WhatsApp

Afschrijving auto: Zo bereken je het!

Afschrijving is het proces waarbij de waarde van een bezit, zoals een auto, afneemt met de tijd. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals het gebruik van het bezit, de leeftijd van het bezit en de veroudering van het bezit. Afschrijving wordt vaak gebruikt om de waardevermindering van een bezit te weerspiegelen in de financiële verantwoording van een bedrijf of individu.

Er zijn verschillende manieren om de afschrijving van een auto te berekenen, afhankelijk van de methode die wordt gebruikt. Een van de meest gebruikelijke methoden is de lineaire afschrijvingsmethode, waarbij de afschrijving van een bezit wordt berekend door de aanschafprijs te delen door de verwachte levensduur van het bezit. Dit geeft een constante afschrijving per periode, zoals per jaar.

Een andere methode is de degressieve afschrijvingsmethode, waarbij de afschrijving van een bezit sneller plaatsvindt in de eerste jaren en dan afneemt naarmate het bezit ouder wordt. Dit wordt vaak gebruikt voor bezittingen die snel afschrijven, zoals auto's.

Het is belangrijk om te onthouden dat afschrijving slechts een schatting is van de waardevermindering van een bezit en dat de werkelijke afschrijving kan afwijken van de berekende afschrijving. Als u op zoek bent naar een manier om de afschrijving van uw auto te berekenen, kunt u misschien een online afschrijvingscalculator gebruiken of contact opnemen met een professioneel waardebepalingsbedrijf om u te helpen bij het bepalen van de afschrijving van uw auto.

De afschrijving van een auto verloopt in verschillende stadia gedurende de levensduur van de auto. We bedoelen dat het afschrijvingspercentage van jaar tot jaar varieert, maar auto’s schrijven de eerste jaren het snelst af.
Deze .

Hoeveel is mijn auto waard?
Claim gratis de waarde van uw auto. Snel en gemakkelijk verkopen tegen de beste prijs!

Welke factoren bepalen de afschrijving van een auto?

leeftijd
De belangrijkste factor die het afschrijvingsbedrag bepaalt. Dit zijn de moeilijkste eerste jaren. Sommige auto’s verloren in de eerste twee jaar maar liefst 40% in waarde. Daarna was het gelukkig niet zo moeilijk. Als u langer met de auto rijdt, schrijft u gemiddeld per jaar minder af.
kilometerstand
Afgezien van de leeftijd van het voertuig, is het aantal kilometers een andere belangrijke factor bij de afschrijving van auto’s. Het werkt echter anders met de leeftijd. Hoe minder u rijdt, hoe langer uw auto meegaat.
Kaart
Sommige merken staan ​​bekend om hun duurzaamheid en waarde.

Daarnaast is de ontwikkeling van de afschrijving ook afhankelijk van gebruikssporen (intern en extern) en onderhoudshistorie. Alles bij elkaar genomen zijn deze factoren voor elk voertuig zo verschillend dat ze moeilijk afzonderlijk te berekenen zijn.
Daarom gebruiken we bij auto-verkopen-belgie.com de huidige marktwaarde om de waarde van de auto te meten.
De berekening is gebaseerd op de aanschafwaarde van de auto (nieuwwaarde), het aantal gereden kilometers en het bouwjaar. Daarnaast spelen natuurlijk ook merk en model een rol.
Merken die bekend staan ​​om hun betrouwbaarheid hebben vaak meer restwaarde dan auto’s die veel onderhoud vergen. Je moet ook rekening houden met de zuinigheid van de auto.
Gratis online evaluatie Gratis online evaluatie Merk Kies merk Model Kies model Bouwjaar Kies bouwjaar Gratis schatting nu
2. Bereken de afschrijving van de auto
Er zijn een paar manieren om de jaarlijkse afschrijving te berekenen. Hiervoor heb je nodig:

De nieuwwaarde van de auto
levensverwachting
De restwaarde van uw auto

Voorbeeld afschrijving auto
Als uw wagen een nieuwwaarde heeft van 35.000 euro, is de restwaarde 12.000 euro (berekend met de waarderingstool van auto-verkopen-belgie.com). U verwacht dat de auto 6 jaar meegaat. Voer dan de volgende berekeningen uit:
EUR 35.000 (nieuwwaarde) – EUR 12.000 (restwaarde) = EUR 23.000: 6 (verwachte gebruiksduur) = EUR 3.833,33.
In dit geval bedragen de gemiddelde jaarlijkse afschrijvingskosten 3.833,33 EUR.

Bespaart u jaarlijks op de afschrijving van uw auto? Dan spaart u aan het einde van de levensduur van uw auto genoeg geld om direct een nieuwe auto te kopen als u uw bestaande auto verkoopt.

