WhatsApp

Auto blijft de keuze van de Brusselaars

Het is waar dat in Brussel het gebruik van de auto relatief hoog is in vergelijking met andere steden, mede door de grote spreiding van de stad en de beperkte dekking van het openbaar vervoer. Er zijn echter ook inspanningen om het gebruik van de auto te verminderen en het openbaar vervoer, fietsen en lopen te stimuleren, zoals de ontwikkeling van een fietspadennetwerk en de aanleg van trams en metrolijnen.

Brusselaars blijven auto kiezen

Van 1999 tot 2010 kozen meer Brusselaars voor ander vervoer dan de auto. Een positieve evolutie, maar het verkeersprobleem is niet opgelost. Het grootste deel van de afstand voor Brusselaars is nog steeds met de auto. Minister van Transport Pascal Smet publiceerde woensdag onderzoeksgegevens over het reisgedrag van Brusselaars tussen 1990 en 2010. Uit de cijfers blijkt dat op 11 jaar tijd het aantal Brusselaars dat enkel met de wagen reist, is gedaald van 53% naar 33%. 20% gedaald. Het lijkt een positieve evolutie, maar het grootste deel van de afstand wordt nog steeds afgelegd door auto’s. Langere files en spitsuren Het autogebruik van Brusselaars mag dan tussen 1999 en 2010 zijn afgenomen, de files en spitsuren werden in deze periode langer. Auto’s blijven prominent aanwezig. Vorige maand werd bekend dat de verkeerscongestie in Vlaanderen met 20% was toegenomen. De spitsuren zijn ook langer geworden. De spits van vandaag begint bijvoorbeeld om 6.30 uur. en duurde tot 20.00 uur. Het spitsuur is daardoor bijna 2 uur langer dan het spitsuur dat in 1999 om 07:15 uur begon. 19:00 uur. einde. Fietsen aanmoedigen Om het verkeersprobleem op te lossen, wil minister Smet het fietsen promoten bij de Brusselaars.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de verplaatsingen in het Brussels Gewest korter zijn dan 3 km. Deze afstand is gemakkelijk met de fiets te overbruggen, maar slechts 40% van de Brusselaars bezit een fiets. Voor korte verplaatsingen reizen Brusselaars het liefst te voet. Om de overige 60% van de Brusselaars te overtuigen van het gemak van fietsen, wilde Smet Brussel voorzien van fietspaden. Auto’s worden niet vergeten. Een volledig verbod op auto’s in Brussel was niet de bedoeling, maar er wordt nagedacht over manieren om auto’s minder zichtbaar te maken in de Brusselse straten. Volgens Smet neemt de auto momenteel te veel ruimte in beslag in de stad. Om het aantal auto’s in steden te verminderen zonder automobilisten te straffen, overweegt Smet initiatieven zoals ride-sharing en car-sharing. Ook wil hij in het openbaar vervoer meer investeren. In de nieuwe studie, in opdracht van het Kenniscentrum Vervoer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, werd gekeken naar het verplaatsingsgedrag van Brusselaars. Het centrum organiseert regelmatig enquêtes om de verkeerssituatie te analyseren in de hoofdstad. Volgend jaar wordt een nieuwe enquête georganiseerd om de verdere evolutie van het reisgedrag van Brusselaars te onderzoeken. Deze resultaten worden waarschijnlijk in 2016 gepubliceerd. Vindt u, net als een Brusselaar, deze wagen te opvallend in de hoofdstad of in België als geheel? U kunt uw auto snel online verkopen.

Deel dit artikel:

  • Mercedes opteert voor een heldere benaming van zijn modellen

  • Belgen zijn bang om bandendruk te meten

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Auto blijft de keuze van de Brusselaars