WhatsApp

Opel-fabriek in Bochum gaat dicht

Opel Bochum was een grote automobielfabriek gelegen in het Duitse Bochum, en was eigendom van de General Motors dochter Opel. De fabriek was een van de grootste werkgevers in de regio en speelde een belangrijke rol in de Duitse automobielfabricage.

Opel Bochum sloot de deuren in 2014 als gevolg van een grote reorganisatie bij General Motors en Opel. De fabriek stond al jaren onder druk vanwege daling van verkoop en toenemende concurrentie, De sluiting van de fabriek was een van de maatregelen die genomen werden om de Europese activiteiten van General Motors op de lange termijn winstgevender te maken.

De sluiting van de fabriek had een enorme impact op de arbeiders en de regio, met duizenden banen die verloren gingen en een grote economische klap. Er zijn wel initiatieven ontplooid om nieuwe werkgelegenheid te creëren en om de regio te herstellen van de economische schade.

Opel Bochum sluit

In België zorgde de ineenstorting van Ford Genk voor veel opschudding en frustratie, en hetzelfde gevoel in Duitsland bij Opel. De Duitse autofabrikant sloot zijn fabriek in Bochum. De productie zou eindigen op vrijdag 5 december. De sluiting van Opel Bochum komt 4 jaar na de sluiting van de Antwerpse fabriek, die begin jaren zestig werd geopend. Opel, onderdeel van General Motors uit de Verenigde Staten, opende de fabriek om de productie te verhogen en de productie uit te breiden. Het eerste in Bochum geproduceerde model was de Opel Kadett. In slechts 5 jaar zijn er 1 miljoen auto’s van dit model verkocht. Vanaf die periode leek Opel het prima te doen, maar nu, na 52 jaar productie, moet de fabriek in Bochum de deuren sluiten. Een van de grootste problemen waarmee de Duitse concurrent Opel wordt geconfronteerd, is de stevige concurrentie van andere bekende Duitse merken. Vooral Volkswagen is een geduchte concurrent. Volgens experts wordt Volkswagen de beste van de twee automerken. Eind jaren tachtig kon Opel veel leren van Volkswagen, vooral op het gebied van kwaliteit en innovatie. Dus de donkere dagen van Opel begonnen begin jaren negentig en de verkoop steeg weer, maar het algemene vertrouwen in Opel nam af als gevolg van meerdere terugroepacties.

De eerste zware klap voor de fabriek in Bochum kwam begin jaren 2000. Bij Bochum werken 23.000 mensen. Dat aantal daalde tot slechts 6.000 medewerkers. Dit aantal neemt in de loop der jaren af. Vandaag zouden er 3.300 mensen in dienst zijn. Opel Antwerpen Om kosten te besparen kondigde Opel al in 2007 aan dat het zijn Antwerpse vestiging zou reorganiseren. In eerste instantie wordt het personeelsbestand bijna gehalveerd en wordt de Opel Astra vervangen door een SUV. Drie jaar later, in 2010, werd besloten de fabriek te sluiten. In december van dat jaar ging de fabriek definitief dicht. Opel had op dat moment 2.500 medewerkers in Antwerpen en “Transfergesellschaft” had nog 3.300 medewerkers in Bochum. Dit maakt de fabriek in Bochum een ​​van de grootste autofabrieken in Duitsland. Het centrale onderdelenmagazijn van Opel zou in 2020 nog steeds 600-700 mensen in dienst kunnen hebben. Andere medewerkers kunnen contact opnemen met “Transfergesellschaft”. Een dergelijke Transfergesellschaft is een stuk Duitse wetgeving die ontslagen werknemers accepteert en begeleidt bij het vinden van een nieuwe baan. Dit soort begeleiding is zeer welkom.

De gemiddelde leeftijd van medewerkers in Bochum is 50 jaar. Veel van deze medewerkers hebben de afgelopen 20 jaar gewerkt voor Opel. Op zo’n leeftijd een nieuwe baan vinden is niet eenvoudig. Volgens de vakbond zal het sluiten van de fabriek veel geld opleveren voor moederbedrijf General Motors. Vergoeding van 125.000 euro per werknemer. Daardoor zal er zo’n 550 miljoen euro aan jobbegeleiding en ontslagvergoedingen moeten worden uitgegeven. 5 december Hoewel de fabriek in Bochum de laatste jaren onrendabel was door overproductie, is de fabriek een belangrijk jaar voor Opels actieve productie. De meest succesvolle modellen van de Duitse autofabrikant die in Bochum zijn gebouwd, zijn de Opel Kadett en Manta. Deze modellen zijn niet meer in productie. Opel Astra en Zafira worden nog steeds gebouwd in Bochum. Die productie stopt deze week. Op vrijdag 5 december rolt de laatste auto van de band. Net als de Ford Genk zal Opel Bochum naar verwachting tegen het einde van het jaar sluiten. Nieuwe investering Terwijl de fabriek in Bochum zich voorbereidt op sluiting, blijft Opel investeren in de fabriek in Rüsselsheim, ook in Duitsland. Rüsselsheim krijgt de opdracht om de nieuwe Opel SUV te produceren.

Die SUV zou ruimer moeten zijn dan de Opel Zafira en beter dan de Opel Insignia. Het model wordt tegen het einde van het decennium gelanceerd. Opel heeft 245 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd om de fabriek in Rüsselsheim de productie van de nieuwe SUV te laten absorberen. Daarnaast wordt er 1 miljard euro geïnvesteerd in de productie van motoren en transmissies. De productie vindt plaats in 3 verschillende fabrieken: Kaiserslautern en Rüsselsheim in Duitsland en Tychy in Polen. Investeringen in deze fabrieken zijn gericht op het leveren van zuinigere motoren en transmissies. De Opel-fabriek was de tweede grote autofabriek in Europa die deze maand werd gesloten. Om op de hoogte te blijven van andere mogelijke sluitingen, kan je auto-verkopen-belgie.com online volgen.

  • Dacia Logan faalt bij crashtest

  • Ford Genk: een beknopte historie

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Opel-fabriek in Bochum gaat dicht