worden gebruikt in het donker waar er geen zicht is voor andere weggebruikers. Dit betekent dat grootlicht in alle andere situaties niet is toegestaan. Bij gevaar kan het grootlichtsignaal worden afgegeven, maar of dit redelijk is, moet in dit geval nog worden beoordeeld door de dienstdoende politieagent. Daarom is het gebruik van snelheidscamera’s om te signaleren volledig verboden.
Mythe 6: Ritsen zijn niet verplicht!

Veel automobilisten ergeren zich aan groen en geel als ze niet het juiste pad krijgen van een andere automobilist zodra de rijstrook eindigt. Achteruitrijden of van rijstrook wisselen is niet zo ingewikkeld, toch? Dit is niet alleen netjes, maar is sinds 1 maart 2014 ook verplicht in België. Als een rijstrook eindigt, moet deze nu worden samengedrukt. Dit betekent dat andere rijdende voertuigen nog steeds voorrang hebben bij het invoegen op de snelweg

  • Is autogas een milieuvriendelijk alternatief voor diesel en benzine?

  • Stappenplan voor handelen bij een verkeersongeval

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Helderheid verschaft: de hardnekkigste verkeersmythes ontmaskerd