WhatsApp

Dacia Logan faalt bij crashtest

De Dacia Logan is een compacte middenklasseauto die wordt geproduceerd door de Roemeense automobielfabrikant Dacia, een dochteronderneming van Renault. De Logan is bekend om zijn betaalbare prijs en eenvoudige techniek. Wel bestaat er Euro NCAP crashtest waarin voertuigen getest worden op hun veiligheid en zijn er een aantal oudere modellen die hieronder vielen, maar recente modellen zijn getest door Euro NCAP zonder problemen. Het is wel zo dat er verschil zit tussen Europese en Amerikaanse voertuigen, 

Dacia Logan mislukt crashtest

Bij een frontale of zijdelingse aanrijding kan de nieuwe Dacia Logan zijn bestuurder en passagiers niet voldoende beschermen. Dat blijkt uit de resultaten van de Europese crashtest. 3 van de 5 sterren, de nieuwe Logan viel. De tests werden uitgevoerd op de toerversie van het nieuwe model van de Dacia Logan MCV, en de resultaten van de crashtest van de nieuwe Logan waren teleurstellend. Crashtest levert 5 punten op. Nieuwe auto’s moeten 4 of 5 punten krijgen. Met slechts 3 van de 5 sterren blijft de nieuwe Dacia onder de minimumscore. Onbeschermde passagierscrashtests hebben aangetoond dat het passagierscompartiment van de auto sterk vervormd is bij een frontale botsing. Door de klap ontstond een scheur in de voetenruimte en bewogen de pedalen, wat gevaarlijk was voor de voeten en enkels van de bestuurder. Zelfs bij een aanrijding van opzij zijn de bestuurder en passagiers niet goed beschermd. Zij-airbags beschermen het hoofd van de bestuurder onvoldoende. Daarnaast wordt ook de bestuurdersstoel verplaatst, waardoor de veiligheidsgordel vast komt te zitten en de bestuurder deze niet kan losmaken zonder de veiligheidsgordel om te doen. De Dacia is veilig De Dacia scoorde slechts 57 procent in crashtests, wat gelijk staat aan 3 sterren. Nieuwe auto’s zouden nu minimaal 70 procent of 4 sterren moeten scoren bij crashtests, aldus de Nederlandse automobilistenorganisatie ANWB.

Daarom vroeg de ANWB Dacia om deze tekortkomingen zo snel mogelijk aan te pakken en te verhelpen, en Dacia antwoordde na publicatie van de resultaten dat haar modellen veilig zijn en voldoen aan de wereldwijd geldende veiligheidseisen. De reden voor de slechte resultaten was volgens de fabrikant het gebruik van strengere meetmethoden tijdens crashtests. De eisen en normen om goed te presteren in crashtests zijn dit jaar aangescherpt, waardoor een auto met slechts 3 sterren volgens Dacia nog steeds erg veilig is. De fabrikant heeft toegezegd de tekortkomingen te onderzoeken, maar het is onduidelijk of Dacia ook effectief zal optreden tegen de matige resultaten. Euro NCAP crashtests worden uitgevoerd door Euro NCAP, het bureau dat sinds 1997 controleert hoe (on)veilig nieuwe auto’s zijn. Auto’s zijn als ze een ongeluk hebben. Tijdens de test wordt de veiligheid van de auto getest bij verschillende soorten crashes. Frontale botsing controleert wat er gebeurt als twee auto’s van hetzelfde gewicht met elkaar in botsing komen. Bij een aanrijding van opzij kwam een ​​stilstaande auto tegen de bestuurderskant terecht. Bij het testen van palen wordt de paal zijdelings geraakt. Bedien op deze manier de airbag. De resultaten van de Europese crashtests worden uitgedrukt in een percentage gevolgd door een asterisk. Hoe beter het resultaat, hoe hoger het aantal verdiende sterren. Het maximale aantal sterren dat een auto kan krijgen is 5. Een minder veilige auto krijgt natuurlijk minder sterren. Over het algemeen worden auto’s die 4 en 5 sterren verdienen als veilig beschouwd. Met slechts 3 sterren zou de Dacia de crashtest niet doorstaan. 11 crashtests Naast de kersvers Dacia Logan werden nog tien andere auto’s getest. Alleen Dacia scoorde te laag.

Zeven van de andere 10 auto’s, waaronder de Ford Mondeo-wagon, de Volkswagen Passat en de Kia Sorento, kregen een 5-sterrenbeoordeling. Andere wagens, waaronder 2 Smart-modellen, een Opel Corsa en een Mini Cooper, kregen 4 sterren voor veiligheid. Dit is niet de eerste keer dat de Dacia slechte resultaten boekt in Europese crashtests. Een paar jaar geleden scoorde ook de Dacia Lodgy MPV amper 3 sterren. Ook bij die crashtest bleek dat de auto bij een frontale botsing ernstig vervormd was, waardoor de veiligheid van de inzittenden sterk afnam. In hetzelfde jaar kreeg Dacia Sandero slechts 1 ster voor de veiligheid van Euro NCAP’s Latijns-Amerikaanse tegenhanger, Latin NCAP. Dacia maakt weliswaar goedkope auto’s, maar klanten accepteren het niet om veiligheid op te offeren om de prijzen laag te houden. NCAP gelooft ook dat veiligheid het allerbelangrijkste is in een auto, hoeveel de bestuurder er ook voor betaalt. Zolang de auto voldoende bescherming biedt in gevaarlijke situaties, kunnen prestaties, comfort en uitstraling worden bespaard, dus Dacia is niet zo goed als andere automerken als het om veiligheid gaat. Meer weten over Dacia en auto’s? Volg auto-verkopen-belgie.com online.

  • Bedrijfswagen opnieuw in problemen

  • Opel-fabriek in Bochum gaat dicht

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Dacia Logan faalt bij crashtest