WhatsApp

Wanneer winterbanden in België

Hier zijn vijf tips voor het rijden met uw auto op wintersport:

Zorg ervoor dat uw auto winterklaar is. Controleer de bandenspanning, de vloeistoffen (zoals olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof), de verwarming en de ruitenwissers.

Neem winteruitrusting mee, zoals sneeuwkettingen, een sneeuwschuiver, een ijskrabber en een zaklamp.

Plan uw route zorgvuldig en houd rekening met de weersomstandigheden. Gebruik eventueel een navigatiesysteem om omleidingen te vinden.

Rij voorzichtig en aanpassen aan de weersomstandigheden. Gebruik een lagere versnelling om beter grip te behouden en houd voldoende afstand tot andere voertuigen.

Neem voldoende pauzes tijdens de rit. U wilt niet te moe zijn om veilig te rijden. Zorg ervoor dat u en uw passagiers genoeg te eten, te drinken en te rusten hebben tijdens de reis.

Zoals bij elke lange reis is het een goed idee om uw auto aan het begin van de winterstop te controleren. Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet om uw reis in de sneeuw zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken.
Tip 1: Bereid uw auto voor op de winter
Voordat u uw auto gaat bevriezen, is het handig om eerst een lijst te maken van wat er moet gebeuren. Winterbanden zijn zeer belangrijk, evenals het controleren van het vloeistofpeil en de accu. Controleer dan of al uw winteraccessoires nog in goede staat zijn of aan vervanging toe zijn.
Banden voor koud weer monteren
Banden voor koud weer hebben een speciaal profiel. Hierdoor hebben ze meer grip op glad ijs en sneeuw en zijn ze zeer veilig. In België, Spanje en Nederland is er geen algemene wettelijke verplichting om winterbanden te gebruiken. In sommige delen van Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Tsjechië en Italië zijn ze echter verplicht in de winter. Alle goedgekeurde banden hebben een van de volgende aanduidingen: M+S, M&S of M.S. Sommige hebben ook een alpensymbool, een sneeuwvloksymbool met drie pieken.
Vanaf 1 januari 2018 moet het “Alpenmerk” worden gebruikt voor vierseizoenen- of winterbanden. Voor M+S-banden die vóór eind 2017 zijn geproduceerd, geldt een overgangsperiode en zij kunnen nog tot 30 september 2024 worden gebruikt.
Wij raden u ook aan de slijtage en profieldiepte van de hardware te controleren vóór de installatie. De dikte van het loopvlak is ten minste 4 mm, het materiaal is relatief stevig en de band kan op de auto worden gemonteerd. Wij raden u ook aan uw bandenspanning te controleren.
Sneeuwkettingen geleverd
Als u naar besneeuwde gebieden of ijzige wegen in de bergen reist, moet u sneeuwkettingen meenemen. U kunt ze het beste in een etui bewaren, zodat u er zo nodig gemakkelijk bij kunt. U moet ook vooraf nagaan of ze geschikt zijn voor uw type voertuig. Het is ook belangrijk te weten dat niet alle landen zogenaamde “spijkerbanden” toestaan. In Oostenrijk moeten sneeuwkettingen ook aan bepaalde normen voldoen Ö. Als uw sneeuwkettingen aan al deze eisen voldoen, is de montage eigenlijk heel eenvoudig.
Als u op wegen met sneeuwkettingen rijdt, raadt de ANWB u aan om maximaal 50 km/u te rijden en uw ESP-systeem onderweg uit te schakelen, omdat de rijdynamische regelaar de sneeuwkettingfunctie kan annuleren. Sneeuwkettingen. Overweeg ook sneeuwkettingen voor een langere remweg.
Koelvloeistof en antivries bijvullen
Ook de motor van uw auto moet in de winter worden gekoeld. Het is raadzaam om in de winter antivries te tanken; het zal niet bevriezen bij temperaturen onder nul. Tankstations en garages bieden aan om de doeltreffendheid van het antivriesmiddel in de koelvloeistof te controleren. Hetzelfde geldt voor ruitensproeiervloeistof. In dat geval kunt u een standaard mengsel van antivries en ruitensproeiervloeistof gebruiken, of u kunt zelf antivries aan de gewone ruitensproeiervloeistof toevoegen.

Bereken gratis de waarde van uw auto
Meer dan een miljoen klanten vertrouwen erop. Auto’s taxeren en verkopen: zo eenvoudig is het!

Controleer de batterij
Bij lagere temperaturen neemt het energieverbruik van de auto toe. Naast het normale stroomverbruik moeten auto’s nu ook op een comfortabele temperatuur worden gehouden. Bovendien moet de accu voldoende vermogen hebben om in de winter te kunnen starten. Als de accu te zwak is, start uw auto niet omdat het benodigde starttoerental niet is bereikt. Het is ook een goed idee om bij het starten van de auto alle instrumenten uit te schakelen die onnodig energie verbruiken. Kortom, het is raadzaam om het batterijniveau te controleren om te voorkomen dat er hulp langs de weg nodig is op hellingen.
Controleer de motorolie, de ruitenwissers en de koplampen.
Als u de banden en de accu van uw auto voor vertrek controleert op andere functies dan banden en accu, voorkomt u verdere onaangename verrassingen op de weg. Deskundigen adviseren het motoroliepeil te controleren voordat u gaat rijden en bij te vullen als het te laag is. Versleten ruitenwissers houden de ruiten bijvoorbeeld niet schoon en kunnen strepen achterlaten. Daarom moeten ze ook worden vervangen. Bovendien is het handig om de ruitenwissers bij het parkeren op te bergen, zodat sneeuw en ijs niet op de voorruit bevriezen. Het is belangrijk dat uw verlichting goed werkt, vooral tijdens de donkere wintermaanden. Dus controleer de instellingen van uw koplampen en andere lampen.
Winteraccessoires inpakken
Naast handschoenen, een warme deken en een zaklamp zijn de belangrijkste winteraccessoires ijskrabbers en handborstels. Houd deze bij de hand om sneeuw en ijs van uw autoruiten te verwijderen. Een beschermende film op de voorruit voorkomt ijsvorming. Dit zal je snel op weg helpen. Als de auto geen centrale vergrendeling op afstand heeft, is het ook een goed idee om een ontdooier bij de hand te hebben. Plan tenslotte een startdraad, voor het geval dat.
Tip 2: Pak uw auto op de juiste manier in
Voor het inpakken gelden de volgende regels: zwaardere voorwerpen moeten onderop worden gelegd en lichtere bovenin. Het is belangrijk dat het gewicht zo gelijkmatig mogelijk over de auto wordt verdeeld, zodat het niet uit de toon valt. Bij lichte bagage is het ook belangrijk dat de bagage niet verschuift, valt of zelfs over de auto vliegt, bijvoorbeeld bij hard remmen. Wij raden u aan winteraccessoires mee te nemen, zoals verbanddozen, gevarendriehoeken en waarschuwingsvesten aan de voorkant, zodat u er gemakkelijk bij kunt.

  • Waarom Nieuwe auto kopen inschrijven met bestaande nummerplaat

  • E mobility in Europa

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Wanneer winterbanden in België