WhatsApp

Vuurwerkschade aan uw auto

Als uw auto schade heeft opgelopen door vuurwerk, is het belangrijk om snel te handelen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Dit zijn enkele stappen die u kunt nemen:

 • Blus eventueel vuur op de auto. Maak gebruik van een brandblusser of leg een deken over het vuur om het te doven. Zorg ervoor dat uzelf en anderen veilig blijven tijdens het blussen.
 • Bel de politie. Meld de schade aan de politie, zodat ze op de hoogte zijn van de situatie en eventuele verdachten kunnen opsporen.
 • Maak foto's van de schade. Neem foto's van alle schade die aan de auto is opgelopen, zodat u deze kunt laten zien aan uw verzekering en eventueel aan een herstelbedrijf.
 • Bel uw verzekering. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om de schade te melden en te vragen hoe u verder moet handelen. Volg hun aanwijzingen op.
 • Laat de auto herstellen. Neem contact op met een gekwalificeerd herstelbedrijf om de schade aan de auto te laten herstellen. Zorg ervoor dat de reparatie door een professioneel wordt uitgevoerd, zodat u verzekerd bent van goed werk.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aanbieden van verzekeringsdekking voor schade door vuurwerk kan variëren. Het is daarom aan te raden om uw verzekeringspolis te raadplegen om te zien of deze schade gedekt is.

De kosten van schade aan auto's veroorzaakt door vuurwerk zijn een veelvoorkomend probleem dat jaarlijks optreedt. Veel mensen willen het nieuwe jaar op spectaculaire wijze verwelkomen en maken daarbij gebruik van vuurwerk. Helaas is een groot deel van het gebruikte vuurwerk illegaal en buitengewoon krachtig, soms vergelijkbaar met explosieven. Het is juist dit illegale vuurwerk dat vaak de meeste schade veroorzaakt aan auto's.

Tijdens het afsteken van vuurwerk worden er vaak ook raketten de lucht in geschoten, en alles wat omhoog gaat, komt uiteindelijk weer naar beneden. Dit resulteert in de meest voorkomende schade aan auto's: poederschade. Wanneer vuurwerk uit de lucht valt, brandt het vaak niet volledig op. Zodra het op autodaken terechtkomt en in de verf dringt, laat het zwarte vlekken achter. Daarnaast veroorzaken de stokken van fakkels ook aanzienlijke schade. Deze stokken vallen snel en kunnen deuken en lakschade veroorzaken.

Naast de mogelijke vuurwerkschade door vallend vuurwerk en buskruit, kunnen auto's ook het slachtoffer worden van vandalisme. Het komt regelmatig voor dat vuurwerk in auto's wordt gegooid, en aangezien er veel illegaal vuurwerk wordt afgestoken, brengt dit aanzienlijke risico's met zich mee. Ongeacht of uw auto nieuw of oud is, er zijn gevallen bekend waarin auto's in brand zijn gestoken. Niemand wil immers een brandende auto, vooral niet wanneer deze het middelpunt is van een kampvuur.

Als uw auto schade heeft opgelopen door vuurwerk, is het belangrijk om te weten of deze schade vergoed wordt door uw verzekering. In het geval van kleine beschadigingen, zoals zwarte vlekken veroorzaakt door buskruit, dient u deze in eerste instantie zelf te behandelen. Voorzichtig schuren met wat water en autozeep kan helpen. Als dit niet werkt, is het raadzaam om te stoppen en te voorkomen dat de schade erger wordt. U dient uzelf af te vragen of uw verzekering de schade vergoedt. Het hangt af van het type verzekering en of de schade opzettelijk is veroorzaakt. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van vuurwerkschade, aangezien uw verzekering mogelijk niet meer uitbetaalt als u de schade per ongeluk verergert.

Als u verzekerd bent met WA-dekking, beperkte omniumdekking of volledige omniumdekking en de schade niet opzettelijk is veroorzaakt, bent u verzekerd. Brandschade heeft geen invloed op uw No-Claim-korting, terwijl lakschade alleen wordt gedekt door auto's met volledige Omnium-dekking. Ruitschade veroorzaakt door vuurwerk valt onder de beperkte Omnium-dekking.

Helaas was er tijdens de jaarwisseling ook veel vandalisme. De verzekeringsregels verschillen echter wanneer schade opzettelijk is veroorzaakt door vuurwerk. Opzettelijke schade is alleen gedekt als u een uitgebreide verzekering heeft. Dit heeft ook gevolgen voor uw no-claimkorting. Als u weet wie de dader is, kunt u die persoon aansprakelijk stellen voor de schade en blijft uw no-claimkorting intact. Als u toch schade heeft en verzekerd bent met BA-dekking of beperkte omniumdekking, kan de rechtsbijstandsverzekering voor schade helpen bij het herstellen van de kosten.

Om vuurwerkschade te voorkomen, is het niet voldoende om te vertrouwen op uw verzekering en te hopen dat alles goed komt. In de meeste gevallen bent u nooit beter af als uw auto schade heeft opgelopen door vuurwerk, hoe uitgebreid uw verzekering ook is. Daarom is het beter om vuurwerkschade te voorkomen dan te moeten herstellen. Hier zijn enkele tips om de kans op vuurwerkschade aan uw auto te beperken:

 1. Als u een garage heeft, zet dan uw auto erin.
 2. Als u geen garage heeft, koop dan een geschikte hoes voor uw auto. Dit voorkomt dat vuurwerkpoeder in de verf trekt.
 3. Maak uw auto extra goed schoon met autowas voordat het oudejaarsavond is. Door extra was te gebruiken, voorkomt u dat buskruitresten gemakkelijk in de verf doordringen.
 4. De was kan ook worden gebruikt op ramen en andere delen van de auto.
 5. Als het mogelijk is, parkeer uw auto aan het einde van het jaar of enkele dagen bij iemand die in een veiligere buurt woont of een extra garage heeft.

Het beleid met betrekking tot vuurwerk en het afsteken ervan is aangescherpt. In België zijn de regels voor de aankoop en verkoop van vuurwerk strenger geworden. De verkoop van zwaar vuurwerk is ten strengste verboden. Vuurwerk op F1- en F2-niveaus (zoals fonteinen, decoratief vuurwerk) mag nog steeds worden verkocht, maar niet meer dan 1 kg per persoon. In ons buurland Nederland is de verkoop van 25 kg vuurwerk per persoon toegestaan, omdat vuurwerk als eerste de grens overgaat. In Antwerpen geldt zelfs een totaalverbod op vuurwerk zonder toestemming van de burgemeester, en particulieren krijgen hier geen toestemming voor. Om dit te compenseren, organiseert Antwerpen zelf een prachtig eindejaarsvuurwerk op het ponton op de Schelde. Als u zelf vuurwerk wilt afsteken, neem dan contact op met uw stad of gemeente om te zien of dit is toegestaan, aangezien elke gemeente verschillende regels heeft met betrekking tot het afsteken van vuurwerk.

Namens iedereen bij auto-verkopen-belgie.com wensen wij u een gelukkig en veilig nieuwjaar!

 • Autosalon

 • Beste kerstmarkten Europa

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Vuurwerkschade aan uw auto