WhatsApp

Nummerplaat verwijderen in België

In België moet u de nummerplaat van uw voertuig schrappen als u het verkoopt of als u het niet meer gebruikt. Dit kan gedaan worden bij de Dienst voor het Verkeer van de gemeente waar u woont.

Hier zijn de stappen om de nummerplaat te schrappen:

  • Maak een afspraak bij de Dienst voor het Verkeer van uw gemeente.
  • Neem de volgende documenten mee: de registratiepapieren van uw voertuig, een geldig identiteitsbewijs en het keuringsbewijs van uw voertuig.
  • U moet een verklaring ondertekenen waarin u verklaart dat u het voertuig verkoopt of dat u het niet meer gebruikt.
  • Betaal de verwerkingskosten voor de nummerplaat schrapping.
  • U ontvangt een bewijs van de schrapping van de nummerplaat. Dit bewijs moet u aan de koper van uw voertuig geven, samen met de registratiepapieren.

Houd er rekening mee dat als u de nummerplaat niet schrapt, u verantwoordelijk blijft voor eventuele verkeersovertredingen die met de nummerplaat worden begaan, dus is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen na verkoop of het niet meer gebruiken van de auto.

Kogels gaan door de kerk: je besluit je auto te verkopen in plaats van een nieuwe te kopen. Vergeet je niet te melden bij DIV door je kenteken te verwijderen! Als u op de openbare weg wilt rijden, moet u een kenteken aanvragen bij de DIV. Het kenteken is het bewijs dat de auto op kenteken is gezet, wat weer nodig is voor de berekening van de wegenbelasting. Waarom kentekenplaten verwijderen? Wanneer u besluit uw auto van de hand te doen, moet u ook het bestemmingsplan aanvragen. Koopt u geen nieuwe, dan heeft u uw kenteken niet meer nodig en wordt deze afgeschreven. Lever je kenteken zo snel mogelijk in! Zodra uw kenteken is verwijderd, betaalt u geen wegenbelasting meer. Door direct de DIV op de hoogte te stellen, kunt u onnodige kosten voorkomen. Het verkopen van een auto is niet de enige reden om een ​​kenteken te laten verwijderen. Het kan ook zijn dat u nog oude Belgische kentekenplaten heeft die vervangen moeten worden door Europese modellen, of u wilt een gepersonaliseerde kentekenplaat aanvragen. Ook in dit geval dient u contact op te nemen met de DIV om uw oude kenteken te laten verwijderen.

Hoe een kenteken verwijderen? Dat kan op verschillende manieren: je brengt je kenteken naar Bpost. Betaal 9,75 euro aan de balie en je ontvangt direct een opzegbewijs met daarop de opzegdatum. U laat uw kentekenplaat achter in de daarvoor bestemde box op het hoofdkantoor van de DIV of een van de plaatselijke kantoren. De bus is alleen open tijdens openingstijden en de vertrekdatum van de bus is de annuleringsdatum. U ontvangt op een later tijdstip een opzeggingsbewijs per post. Als u uw autoverzekering via een makelaar hebt afgesloten, kunt u afspreken dat hij het kenteken bij hem brengt. Dan zorgt hij voor het uitloggen. Welke methode u ook kiest, zorg ervoor dat u de achterste kentekenplaat aflevert – officieel en afgestempeld. Geen verpakking nodig.

  • Auto's kopen: Wij doen het!

  • Verkoop jouw camper gratis

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Nummerplaat verwijderen in België