Vier-seizoenen banden als alternatief voor bandenwissel?
Voor veel bestuurders vormen vierseizoenenbanden een aantrekkelijk alternatief voor de jaarlijkse bandenwissel. Niettemin raden veel experts het gebruik van deze banden af, aangezien ze niet dezelfde prestatiekwaliteit bieden als specifieke zomer- en winterbanden. Hoewel all-season banden handig lijken, volstaan ze niet om zowel zomer- als winterbanden te vervangen.
In dit artikel nemen we de eigenschappen van vierseizoenenbanden onder de loep en bespreken we waarom ze voor sommige automobilisten goed kunnen werken terwijl ze voor anderen tekort schieten. We verklaren waarom all-season banden niet in staat zijn zowel zomer- als winterbanden volledig te vervangen. Als u echter toch interesse heeft in all-season banden, geven we u inzicht in de fabrikanten die hoogwaardige opties aanbieden.
Vierseizoenenbanden en hun eigenschappen
Vierseizoenenbanden zijn ontworpen om de eigenschappen van zowel winter- als zomerbanden te combineren. Winterbanden beschikken over speciale profielen en diepere groeven (minstens 4 mm) om betere grip te bieden, vooral op besneeuwde of ijzige wegen. Zomerbanden daarentegen hebben ondiepere groeven (minimaal 1,6 mm) en een ander groefpatroon, omdat het wegdek tijdens de zomer doorgaans droog is. Daarnaast verschilt ook de rubbersamenstelling tussen deze twee soorten banden. Het hogere rubbergehalte van zomerbanden kan bij lagere temperaturen stijf worden en grip verliezen. All-season banden zijn zo ontworpen dat ze de voordelen van beide typen banden combineren, met groeven en een blokprofiel in de lengterichting om grip te bieden in zowel warm weer als winterse omstandigheden.
De voor- en nadelen van vierseizoenenbanden
Vierseizoenenbanden kunnen tijd besparen, omdat er slechts twee keer per jaar bandenwissels nodig zijn. Dit in tegenstelling tot het kopen, opslaan en wisselen van twee sets banden. Hoewel de aanschaf van vierseizoenenbanden duurder is, bespaart u op lange termijn aangezien u slechts 4 banden hoeft te onderhouden in plaats van 8. Ondanks deze voordelen verkiezen veel automobilisten nog steeds de traditionele wissel in de herfst en lente. Uitgebreide tests hebben aangetoond dat vierseizoenenbanden de prestaties van zomer- en winterbanden niet optimaal kunnen evenaren. Ze bieden voordelen zoals het vermijden van tweemaal per jaar wisselen en opslagkosten, en betere grip dan zomerbanden, maar ze komen tekort in extreme winterse omstandigheden en tonen niet dezelfde grip en tractie als specifieke winterbanden.
Geschiktheid van vierseizoenenbanden
Ondanks hun nadelen blijven vierseizoenenbanden populair bij vele automobilisten, vooral in stedelijke gebieden. Steden kennen meestal minder ijzige wegen en kortere afstanden met hogere snelheden, waardoor het praktisch is om één set banden te gebruiken. Vierseizoenenbanden zijn ook geschikt voor diegenen die weinig rijden of in gebieden met mildere weersomstandigheden zonder veel sneeuw. Als u echter frequent op besneeuwde wegen rijdt, zijn specifieke winterbanden aan te bevelen boven vierseizoenenbanden.
Het is ook essentieel om rekening te houden met uw rijpatroon als u in de winter met vierseizoenenbanden rijdt, vooral als u naar gebieden met strenge winters reist. Sommige landen staan mogelijk het gebruik van vierseizoenenbanden niet toe in winterse omstandigheden, wat ernstige gevolgen kan hebben bij ongevallen.
Aanbevelingen en keuzes
Als u overweegt vierseizoenenbanden aan te schaffen, is het raadzaam om te onderzoeken welke eigenschappen het beste bij uw rijstijl passen. De Zwitserse automobielclub TCS heeft bijvoorbeeld een studie uitgevoerd waarbij 9 modellen in maat 175/65 R14 82T werden vergeleken. De test omvatte diverse weersomstandigheden, zoals sneeuw, ijs, regen, kou en droog weer. De resultaten toonden matige prestaties, waarbij slechts 4 van de 9 geteste banden als "aanbevolen" werden gemarkeerd. De Nexen X Blue 4Season en de Continental AllSeason Contact behaalden respectievelijk scores van 56% en 50%, en werden als de beste opties beschouwd.
Het Belgische klimaat, dat niet extreem is, maakt de keuze voor vierseizoenenbanden lastig voor veel Belgen. Omdat winters mild zijn, lijken winterbanden niet noodzakelijk, maar het verschil in grip is merkbaar bij regenachtig of koud weer. Met name de zijwanden van vierseizoenenbanden hebben moeite met grip op sneeuw en gladde wegen. Hierdoor zijn vierseizoenenbanden vooral geschikt voor stadsrijders die korte afstanden afleggen. Voor langere afstanden wordt het echter aanbevolen om zowel winter- als zomerbanden te gebruiken, vanwege veiligheids-, comfort- en brandstofefficiëntieredenen. Ongeacht het type band dat u kiest, is regelmatige controle van de bandenspanning cruciaal voor optimale grip en veiligheid.
-
Parkeren in stad: Hoe lang parkeren met parkeerschijf?
-
Uw auto verkopen? Alle documenten die u nodig heeft
Auto verkopen?
“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”