WhatsApp

Vanaf de jaren 80 tot nu, zijn dit de populairste autokleuren in Europa

Sinds de jaren 80 is het niet eenvoudig om exact aan te geven welke autokleuren in Europa het meest in trek zijn geweest. Deze voorkeuren variëren immers tussen verschillende landen en tijdsperioden. Niettemin hebben wit, zwart en grijs doorgaans de voorkeur gekregen als de meest populaire autokleuren in Europa. Deze kleuren hebben zich gemanifesteerd als favorieten vanwege hun tijdloze uitstraling en gemakkelijke onderhoud. Naast deze topkleuren hebben autokopers in Europa ook vaak gekozen voor blauw, rood en zilver. Het is echter belangrijk te beseffen dat diverse factoren de populariteit van autokleuren beïnvloeden, zoals modetrends, persoonlijke voorkeuren en beschikbaarheid.

Bij de vraag welke autokleur nu eigenlijk het populairst is onder Europese automobilisten, zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Geen enkel onderzoek heeft echter een overzicht per decennium kunnen verschaffen. Een uitgebreide studie door auto-verkopen-belgie.com onderzocht een miljoen auto's in Europa om meer inzicht te krijgen. De bevindingen zijn samengebracht in een kaart die de top 3 meest populaire autokleuren per decennium vanaf de jaren 80 in elk land laat zien.

In de Belgische autokleurvoorkeuren zijn overeenkomsten te zien met die van andere Europese landen, vooral na het jaar 2000. Dit zou verklaard kunnen worden door de groeiende invloed van globalisering. Een opvallende trend is dat mensen over de tijd heen steeds minder diverse kleuren kiezen voor hun auto's.

De jaren 80 stonden in het teken van materialisme en een groeiende interesse in luxegoederen, waaronder auto's. Grijze, witte en rode tinten waren in trek. Deze kleurkeuzes vertoonden overeenkomsten met andere Europese landen. In de jaren 90 werd echter een verschuiving naar helderdere kleuren waargenomen. In België werd blauw de meest geliefde autokleur van dat decennium, wat een opvallende afwijking was van het grijze dominante patroon. Was deze trend naar levendigere kleuren wellicht geïnspireerd door de opvallende modetrends uit de jaren 90?

In de jaren 2000 werden felle kleuren minder populair en herstelden neutrale kleuren zoals grijs hun positie als favoriet. Zwart kwam op de tweede plaats en blauw werd nog steeds vaak gekozen. Na 2010 zien we een nieuwe verschuiving waarbij opvallende kleuren weer afnemen. Grijs blijft de meest gekozen kleur, gevolgd door zwart en wit. Een interessante hypothese die uit deze trend kan worden afgeleid, is dat de vergrijzing van de bevolking wellicht invloed heeft op de voorkeur voor autokleuren.

De meest populaire autokleuren sinds 1990 tonen ook een interessante ontwikkeling. De trend is zichtbaar in cabriolets, waar rode en blauwe tinten in de jaren 90 populair waren, maar nu minder vaak worden gekozen. Hedendaagse cabrioletbestuurders geven meestal de voorkeur aan grijs, zwart en wit. Groen was in de jaren 90 ook geliefd, vooral voor stationwagons en limousines, maar deze kleurkeuze is tegenwoordig aanzienlijk afgenomen. Zilver was favoriet voor coupés in de 20e eeuw, terwijl zwart de voorkeur kreeg in de 21e eeuw.

De evolutie van autokleuren in België suggereert dat opvallende kleuren steeds minder in trek zijn, wat consistent is met een bredere Europese trend. Grijs, zwart en wit zijn nu de dominante kleurkeuzes, niet alleen in België maar ook in andere Europese landen, dankzij de groeiende invloed van globalisering op de auto-industrie. Deze voorkeur heeft ook invloed op gebruikte auto's, waarbij gangbare kleuren gemakkelijker te verkopen zijn dan opvallende tinten. Kortom, de kleur van een auto kan zeker van invloed zijn op de verkoop, en het lijkt erop dat de autokleurvoorkeuren parallel lopen met bredere sociale en culturele ontwikkelingen.

  • Car sharing kan op 5 manieren invloed hebben op uw leven

  • Is autogas een milieuvriendelijk alternatief voor diesel en benzine?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Vanaf de jaren 80 tot nu, zijn dit de populairste autokleuren in Europa