WhatsApp

Auto inschrijven: Verplicht!

Ja, het is verplicht om je auto te laten inschrijven bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) als je hem op de openbare weg wilt gebruiken. Dit geldt voor alle soorten auto's, zoals personenauto's, vrachtwagens en bussen.

Om je auto te laten inschrijven, heb je een aantal documenten nodig, zoals een kopie van je identiteitsbewijs, het kentekenbewijs van de auto en een verklaring van deelname aan de Motorrijtuigenbelasting (MRB). Als je de auto hebt gekocht, heb je ook het vorige kentekenbewijs nodig.

Het is verplicht om je auto te laten inschrijven bij de RDW voordat je de auto op de openbare weg kunt gebruiken. Als je dit niet doet, riskeer je een boete. Daarnaast is het ook verplicht om je auto regelmatig te laten keuren om te controleren of hij voldoet aan de wettelijke eisen voor de verkeersveiligheid en de milieu-eisen.

Voordat u met uw nieuw aangeschafte auto de weg op kunt, moet u de auto registreren. Om een ​​voertuig te registreren, gaat u naar de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) of gaat u naar uw verzekeringsmaatschappij.

Hoeveel is mijn auto waard?
Claim gratis de waarde van uw auto. Snel en gemakkelijk verkopen tegen de beste prijs!

Als de auto op uw naam staat, bent u de echte eigenaar van de auto. We helpen u door handige stappen te geven die u kunt volgen om het registreren van uw auto zo eenvoudig mogelijk te maken.
Als u uw auto niet registreert en op de weg blijft rijden, riskeert u strafrechtelijke vervolging.
Waar heb je de “Aanvraag voor Registratie” vandaan?

Voertuigregistratieservice (DIV)
bedrijf dat het voertuig levert
de verzekeringsmaatschappij van uw voertuig
auto keuringsstation
De verkoper ontvangt na de tweedehandsinspectie het formulier “Aanvraag tot Registratie”.

Wanneer uw auto inschrijven? U moet uw auto registreren voordat u voor het eerst de weg op gaat.

2. Hoe een gebruikte auto registreren – stappenplan
Het inschrijven van de auto onder een andere naam gaat het snelst als u alle documenten bij de hand heeft.

Kentekenbewijs (grijze kaart)
eigendomsakte
Verzekeringscertificaat
Geldig legitimatiebewijs

Na inschrijving van de auto ontvangt de verkoper een attest van schadevergoeding. Hierdoor kan de verkoper de autoverzekering opzeggen en bewijzen dat de verkoper niet langer verantwoordelijk is voor het voertuig.
De registratie van de auto gebeurt in verschillende opeenvolgende stappen. Registratie vereist documenten. De eerste stap is dus het verzamelen van de juiste documenten.

Documenten: Als u een auto op naam van iemand anders registreert, dient u een kentekenbewijs, een eigendomsbewijs en een verzekeringsbewijs mee te nemen. Natuurlijk is het ook belangrijk om een ​​geldig legitimatiebewijs bij je te hebben. Zorg ervoor dat alle bestanden compleet zijn om complicaties te voorkomen.
DIV-kantoor of verzekeringsmaatschappij: Zijn alle documenten compleet? Dan gaat u naar de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) of de vestigingsplaats van uw verzekeringsmaatschappij. Hier dien je het formulier “Aanvraag tot Registratie” in. Uw auto inschrijven bij een verzekeringsmaatschappij? Zij kunnen het online voor je regelen via de WebDIV app.
Certificaat van schadeloosstelling en registratie: Na registratie ontvangt de verkoper een certificaat van schadeloosstelling waaruit blijkt dat hij of zij niet langer eigenaar is van het voertuig. Het inschrijvingsbewijs is voor de koper.
Verzekering: Is het kenteken succesvol overgedragen? De nieuwe koper kan de auto dan meenemen. Als je op pad gaat, moet je in België minimaal een WA-verzekering hebben voor je auto. Hierna neemt u de auto direct naar huis.
De kosten van het registreren van de auto: Het tweedelig kentekenbewijs en het nieuwe kenteken kosten 30 euro. Dit bedrag dient bij levering contant aan Bpost te worden betaald.

Gratis online evaluatie Gratis online evaluatie Merk Kies merk Model Kies model Bouwjaar Kies bouwjaar Gratis schatting nu
Hoe gaan jullie om met nieuwe kentekenplaten en kentekenbewijzen?
Controleer na het inschrijven van de auto de gegevens op het kentekenbewijs en of het kenteken overeenkomt met het nieuw ontvangen kenteken.
Kloppen uw gegevens op uw kentekenbewijs niet? Neem dan direct contact op met DIV. Dit kan telefonisch of via help.div@mobilit.fgov.be.
Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen. Knip het uit, want je hoeft maar een deel van het kentekenbewijs in je auto te bewaren.
DIV verstrekt alleen het officiële kenteken aan de achterzijde van de auto. U dient dit te bevestigen en zelf het voorste kenteken te printen.

Met spoed uw auto inschrijven? Heeft u haast om uw auto te registreren? U kunt een spoedlevering aanvragen als u uw aanvraag voor 12.00 uur doet. Dit kost je 80 euro extra.

3. Verkopen zonder problemen met papierwerk
Het is normaal dat niet iedereen van papierwerk houd. Soms heb je er geen tijd voor, of vind je het gewoon niet leuk.
Bij auto-verkopen-belgie.com hebben we een oplossing voor deze vraag: Verkoopt u uw auto aan ons? Dan zorgen wij voor al het papierwerk.
Je hebt alles uit de weg en hoeft je nergens zorgen over te maken. Het enige wat u hoeft te doen is wachten tot het geld na 2 werkdagen op uw rekening staat.
Door uw auto te verkopen aan auto-verkopen-belgie.com, hoeft u zich geen zorgen te maken over het registreren van uw auto. Wij zorgen voor een bewijs van schadevergoeding voor u, zodat u niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

  • Auto inruilen voor geld: Waneer moet je die stap nemen?

  • Auto ruilen: Wat moet je allemaal weten?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Auto inschrijven: Verplicht!