WhatsApp

Lage-emissiezone België tabel?

België heeft emissiezones ingesteld in verschillende steden om de luchtvervuiling te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze zones staan alleen voertuigen met een lage uitstoot van schadelijke stoffen toe. Hulpdiensten, bussen, taxis en bepaalde andere uitzonderlijke voertuigen zijn vrijgesteld van deze regels. Voertuigen die niet aan de eisen voldoen, moeten een speciaal vignet (sticker) op hun voertuig aanbrengen om aan te tonen dat ze in de emissiezone mogen rijden.

Op dit moment zijn er emissiezones in verschillende steden in:

  • Antwerpen
  • Brussel
  • Charleroi
  • Gent
  • Luik
  • Mechelen

Voertuigen die voldoen aan de eisen voor de emissiezone zijn onder andere elektrische voertuigen, voertuigen met een lage CO2-uitstoot en voertuigen met een Europese milieusticker van categorie 1 of 2 (blauwe of groene sticker). Het is raadzaam om de website van de stad waarin je rijdt te raadplegen om te controleren of er emissiezones zijn en welke eisen van toepassing zijn.

De invoering van emissiezones in België heeft tot doel de luchtkwaliteit in specifieke gebieden te verbeteren, in overeenstemming met de normen die door de Europese Unie zijn vastgesteld. Er zijn meer dan 200 lage-emissiezones in Europa, waarvan Nederland er 14 heeft. De reden voor het instellen van deze zones is het verbieden van vervuilende voertuigen om de luchtkwaliteit te bevorderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de regels en voorschriften met betrekking tot emissiezones in België voortdurend veranderen. Dit kan leiden tot onzekerheid onder automobilisten, omdat ze mogelijk niet op de hoogte zijn van de veranderende wetgeving. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de regels van de specifieke stad waarin je rijdt om problemen en boetes te voorkomen.

De handhaving van emissiezones in België kan streng zijn. In steden zoals Antwerpen en Brussel worden ANPR-camera's gebruikt voor strikte controle. Automobilisten die de emissiezone binnenrijden met een voertuig dat niet is toegestaan, kunnen boetes krijgen die variëren van 150 euro tot 350 euro, afhankelijk van de stad en het aantal overtredingen. Deze boetes kunnen jaarlijks toenemen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en boetes die van toepassing zijn in de emissiezones van elke stad.

De invoering van emissiezones in België heeft tot doel de luchtkwaliteit te verbeteren, maar het kan leiden tot onzekerheid en verwarring onder automobilisten. Het is van groot belang om op de hoogte te blijven van de regels en voorschriften van de specifieke stad waarin je rijdt om problemen en boetes te voorkomen.


  • Tweedehands auto inschrijven?

  • Aluminium velgen herstellen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Lage-emissiezone België tabel?