WhatsApp

Aanschaf winterbanden heeft nog geen haast

Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijzel en natte wegen. Ze hebben een dieper profiel en een speciaal rubbermengsel waardoor ze beter grip hebben in deze omstandigheden dan all-season of zomerbanden. Omdat winterbanden speciaal ontworpen zijn voor de winterse omstandigheden, is er geen sprake van een "rush" voor winterbanden zoals soms het geval is voor andere producten. Winterbanden worden voornamelijk verkocht tijdens de wintermaanden wanneer de weersomstandigheden dit vereisen.

Door het milde herfstweer hebben de Belgen nog niet deelgenomen aan de aankoop en montage van winterbanden. Bandenfabrieken maken dus een rustige periode door, maar als het ineens kouder wordt, moeten automobilisten door een plotselinge stijging van de vraag mogelijk langer wachten met het kopen van winterbanden. Het gebrek aan belangstelling voor winterbanden dit jaar komt door het zonnige en milde herfstweer. Mensen hebben niet de neiging om winterspecifieke banden te kopen en ze zonder strenge vorst te dragen. Ook denken veel automobilisten nog steeds dat winterbanden alleen nuttig zijn als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Ook vergeten ze vaak dat deze banden ook in de regen meer veiligheid bieden. 7 graden winterbanden zorgen voor meer veiligheid bij koude temperaturen en winterse weersomstandigheden zoals sneeuw en ijs op de weg. Sneeuw of ijs is niet nodig om winterbanden te monteren. Zo lijken winterbanden al beter te presteren dan zomerbanden bij temperaturen onder de 7 graden. Het rubber van winterbanden is beter bestand tegen koudere temperaturen en winterbanden zorgen voor meer grip op de weg. Winterbanden zijn ook gemakkelijker te starten vanuit stilstand.

Winterbanden zijn niet verplicht In België is het gebruik van andere banden in de winter niet verplicht. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft de mogelijkheid onderzocht om banden verplicht te stellen in België, maar uit onderzoek blijkt dat de verplichting tot winterbanden geen noemenswaardige positieve impact zal hebben. Winterbanden bieden meer veiligheid bij lagere temperaturen, maar zijn alleen echt nuttig bij extreem winterweer. Ook het verplicht stellen van het gebruik van winterbanden zal het aantal ongevallen niet verminderen. Volgens het BIVV gebeuren de meeste ongevallen op droge wegen. Ook zijn het niet alleen banden waar rekening mee moet worden gehouden bij winterweer. Niet alleen om veiligheidsredenen, maar ook omdat winterbanden in sommige landen verplicht zijn.

In Oostenrijk, Frankrijk en Italië boeken jaarlijks veel toeristen skivakanties, dus winterbanden moeten bij bepaalde weersomstandigheden of op bepaalde wegen worden gebruikt. Zelfs als het niet verplicht is, is het ten zeerste aan te raden om winterbanden te wisselen voordat u op vakantie gaat. Er zijn geen all-season banden en sommige automobilisten kiezen voor all-season banden in plaats van winterbanden. Ze kunnen in principe het hele jaar, zomer en winter, gebruikt worden. De banden combineren de voordelen van winter- en zomerbanden. Combinatiebanden worden echter niet aanbevolen, omdat deze slechter scoren dan alleen winter- en zomerbanden. De meeste all-season banden presteren niet goed op natte of droge wegen. Investeer daarom het beste in een set winter- en zomerbanden. België heeft voorlopig geen winterbanden nodig, maar dat zal snel veranderen als het kouder wordt. Wil je op de hoogte blijven? Volg auto-verkopen-belgie.com op social media.

  • Ford Genk: een beknopte historie

  • Volkswagen heeft ambities om grootste autofabrikant te worden

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Aanschaf winterbanden heeft nog geen haast