WhatsApp

Mitsubishi Outlander PHEV: De hybride revolutie

Het duurde 7 jaar om het te ontwikkelen! Bekijk de technische inhoud en u begrijpt snel waarom… maar het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen: Mitsubishi heeft 12.000 orders geregistreerd, waarvan 8.900 alleen al in Nederland. Het doel van Japan is om de benchmark voor elektrische voertuigen te worden! Dit heeft de Japanse fabrikanten er niet van weerhouden verdeeld te zijn over de oplossingen. Bij Mitsubishi overwinnen ze de moeilijkheden! Maar het moet gezegd dat de stroom door het bloed van de fabrikant vloeit: de eerste projecten dateren van… 1966 ! Nog dichterbij is de i-Miev, die in 2006 als prototype debuteerde en werd voorgesteld als een 100% elektrische stadsauto. Deze laatste heeft ook veel van zijn technologische inhoud gemeen met de machines waarop wij ons vandaag richten. Het doel van Mitsubishi lijkt ambitieus: tegen 2020 wil de fabrikant 20% van zijn totale productie, of ongeveer 1,5 miljoen voertuigen, hybride of elektrisch maken. Sterker nog, tegen 2030 zullen de voordelen van EV met 7 en de kosten met 40 vermenigvuldigd zijn!

Dit komt omdat ingenieurs hard werken aan de ontwikkeling van nieuwe batterijen die een andere technologie gebruiken dan de lithium-ion batterijen die momenteel in gebruik zijn. Het gamma zal dus groeien, zoals we zullen zien in de volgende twee modellen op basis van de concepten XR-PHEV en GC-PHEV. Wij zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in de eerste, omdat het een compacte crossover is met plug-in hybride technologie die alleen de voorwielen aandrijft. Laten we beginnen met onze Outlander PHEV: Mitsubishi claimt meer dan 200 pk, permanente vierwielaandrijving, een brandstofverbruik van 1,9 liter/100 km en een uitstoot van 44 g CO2/km. Luid! Dus hoe deden de Japanners het? Ze hebben een echte gasfabriek gebaseerd op een elektrisch voertuig met twee elektromotoren en een verbrandingsmotor. De accu ligt op de grond. Er zijn grote veranderingen onder de motorkap, laten we eens kijken. Er is een 2-liter benzinemotor met 121 pk die de wielen direct kan aandrijven en zelfs de accu kan opladen. Deze drijft vooraan twee elektromotoren aan met 82 pk en 137 Nm en achteraan een elektromotor met 82 pk en 195 Nm.

Of hij nu de verbrandingsmotor uitschakelt, de accu oplaadt of de wielen aandrijft, de bestuurder merkt er niets van. Het is allemaal geautomatiseerd en volledig ondetecteerbaar. Dit is een geweldige prestatie! Het systeem is willekeurig complex en zorgt voortdurend voor het opladen van de accu’s en de elektromotoren. Hij rijdt ook 80% tot 90% van de tijd met de auto. In de elektrische modus, die een topsnelheid van 120 kilometer per uur kan bereiken, is de verbrandingsmotor stil en leveren de elektromotoren voor en achter een gecombineerd vermogen van 82 pk. In serie geschakelde hybride modus laadt de verbrandingsmotor de accu op via een generator. Deze modus kan maximaal 164 pk leveren en is beperkt tot een topsnelheid van 120 km/u. De parallelle hybride modus verbindt de verbrandingsmotor met de voorwielen voor een totaal van 203 pk. Deze modus werkt boven 120 km/u om redenen van brandstofbesparing en boven 65 km/u als de accu leeg is.

Tot slot zorgt de ‘S-AWC’ modus voor optimale off-road prestaties door het koppel gelijkmatig te verdelen over de voor- en achteras. Er zijn verschillende manieren om de accu op te laden: via een traditioneel stopcontact van 230 volt, dat 5 uur (10 ampère) of 3 uur (16 ampère) meegaat, of via een snellaadsysteem, dat de accu in 30 minuten tot 80% oplaadt. Maar dat is niet alles! Mitsubishi biedt ook opladen via de ‘laad’knop tijdens het rijden of bij stilstand, waarbij in het laatste geval de accu tot 80% wordt hersteld op 3 liter benzine en 40 minuten. Er is niets eenvoudiger dan op de knop ‘Opslaan’ te drukken om de batterij te sparen. De kracht van deze machine ligt in zijn volledig toegewijde functionaliteit. Alleen de achtervloer is met 45 mm verhoogd en de bagageruimte is met ongeveer 14 liter verlaagd tot een totaal van 463 liter. Ook het trekvermogen blijft behouden: de Outlander PHEV kan tot 1,5 ton trekken. Aan de andere kant, voor zijn prijs (meer dan 50.000 euro), zouden we graag een inspanning doen voor de presentatie van het interieur en het exterieur! Het is erg kneedbaar, en de multimediasystemen, hoe compleet ook, lijden onder een ingewikkelde ergonomie en verouderde presentaties.

Rijden is gemakkelijk te begrijpen, hoewel technisch complex! De Outlander heeft een bereik van ongeveer 35 kilometer in reële omstandigheden, ontwikkeld op alleen de elektrische modus. Op stadswegen domineerde hij met een indrukwekkende stilte. Zonder versnellingsbak versterken of vertragen peddels achter het stuur de inspanning. Helaas lijkt hun logica nogal onduidelijk: je moet aan de “” peddel trekken om meer te vertragen! Op de snelweg schakel je snel terug naar de “spaarstand” om te voorkomen dat de actieradius van de elektrische stand als sneeuw voor de zon smelt! Natuurlijk is het verbruik duidelijk aangetast… maar de vermogensreserve is er, inhalen is een formaliteit, opgeslokt worden door het lawaai van een wasmachine is echt. Op de weg is het wat minder glorieus: de ophanging is een groot deel van de extra 300 kg, en als de carrosserie vrolijk schudt in de bochten, wordt dat ook gefilterd door onvolkomen ruwheid… we kunnen maar beter hopen op een comfortabel dempingssysteem ook! Dit is het grote probleem hier. In de stad is het bijna nul. Maar op een gemengd traject van ongeveer honderd kilometer, waarbij alle mogelijke profielen worden afgewisseld, inclusief een stuk snelweg, reken zonder te kijken ongeveer 6 tot 6,5 l/100 km

  • VW TSI krijgt vitaminekuur en facelift

  • Jeep Compass Testen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Mitsubishi Outlander PHEV: De hybride revolutie