WhatsApp

Alcohol en drugs in het verkeer

Het is van het grootste belang om te beseffen dat rijden onder invloed van alcohol in het verkeer strikt verboden is. De wet stelt duidelijke grenzen aan het toegestane alcoholgehalte in het bloed van bestuurders. Deze wettelijke alcoholgrens verschilt per land en regio. In Nederland bijvoorbeeld is de wettelijke alcoholgrens voor bestuurders van motorvoertuigen vastgesteld op 0,5 promille, terwijl voor andere bestuurders zoals fietsers een limiet van 0,2 promille geldt.

Het is van groot belang om te realiseren dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol een negatieve invloed kunnen hebben op het rijgedrag en de reactietijd van een bestuurder. De meest veilige optie is dan ook om helemaal geen alcohol te drinken voordat je gaat rijden. Als er toch alcohol is genuttigd, is het verstandig om voldoende tijd te laten verlopen voordat je plaatsneemt achter het stuur, zodat de alcohol in je systeem kan afnemen. Tevens is het aan te raden om altijd een plan klaar te hebben voor veilig vervoer naar huis, zoals een taxi of een nuchtere vriend.

In België bijvoorbeeld blijkt uit onderzoek van VIAS dat alcoholgebruik in het verkeer een wijdverbreid probleem is. Ongeveer 23% van de Belgen geeft aan ooit betrokken te zijn geweest bij een ongeval of bijna-ongeval als gevolg van alcoholconsumptie. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen cognitieve functies beïnvloeden, wat zich vertaalt in verminderde inschatting van afstanden, snelheden, reactiesnelheid en voertuigcontrole. Tunnelvisie en verminderde alertheid zijn ook veelvoorkomende gevolgen van alcoholgebruik, waardoor gevaarlijke situaties lastiger te herkennen en te vermijden zijn.

In België gelden specifieke bloedalcohollimieten voor verschillende soorten bestuurders en voertuigen. Beginnende bestuurders, die een rijbewijs hebben dat minder dan 2 jaar oud is, hebben een limiet van 0,2‰. Voor ervaren bestuurders ligt deze grens op 0,5‰. Er gelden verschillende boetes en rijverboden bij overtreding van deze limieten, variërend afhankelijk van het gemeten promillage. De straffen kunnen variëren van een directe boete tot rijontzeggingen en zelfs taakstraffen of gevangenisstraffen in ernstige gevallen.

Het is duidelijk dat het rijden onder invloed van alcohol aanzienlijke risico's met zich meebrengt, niet alleen voor de bestuurder zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Het is daarom van cruciaal belang om bewust te zijn van de wettelijke limieten, de gevolgen van alcoholgebruik op het rijgedrag en de mogelijke sancties bij overtreding. Verkeersveiligheid en de bescherming van levens staan altijd voorop.

  • Roest verwijderen van mijn auto?

  • Bonus-malussysteem: In het bonus-malussysteem wordt uw autoverzekering berekend.

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Alcohol en drugs in het verkeer