WhatsApp

Elektrische auto's worden in België niet erg populair

In het algemeen lijkt het erop dat de acceptatie van elektrische voertuigen in België lager is dan in sommige andere Europese landen. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan infrastructuur voor oplaadpunten en beperkte keuze aan modellen in vergelijking met andere landen.

Belgen zijn niet enthousiast over elektrische auto’s

Het is duidelijk dat we niet erg enthousiast zijn over elektrische auto’s, en tijdens de Brusselse Salon werd opnieuw duidelijk dat autokopers weinig interesse hebben in plug-in voertuigen. We kunnen concluderen dat elektrische auto’s niet erg populair zijn. Maar hoe? Uit een onderzoek onder duizend respondenten bleek dat 95% van de Belgen gelooft dat een volledig elektrische auto duurder is dan een auto met een benzine- of dieselmotor. Als we kijken naar de werkelijke autoverkopen, zijn er in 2013 zo’n 300 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Dit is een daling van maar liefst 44% ten opzichte van 2012. De reden voor de lage verkopen De bijna halvering van de autoverkopen is een groot verschil. Net zoals de autoverkopen in Nederland nieuw leven werden ingeblazen door de heffingskorting van de overheid, is de afschaffing van de 30% heffingskorting op de verkoop van elektrische voertuigen ons dood.

Zolang de Belgische overheid de aankoop van elektrische auto’s niet subsidieert, kiezen we voor auto’s die op conventionele brandstoffen rijden. In dit geval koopt meer dan 41% benzineauto’s en 38% dieselmotoren, Renault heeft bijvoorbeeld 85 Zoés, 8 Fluences, 70 Kangoos en 100 Twizys verkocht. Als we het vergelijken met Nederland, ziet de verkoop er heel anders uit. Daar worden elke maand ongeveer 100 Zoés geregistreerd, om nog maar te zwijgen van andere modellen. Zelfs in Luxemburg verkopen ze meer elektrische auto’s. Wat is een beter moment om autokopers enthousiast te maken dan op het Autosalon van Brussel? Bezoekers kunnen milieuvriendelijke alternatieven voor conventionele benzine- en dieselmotoren van dichtbij bekijken, zoals de Renault Zoe. Met vijf sterren werd de Zoe vorig jaar door EuroNCAP uitgeroepen tot beste stadsauto voor veiligheid. In theorie biedt de volledig elektrische vierdeurs een actieradius van 210 kilometer. Hoe kunnen we niet geïnteresseerd zijn in elektrische auto’s? Hoog autogebruik: voor 87% van de respondenten is de auto het meest gebruikte vervoermiddel. Twee dingen spelen een grote rol in waarom we niet klaar zijn voor volledig elektrische voertuigen: oplaadinfrastructuur en economische voordelen.

Laadpunten In 2011 zouden er in Vlaanderen 10.000 laadpunten zijn. Er zijn er nu zeshonderd beschikbaar. Dit is nauwelijks een budget: er is 10 miljoen euro gereserveerd. Nadat er zeshonderd laadpalen waren gebouwd, nam dit aantal niet toe. Bovendien heeft Renault voor autokopers een speciale aankoopmethode geïntroduceerd: Tevredenheid of Inruil. Ben je na 9 maanden niet tevreden met je EV, dan kun je de Zoe inruilen voor een klassieke Renault. Zelf de auto verkopen Als u niet tevreden bent, kunt u de auto natuurlijk altijd zelf verkopen. Tegenwoordig doe je dit eenvoudig op een van de autoverkoopwebsites. Een voorbeeld van een autoverkoopwebsite is auto-sales-belgie.com. Hier kunt u auto’s met conventionele verbrandingsmotoren verkopen, maar ook elektrische auto’s. Het registreren van uw auto is eenvoudig. Vul online de autogegevens in en uw auto wordt geplaatst in een beveiligde autoveiling. Uw auto is waardevol en u ontvangt binnen 1 dag waardevolle aankoopaanbevelingen van 5.000 aangesloten autokopers. Wij werken alleen met door de RDW goedgekeurde autokopers. Verkoop uw auto veilig, snel en gemakkelijk!


  • Autoverkopen nogmaals stabiel

  • auto-verkopen-belgie: op Q-music en Joe FM

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Elektrische auto's worden in België niet erg populair