3. Afschrijvingskosten per merk en model op auto-sales-belgie.com
Het afschrijvingspercentage voor elk voertuig kan sterk variëren. Niet alleen elk type auto, maar zelfs elk merk, verschillende modellen hebben verschillende afschrijvingskosten. Op internet vind je genoeg info over de afschrijving van diverse voertuigen, maar in het afschrijvingsoverzicht is het moeilijk om een ​​recente lijst van auto’s van dezelfde klasse te vinden.
Vergelijk bijvoorbeeld de afschrijving van een (kleine) SUV met een hatchback, die op dezelfde lijst staat als een stationwagen. Omdat we dachten dat dit een vertekend beeld gaf, hebben we de restwaarde van de auto berekend op basis van onze taxatietool.
Om de transparantie van het onderzoek te behouden, hebben we ervoor gekozen om de afschrijving voor meerdere voertuigtypen te tonen.
Bereken auto-afschrijving voor stadsauto’s
Stadsauto’s zijn relatief kleine en gemakkelijk te manoeuvreren voertuigen. Hierdoor is de auto makkelijk in de stad te gebruiken. Manoeuvreren door smalle straatjes en parkeren in krappe ruimtes wordt eenvoudig gemaakt.
Hieronder hebben we de nieuwwaarde en afschrijving na 2 jaar vermeld van enkele bekende stadsauto’s. De tabel geeft aan welke auto’s in de loop van de tijd het meest en het minst zijn afgeschreven.

Type auto
nieuwe waarde
restwaarde auto-sales-belgie.com
Afschrijvingskosten na 2 jaar (%)

Mitsubishi Space Star
€ 12.490
8.077 EUR, -
35%

Volkswagen
EUR 15.370
9.312 euro, -
39%

Renault Twingo
EUR 10.790,-
€ 6.393,-
41%

Skoda Citi
€ 13.320,-
7.302 euro, -
45%

Peugeot 108
EUR 15.080
7.215 EUR, -
52%

Hyundai i10
17.295 EUR
7.916 EUR, -
54%

Mitsubishi Space Star

Nieuwwaarde: EUR 12.490
auto-sell-belgie.com
Restwaarde: € 8.077
Afschrijvingskosten
Na 2 jaar (): 35

Volkswagen

Nieuwwaarde: EUR 15.370
auto-sell-belgie.com
Restwaarde: EUR 9.312
Afschrijvingskosten
Na 2 jaar (): 39

Renault Twingo

Nieuwwaarde: EUR 10.790,-
auto-sell-belgie.com
Restwaarde: EUR 6.393
Afschrijvingskosten
Na 2 jaar (): 41

Skoda Citi

Nieuwwaarde: EUR 13.320
auto-sell-belgie.com
Restwaarde: EUR 7.302,-
Afschrijvingskosten
Na 2 jaar (): 45

Peugeot 108

Nieuwwaarde: EUR 15.080
auto-sell-belgie.com
Restwaarde: EUR 7.215
Afschrijvingskosten
Na 2 jaar (): 52

Hyundai i10

Nieuwwaarde: EUR 17.295
auto-sell-belgie.com
Restwaarde: EUR 7.916
Afschrijvingskosten
Na 2 jaar (): 54

Afschrijving berekenen voor een stationwagen
De stationwagen is een populair voertuig in België. Dat komt omdat de auto praktisch is. Er is weinig verschil in lengte met de sedan, maar dankzij de hogere achterkant is er voldoende kofferruimte.
Hier zijn enkele bekende modellen die na 2 jaar afschrijven. Van de stationwagens heeft de Skoda Octavia Combi Ambition het laagste afschrijvingspercentage na 2 jaar, terwijl de Opel Astra Sports Tourer het hoogste heeft.

Type auto
nieuwe waarde
auto-sell-belgie.com restwaarde
Afschrijvingskosten na 2 jaar (%)

Skoda Octavia Combi Ambition
€ 25.690
EUR 14.996
41%

Volkswagen Passat Comfortline
€ 35.850
€ 20.438
42%

Seat Leon FR
26.900 euro
EUR 14.396
46%

Mercedes-Benz E-Klasse 200
46.800 euro
€ 24.425
47%

Opel Astra Sports Tourer
24.795 EUR
11.919 EUR
51%

Skoda Octavia Combi Ambition

Nieuwwaarde: € 25.690
auto-verkopen-belgie.com Restwaarde: 14.996 EUR
Afschrijving na 2 jaar (%): 41

  • Auto check: gebruik onze dagwaardeberekening

  • Peugeot: Een oud merk

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Afschrijving auto: Zo bereken je het!