Fiat brengt Ferrari naar de beurs
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft in 2016 aangekondigd dat het zijn high-end sportwagenmerk Ferrari naar de beurs zou sturen. Dit betekende dat een deel van de aandelen van Ferrari zou worden verkocht aan het publiek en dat het bedrijf zelfstandig zou worden.
Het doel van deze stap was om geld op te halen voor FCA om te investeren in de groei en ontwikkeling van de rest van het bedrijf, waaronder de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de verbetering van bestaande productielijnen. Bovendien zou de beursgang van Ferrari ook de waardering van het merk verhogen en de transparantie verhogen.
De beursgang van Ferrari vond plaats op 4 oktober 2015, met een introductieprijs van $52 per aandeel. Het bedrijf werd genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE) onder het symbool "RACE". De beursgang was een groot succes, met de aandelen Ferrari die met meer dan 17% stegen op de eerste dag van de handel. De beursgang was ook een groot succes voor FCA, die ongeveer $893 miljoen ophaalde van de verkoop van de aandelen.
Sindsdien is Ferrari een onafhankelijk bedrijf, maar FCA blijft een belangrijk aandeelhouder. Het bedrijf blijft zich richten op de ontwikkeling en productie van high-end sportwagens en blijft een van 's werelds meest gewilde automerken.
Fiat duwt Ferrari naar de beurs
Ferrari is sinds 2008 bijna volledig in handen van de Italiaanse Fiat Group. Fiat bezit 90% van Ferrari. De overige 10% is in handen van de familie Ferrari. Het monopolie van Fiat komt ten einde. Ferrari-aandelen zullen worden genoteerd op de Amerikaanse beurs. Er was een tijdje enige verwarring over wat er met Ferrari zou gebeuren. Ferrari maakt sinds de overname door Fiat in 2008 deel uit van de Fiat Chrysler Group. Sinds 2012 verkeert Fiat echter in financiële problemen. Dit komt vooral door de crisis in Italië, de grootste afzetmarkt van de Italiaanse automarkt, die financieel niet erg sterk staat. Dat jaar daalde de Italiaanse autoverkopen met 24%. De auto-industrie heeft sinds het einde van de jaren zeventig niet zo’n sterke achteruitgang gekend.Tegenvallende autoverkopen bij de lancering van Ferrari hebben de Italiaanse autofabrikant in financiële problemen gebracht. Om deze problemen te voorkomen, besloot de fabrikant de Ferrari-inventaris te verkopen. Fiat heeft 10% van zijn aandelen op een openbare veiling geplaatst. De meerderheid van de aandelen is in handen van aandeelhouders van Fiat Chrysler Group. Fiat wil zijn aandelen verkopen om nog eens 5 miljard euro op te halen. Analisten zeiden echter dat het enigszins ambitieus was. Ferrari-aandelen zijn € 3 miljard waard, wat nog steeds veel geld is. Aandelen zullen zich in eerste instantie vooral richten op Amerikaanse aandelen, maar Fiat kan ook naar Europese aandelen gaan, samen met Ferrari. De lage cijfers van Fiat zijn teleurstellend in heel Europa, vooral in vergelijking met andere Europese automerken zoals het Duitse Opel en het Franse Peugeot Citroën.
In de jaren negentig bedroeg het marktaandeel van Fiat in West-Europa nog 13%. Dat percentage is gedaald tot slechts 6%. Ook het aantal productie-eenheden werd bijna gehalveerd. Rond de eeuwwisseling produceerde Fiat nog een miljoen auto’s per jaar. Vandaag is dat aantal gedaald tot 550.000. De fabrieken van Fiat kunnen slechts op ongeveer 53% van de capaciteit draaien. Daarmee is Fiat de kleinste autofabrikant van Europa. Chrysler helpt Fiat wendde zich in 2012 tot zijn Amerikaanse partner Chrysler voor hulp om uit de financiële problemen te komen. Door een belang in Chrysler te kopen, zal de Italiaan ook profiteren van de financiering van de Amerikaanse fabrikant. Sinds augustus 2014 zijn Fiat en Chrysler officieel gefuseerd tot FCA, Fiat Chrysler Automobiles. Ferrari, dat ook deel uitmaakt van de groep, heeft besloten zijn dochteronderneming af te splitsen om geld vrij te maken voor nieuwe projecten. Wil je meer weten over Fiat, Chrysler, Ferrari en alle andere automerken, volg dan auto-verkopen-belgie.com online voor de laatste informatie.
-
Invoering van tol op Duitse snelwegen
-
BMW komt met webshop voor i3
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”