WhatsApp

Welke kosten moet ik maken voordat ik de weg op kan? Oh, de kosten van een rijbewijs!

Er zijn verschillende kosten verbonden aan het behalen van een rijbewijs in België. Hieronder staan enkele van de belangrijkste kostenposten:

Theorie-examen: voor het behalen van het theorie-examen betaal je ongeveer 60 euro.

Praktijkexamen: voor het praktijkexamen betaal je ongeveer 250 euro.

Rijlessen: de kosten voor rijlessen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt en de tarieven van de rijschool waar je les neemt.

Rijbewijs: als je je rijbewijs hebt behaald, moet je nog betalen voor het rijbewijs zelf. Dit kost ongeveer 30 euro.

Houd er rekening mee dat deze kosten alleen gelden voor het behalen van het rijbewijs. Er zijn ook andere kosten verbonden aan het bezitten van een auto, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Als je van plan bent om een auto te kopen, is het verstandig om deze kosten in je budget mee te nemen.

het is tijd. Je bent net klaar met de middelbare school, je studie, of je moet ineens naar je werk. Je kunt in ieder geval niet ontsnappen. Tijd om een ​​rijles te nemen en je geld uit het spaarvarken te halen, waarschijnlijk omdat je nog nooit een sigaret hebt aangeraakt! Maar hoe zit het met de kosten? auto-verkopen-belgie.com zorgt voor tekst en uitleg!
1. Wat houdt het behalen van een rijbewijs in?
Een rijbewijs halen in België is niet eenvoudig. Je moet eerst het theorie-examen doen, daarna het praktijkexamen halen en daarna ook het praktijkexamen. Dus als u een rijbewijs wilt halen, moet u met veel zaken rekening houden en deze administratieve procedures kosten tijd en geld.
In België kiest u zelf. Wil je een rijles volgen, of wil je vaardig een voertuig besturen met een ervaren begeleider aan je zijde? De eerste optie is veel duurder omdat je minimaal 20 uur rijervaring moet opdoen voordat je zonder begeleiding de weg op kunt. Een andere mogelijkheid is vanaf 17 jaar (ipv 18 jaar) en dan ga je op pad onder begeleiding van een begeleider die hiervoor cursussen volgt.
2. Theorie examengeld
Het theorie-examen is het begin van het rijtraject van elke Belg. Je kunt ervoor kiezen om zelf voor het theorie-examen te studeren, in dat geval betaal je alleen het examen zelf. Voor €15 per stuk kan je het afleggen in een examencentrum in Vlaanderen. Lukt het je twee keer niet? Dan moet je 12 uur theorieles volgen bij een rijschool. Het kost natuurlijk geld, maar voor 15 euro kun je al slagen voor het theorie-examen.
3. Stagevergoedingen
Rijscholen hebben veel vaste en doorlopende kosten. Salaris, gas, administratief medewerker. Daarom zijn rijlessen niet goedkoop. De gemiddelde cursusprijs per uur in België ligt rond de 40 EUR. De kosten van gas en verzekering zijn hier al inbegrepen. Na een rijles van 20 uur kun je zonder begeleiding de weg op. Soms betaal je achteraf ook nog extra beheerskosten.
U kunt er echter ook voor kiezen om te leren rijden met een kelner. In dit geval verlies je alleen de brandstofkosten en de € 20 die je begeleider aan verplichte vakken heeft besteed. Je moet natuurlijk wel iemand kennen met een auto die het parcours heeft gevolgd en het niet erg vindt om af en toe een uurtje naast je te zitten. In vergelijking met onze noorderburen geven zij gemiddeld 1600 euro uit aan rijlessen!
Er zijn enkele administratieve kosten verbonden aan het aanvragen van een rijbewijs. Daarnaast moet u diverse documenten en pasfoto’s overleggen. Diverse examens en andere examens afleggen.

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan 1 miljoen klanten geloven het. Auto’s beoordelen en verkopen: zo makkelijk mogelijk!

Administratieve kosten
Het tarief voor het afleggen van het praktijkexamen bedraagt ​​39 euro. Niet slecht als het je lukt om in één keer je rijbewijs te halen. De verplichte retourtijd voor het recent ingevoerde praktijkexamen kost maximaal € 100,-. Er zijn twee extra kosten van EUR 25. Eén aanvraag voor een voorlopig rijbewijs, waarvoor rijvaardigheid vereist is, al dan niet begeleid, en één aanvraag voor een definitief rijbewijs.
Totale kosten: gratis instructie versus rijlessen
Heb je de goedkoopste optie gekozen, namelijk gratis instructie? Dan ben je over het algemeen goedkoop. In de EU is het goedkoper om op deze manier een rijbewijs te halen dan in België. Ten eerste ben je 15 euro kwijt op het initiële theorie-examen. Dan moet je 25 euro betalen voor het aanvragen van een voorlopig rijbewijs en 20 euro voor je begeleiderscursus. Als we uitgaan van 75 euro bij terugkomst, waarvan 39 euro voor het praktijkexamen en 25 euro extra voor het aanvragen van je definitieve rijbewijs, ben je voor het hele traject nog geen 200 euro kwijt!
Als je rijles neemt, ben je een stuk duurder uit. In dit geval moet je alle bovenstaande vergoedingen betalen naast de 20 euro voor de supervisorcursus, terwijl de VAB-cursussen gemiddeld 822 euro kosten. Wil je meer ervaring opdoen met ervaren begeleiders om je heen? Dan kan dit oplopen tot 1250 euro. De totale kosten bedragen in dit geval dus ongeveer 1450 euro. Toch een stuk minder dan onze arme noorderbuur!
4. Hoe een rijbewijs aanvragen?
U kunt uw voorlopig rijbewijs aanvragen bij het loket van de gemeente. Hiervoor moet u een afspraak maken met de gemeente waarbij u staat ingeschreven. Na de oefenperiode kun je dan het oefenexamen doen. Als je slaagt, ontvang je een formulier van het testcentrum. Deze breng je samen met € 25,-, je identiteitsbewijs en pasfoto (als de foto op je kaart is verlopen) naar de balie.
Internationaal rijbewijs? Wie heeft er baat bij…
Ooit gehoord van het internationaal rijbewijs? In sommige landen buiten de EU heeft u dit rijbewijs nodig. Een normaal Belgisch rijbewijs is dus niet geldig in deze landen. Gelukkig is het aanvragen van een internationaal rijbewijs niet bijzonder ingewikkeld. Ook bij het stadsbestuur kan dat!

  • Overwegen of ik mijn auto aan een dealer zal verkopen?

  • De tien populairste bestemmingen voor Valentijnsdag

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Welke kosten moet ik maken voordat ik de weg op kan? Oh, de kosten van een rijbewijs!