WhatsApp

Garantie verplicht bij tweedehands auto?

Het is niet verplicht om een tweedehands auto met garantie te verkopen of te kopen. De wetgeving rond garanties voor tweedehands auto's varieert van land tot land, dus het is belangrijk om de wetgeving in jouw land te raadplegen om te zien wat van toepassing is.

In sommige landen zijn er wetten die verkopers van tweedehands auto's verplichten om de koper te informeren over eventuele defecten of problemen die zij op de hoogte zijn. In andere landen zijn er geen verplichtingen voor verkopers om de koper te informeren over eventuele problemen met de auto.

Sommige verkopers van tweedehands auto's bieden een garantie aan om de koper tegemoet te komen en het vertrouwen te winnen. Dit kan een garantie zijn op specifieke onderdelen van de auto of op de auto als geheel. Het is aan de verkoper om te beslissen of zij een garantie aanbieden en onder welke voorwaarden de garantie van toepassing is.

Als je een tweedehands auto koopt, is het aan te raden om te onderhandelen over de garantie en de voorwaarden hiervan. Het is ook belangrijk om de auto grondig te inspecteren voordat je een aankoop doet, zodat je een goed beeld krijgt van de staat van de auto en eventuele problemen die er kunnen zijn. Als je twijfelt, kan het ook nuttig zijn om een professionele inspectie van de auto te laten uitvoeren voordat je een aankoop doet.

U geeft veel geld uit aan een gebruikte auto, maar welke rechten heeft u als de auto niet aan de eisen voldoet? Heeft een gebruikte auto een wettelijke garantie nodig? Wat is de regel?

Hoeveel is mijn auto waard?
Claim gratis de waarde van uw auto. Snel en gemakkelijk verkopen tegen de beste prijs!

De wettelijke garantie van een gebruikte auto verschilt in twee gevallen:

Koop een gebruikte auto van een professional
Koop een gebruikte auto van een particulier

Koop een gebruikte auto van een professional
Het kopen van een gebruikte auto van een professional omvat een wettelijk afdwingbare garantie.
Professionele autodealers zijn verplicht om 2 jaar wettelijke garantie te geven op nieuwe auto’s.
Koopt u een gebruikte auto van een vakman, dan heeft u in principe recht op 2 jaar wettelijke garantie. Maar aangezien het een gebruikte auto betreft, mag de verkoper deze wettelijke garantie inkorten tot 1 jaar.
Wat betekent een legitieme garantie voor gebruikte auto’s?
Onvoorziene dingen gebeuren vaker met een gebruikte auto dan met een nieuwe auto. Daarom zijn wettelijke garanties altijd een risico voor verkopers, daarom heeft deze regel altijd enkele hindernissen.
Waaraan moet een verkoper voldoen onder de wettelijke garantie van een gebruikte auto?

De staat en rijvaardigheid van het voertuig zijn zoals beschreven in de door de dealer gegeven omschrijving en in de overeenkomst.
Het voertuig voldoet aan de normale massa en prestaties van het vergelijkingsvoertuig.
Het voertuig is geschikt voor het doel waarvoor het moet dienen.

Heeft uw voertuig een defect waar u geen weet van heeft? Dan heeft u als koper 4 opties:

bug fix
van auto wisselen
korting
annuleer de verkoop

Wettelijke garantie dekt twee perioden
Om verkopers te beschermen, bevatten legitieme garanties voor gebruikte auto’s twee voorwaarden.

Eerste 6 maanden: U ontdekte het defect of defect binnen de eerste 6 maanden. De wet behandelt het dan als een gebrek dat al aanwezig was op het moment van aankoop.
Na de eerste 6 maanden: Stelt u gebreken of gebreken pas vast na 6 maanden? In dit geval heeft u op grond van de Wet op de bewijsplicht al problemen ondervonden op het moment van aankoop.

Koop een gebruikte auto van een particulier
Het kopen van een gebruikte auto van een particulier heeft geen wettelijke bescherming. Behalve de verplichte CarPass is er niets verplicht bij het verkopen van een gebruikte auto tussen particulieren.

Bij verkoop van een auto tussen particulieren geeft u gewoon de CarPass in. Maar om de auto op uw eigen naam te zetten, moet u ervoor zorgen dat u meer documentatie ontvangt. U leest hierover in ons artikel “Autoverkoopdocumenten”.

Particuliere verkoop zonder enige bescherming?
U geeft veel geld uit aan een gebruikte auto en een beetje bescherming kan van pas komen. Het kopen van een gebruikte auto is altijd riskant.
De verkoper heeft de plicht om eerlijk te zijn over de auto die hij verkoopt. Als u opzettelijk niet op de hoogte bent gesteld van een gebrek, voldoet u niet aan de voorschriften en kunt u verzoeken om het gebrek te verhelpen.
Alleen al bij een particuliere autoverkoop is het moeilijk aan te tonen of u u bewust niet informeert of dat de verkoper echt niet op de hoogte is van het probleem.

Enerzijds hebben verkopers van gebruikte auto’s meldingsplichten, terwijl kopers keuringsplichten hebben.

2. Documenteer de garantieovereenkomst
De verkoopovereenkomst is erg belangrijk bij het documenteren van garantieregelingen. Dit is belangrijk bij het kopen van auto’s van professionals en particulieren.
Niet alleen leg je alle afspraken vast in de verkoopovereenkomst. Ook is het van groot belang om bestaande defecten en beschadigingen goed te documenteren.

In ons artikel “Verkoopovereenkomsten voor autoverkopen” leest u meer over verkoopovereenkomsten en downloadt u ook een handige verkoopovereenkomst die u gratis kunt gebruiken bij uw autoverkoop.

Het voordeel voor beide partijen is dat jullie allebei iets hebben om op terug te vallen.
Voorbeeld Een particuliere verkoper meldde dat de APK net klaar was, de distributieriem was vervangen en na een maand kapot ging? Als er een dergelijke bepaling in het verkoopcontract staat, kunt u een verborgen gebrek indienen bij een particuliere verkoper en moet de distributieriem door de verkoper worden gemaakt.
Als er niets in de koopovereenkomst staat, zal het voor de koper moeilijk zijn om te bewijzen wat de verkoper zegt.
Gratis online evaluatie Gratis online evaluatie Merk Kies merk Model Kies model Bouwjaar Kies bouwjaar Gratis schatting nu
3. Verkoop gebruikte auto’s met garantie
Bent u particulier en bent u van plan uw auto particulier te verkopen? Dan is het niet aan te raden om gebruikte auto’s met garantie te verkopen.
Als u een garantie geeft, doet u dat op eigen risico. Deze auto bevat veel niet-slijtage onderdelen. Tijdens een proefrit of prijsonderhandeling kunt u zonder enige garantie uw auto naar de hemel brengen.
Wees gewaarschuwd: je kunt je auto de hemel in complimenteren en je zult waarschijnlijk niet liegen. Liegen of het opzettelijk verbergen van gebreken zal je alleen maar negatief beïnvloeden.
Koper heeft geen recht op enige garantie die voortvloeit uit mondelinge of andere toezeggingen. Eventuele garanties moeten duidelijk geformuleerd en ondertekend zijn. Anders hebben garantieclaims geen wettelijke basis.
Belangrijk is dat u als particuliere verkoper verklaart dat u de wettelijke garantie op vergoeding van gebreken ontkent. Dit kunt u doen door dit aan te geven in het verkoopcontract. Detailleer en vermeld alle protocollen.
Tweedehands auto verkopen: rechten en plichten
Particuliere verkopers moeten er rekening mee houden dat ze de juiste voorwaarden gebruiken om bepaalde garanties uit te sluiten. kwam ook uit

  • Auto verkoopovereenkomst belangrijk: Waarom?

  • Een oude auto verkopen: De beste manier

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Garantie verplicht bij tweedehands auto?